MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 7:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam wszystkich.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Beczki 240D Automat rocznik '77. Przez poprzedniego właściciela została ona przerobiona na ostatnie modele z końca serii czyli: Lampy kwadraty, świece szybkogrzejne, gaszenie z kluczyka, regulacja świateł itp. Kolor oryginalny.

Moje pytanie jest następujące. Czy takie auto ma szansę na miano "zabytku" oraz żółte tablice?? Było nie było zmiany są takie jakie wprowadzano z biegiem czasu w tych modelach.
Nie ukrywam, że niedługo moja Mercedes będzie musiała stać się autem okazjonalnym a trzeba będzