MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 5:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Olej opałowy
postmistrz
Awatar użytkownika

Niniejszym pragnę podziękować wszystkim złodziejom i oszustom, którzy na swoich stacjach zamiast ON leją opałowy oraz złodziejom i oszustom, którzy świadomie leją opał zamiast ON do swoich baków. Przez w/w złodziei i oszustów od stycznia 2004 olej opałowy ma zdrożeć ponad 2x, gdyż rząd zamierza ujednolicić podatki i akcyzy na paliwa. Tak się złożyło, że swój dom ogrzewam olejem opałowym, a innej alternatywy nie mam. WIELKIE DZIĘKI.

PS - jeżeli ktoś poczuł się urażony to DOBRZE, bo tak miało być.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Kulaj beret... (znaczy poczułem się bardzo urażony)
Nie jestem złodziejem ani oszustem, jeżeli wierzysz w to, że państwo wprowadziło jednolitą akcyzę, bo rodacy lali to do baków to stary jesteś mocno naiwny. Zwyczajnie rozpieprzyli państwo, więc szukaja siana gdzie się da, dlatego pewnie w niedługim czasie opodatkują też LPG. Problem tankowania opału miło rozwiązać powołanie do życia ITS-u (tzw. krokodyle) i zdaje się instytucja ta notuje niemałe sukcesy w zwalczaniu procederu.
Złodziejstwem nazwałbym dojenie 2,60 za litr ON gdy koszty jego wytworzenia oscylują wokół 90 gr. Jeżeli wrócę do diesla to będę lał opał dopóki będzie mi się to opłacało. PROSZE BARDZO (susza w zachodniopomorskim to też moja wina)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

To nie jest wytłumaczenie. Gdyby nie oszuści na stacjach benzynowych problemu by nie było. Po to są dwie stawki podatkowe. Cena 2,60 za litr ON jest i tak mała w porównaniu do cen w Europie - tak zawsze było i kupując auto dobrze wiesz ile kosztuje paliwo. Budując dom i decydując się na konkretny sposób ogrzewania zakładasz co prawda podwyżki, ale nie o ponad 100%, zwłaszcza iż decyzja o ogrzewaniu olejowym wiąże się z większym wydatkiem na piec. A to że rząd szuka kasy to inna sprawa, ale tankujący opał dają doskonały argument z którym trudno polemizować. Gdyby nie te oszustwa to Miller nie mial by argumentów na podniesienie cen. Obstaję przy swoim, a tłumaczenie sobie, że skoro mnie okradają to ja też mogę jest, owszem, wygodne, ale weź pod uwagę, że cierpią na tym tacy jak ja - czyli zwykli ludzie.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

W jakiej Europie do konia wafla!! Ruscu w dużej części leżą w Europie a mają ON za 1,31. Czy wy w tej Warszawie jesteście izolowani?? Co jest do cholery!! Pochodzę z miasta, które nie jest w stanie utrzymać pierwszoligowego zespołu zawodowych kopaczy skórzanej kulki, a co dopiero przemysłu i miejsc pracy(polecam artykuł "Szczecin tonie" w Newsweeku). W moim pięknym mieście jest coś z 18% bezrobocia i pewnie za niedługo zaczna bankrutować hipermarkety, więc pytam się o jakiej Europie mówisz?...
Ostatnio przypadkiem oglądałem lokalne wiadomości i było o tym, że w gminie jakieś tam co druga rodzina nie ma za co posłać dzieci do szkoły, że gdzieś tam coś znowu zbankrutowało i tak z pięć razy a potem prognoza że będzie padać.

Piszesz, że to nie jest wytłumaczenie? To jest właśnie jedyne wytłumaczenie. W styczniu kupiłem 230TE i lałem do niego benzynę na normalnej stacji i skutek jest taki, że przejechałem 7000km zamiast 35000 które zrobiłem w zeszłym roku. W tych okolicznościach gonie 230TE i poważnie rozważam powrót do opałowego diesla. W sumie mógłbym wcale nie jexdzic, ale Ty mógłbyś równie dobrze opalać chrustem - tylko to nie jest rozwiązanie. To nie jest okradanie tylko próba utrzymania dotychczasowego statusu. Mówie jeszcze raz mógłbym nie jeździć, ale wtedy byłbym mniej szczęśliwy. Jeszcze jedno, spójrz w podpis, nie jesteś zwyczajnym człowiekiem, ciebie stać na kosztowne hobby pod tytułem sponsorowanie kulawego państwa. W zasadzie mógłbym Twoją postawę uznać za szkodliwą, gdyż nie kombinując podtrzymujesz chory system. Wszystkie kolorowe rzady jakie nami rządzą czy rządziły, nie mają żadnego pomysłu na cokolwiek poza trwaniem. Im szybciej się to wszystko rozpieprzy tym szybciej będzie tu normalnie. Dobra starczy tej anarchii, czekam na pong

Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2003 2:05 pm przez airkomin, łącznie zmieniany 4 razy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bukol nie zapominaj, że żyjesz w kraju nazwanym (chyba nie przez pomyłkę) POLSKAa POLSKA to dziwny kraj jak mawiał Zulu-Gula :)

P.S. Gratuluję nowego nabytku. Życzę przyjemnej i bezpiecznej jazdy :)

Jeden za drugiego
Jak drugi za pierwszego
Będąc w osobie jednej
Aczkolwiek nieprzewielebnej
Tworzą team niepowtarzalny
Jednakże w 100% realny.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Bieda nie jest wytłumaczeniem dla kradzieży i przestępstw, zwłaszcza jeśli chodzi o jazdę samochodem. Czy to ma oznaczać, że jak mnie nie stać to w imię walki mam ukraść sobie samochód? Bo będę wtedy bardziej szczęśliwy? Oj chyba coś tu mylisz kolego. Mi się marzy wiele rzeczy na które mnie nie stać, więc cierpliwie czekam, ale nie kradnę. To samo dotyczy piractwa, muzyki i programów - ta sama kategoria.
Co do opalania domu chrustem - ciepło we własnym domu nie jest luksusem tylko koniecznością, zwłaszcza przy 1,5 rocznym dziecku. Jazda MB z silnikiem 230 jest luksusem, jeżeli Cię nie stać morzesz jeździć kaszlem - mało pali i tani w naprawach. Złe porównanie.
Pytasz o jaką Europę mi chodzi? Chodzi mi o ceny paliw za naszą zachodnia granicą. Tu nie ma niespodzianek - ceny paliw są ogólnie znane. Oczywiście zarobki inne, i to jest problem.

Czytałem o Szczecinie i uważam to za swoisty ewenement, takie miasto taki potencjał - tam po prostu rządzą nieodpowiedzialni ludzie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no tia...
Airkomin popieram Ciebie bo slowa Bukola sa zbyt plytkie, nie przemawiaja za ogolem. Jesli te panstwo nas oszukuje to my panstwo. Jesli rzad wymysla podaki (a nie jest to fikcja) to wszyscy robia aby placic jak najmniej haraczu.
Wnisek z tego jest taki. Pozwolcie zyc a my bedziemy placic. To tak jak z alkoholem (idealny przyklad) zmniejdszyli akcyze i juz zwiekszyla sie sprzedaz tego towaru.
Drugi wniosek (moral, puenta) jesli stac by bylo na kupowanie ON w cenie 2 zl z kawalkiem to nikt nie brudzilby sie z takimi zabawmi. Kazdy kulturalnie przyjechalby w bialych rekawiczka pod dystrubutor i gosc biegalby do nas aby nas obsluzyc. No niestety, realnie jest tak, ze bawimy sie w kloszardow, bo wiekszosci z nas nie stac na zakup "normal ego" paliwa.
Ciekawe czy jakbym jezdzil na "wodzie" to oplate za wode tez podniosa i i kol. Bukol bedzie mial pretensje, ze kradniemy?
Przypadek byl taki, ze jak nie bylo licznikow na wode to ponoc zuzywalismy krocie wody, bodajze ok. 4m3/persona. Po zalozeniu licznika prawda byla taka, ze zuzywanesa 4m3 ale na caly dom. Wiec trzeba bylo podniesc cene za wode. A wytlumaczenie zawsze jakies bylo.

Oj kolego, kolego...

pozdrawiam.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Człowieku jakich kradzieży!! Wykorzystałeś ulgę budowlaną?? No to ja wykorzystuję ulgę opałową, bo mnie na nią stać. Rozwalam sobie silnik, bo zalanie za 2,60 to dla mnie czysta ekstrawagancja. Z tym kaszlakiem to daruj, ale podobne wykrety stoją poniżej twojego poziomu, koniec cytatu (druga część "Znachora"), zresztą małe wyliczenie kaszlak- 5l * 3,20 = 16, opałowe 200D 8l * 1,4 = 11,2. Skoro mam jeździć Bardzo Małym Wozem, to proponuję Ci przeniesienie się do studzienek WPEC-u jest tam permanentne 20 plusowych stopni. Dobra kończe, chyba poprostu z czasów harcerstwa zostały mi anarchistyczne obszary w mózgu, nie przekonasz mnie. Nie widzę związku między tankowaniem opału, a podwyżką akcyzy, zwłaszcza w momencie gdy proceder jest w odwrocie.

Tytuł:
Klubowicz

Dajcie Panowie na luz. Choc nie da sie ukryc ze rodzi sie zamkniete kolo, panstwo mnie w konia, ja panstwo w konia itd. Jesli chodzi o podatki to spojrz Bukol, gdzie najbogatsi je placa. Co do cen paliwa na zachodzie, to po 1, sa one z reguly o 20-30% wyzsze, choc w luxemburgu takie same ceny, ale dystrybutory mniej oklamuja i leja lepsze paliwo. Coz w cenie paliwa w EU, kryje sie jednolita akcyza+ skladka na panstwo. Tak przy okazji w Niemczech tez ludzie jezdza na tym paliwku. Jak przesledzisz Bukol powiazania tych co najwiecej kradli, z tymi co rzadza, to nie bedziesz wierzyl w zadne argumenty za, czy przeciw podwyzka. Przy planowaniu kolejnych istalacji trzeba zwrocic uwage na wode - ogniwa wodorewe, prad (jak nie silniki elektryczne, to hybrydowe), ktore spowoduja spadek zuzycia ropy, benzyny w niedalekiej przyszlosci, a skad te pieniadze beda musialy sie znalezc [zlosnik]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

airkomin pisze:
Człowieku jakich kradzieży!! Wykorzystałeś ulgę budowlaną?? No to ja wykorzystuję ulgę opałową, bo mnie na nią stać.

Z tym, że ulga budowlana była legalna, a tankowanie opału legalne nie jest. I nie piszcie Koledzy, że jeżeli Państwo mnie okrada to ja będę okradał Państwo. Napisałem ten temat aby uświadomić, że tego typu działania biją w LUDZI, zwykłych obywateli, a nie w fiskusa - ONI i tak sobie poradzą. A łatanie dziur budżetowych nowymi podatkami to oczywiście polska specjalność, ale nie może być wytłumaczeniem. Przyznam, że przemawia przeze mnie gorycz, przez 3 lata jak mieszkam u siebie jeździłem dieslami, ani razu nie zatankowałem opału, choć mam zawsze kilkaset litrów w garażu. Płacę ZUS, VAT, PiT i wiele innych cholernych podatków, wydaję rocznie ponad 5.000zł na olej opałowy i ponad 15.000zł na paliwo do samochodów w firmie i dowiaduję się, że przez oszustwa na ON/opał podniosą akcyzę na opał i zostaję zmuszony albo do sporej inwestycji w inny sposób ogrzewania, albo do płacenia nie 5tyś a 10.000zł rocznie. To, mój drogi Nilo, moje "zbyt płytkie słowa" i argumenty.

Tytuł:
Klubowicz

Airkomin, tak juz od dawna elity wladzy sa spoza stolicy. I to nie perspektywa warszawy, ani zadna izolacja, a perspektywa i ograniczenie elit i takie, czy inne spoleczenstwo, ktore te elity kreuje i wybiera sa odpowiedzialne za to co sie dzieje w calym kraju. Taka mala dygresja. Hmmm, polityka to dopiero wzbudza emocje [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

Koledzy dopóki ŻYDZI żadzą krajem nigdy nie bedzie dobrze, a wy możecie się kłócic w nieskonczoność, im czyli ( ŻYDOM) tylko oto chodzi skłócic naród i rozkrasć POLSKĘ, jak narazie nieżle im idzie.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jokker pisze:
Koledzy dopóki ŻYDZI żadzą krajem nigdy nie bedzie dobrze, a wy możecie się kłócic w nieskonczoność, im czyli ( ŻYDOM) tylko oto chodzi skłócic naród i rozkrasć POLSKĘ, jak narazie nieżle im idzie.

Oooo - chyba trochę za daleko to zaszło. Sorry. Ja się wyłączam.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kubol pisze:
Uważam że Bukol wykazał się dużą naiwnością wierząc w to co mówią w telewizji :o !!! To że powiedzieli że podwyżka będzie z powodu jeżdżacych na opale to tylko wytłumaczenie, potrzebują ich coraz więcej. A ty w to uwierzyłeś!! Nie mogę w to uwierzyć!!!

Miałem już nic nie pisać, ale powyższe jest do mnie, więc odpowiem: podniesienie akcyzy ma na celu załatanie dziury budżetowej, nic już nie można sprzedać, więc trzeba podnieść/dodać podatki. Wiem, że gadanie, że to z powodu tankujących opał to tylko wymówka, ale gdyby ten problem nie istniał to rząd nie mial by wymówki i trudno by było sięgać do kieszeni właścicieli domów "na olej". Chodzi mi o to, że dzięki tankowaniu opału zamiast ON, rząd ma piękną wymówkę którą sami daliśmy im do ręki. Celowo piszę "daliśmy" bo ciche przyzwolenie na pewne zachowania też jest powodem takiego stanu rzeczy w naszym kraju.

"Zgadzam się z Kominem -nie wiem jak Ty ale mnie nie stać na uczciwe życie - muszę oszukiwać. " zdaje się, Kubol, że to Twoje słowa. Mój ojciec powiedział by mi: to nie trzeba było kupować Mercedesa jak ciebie nie stać.[/quote]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00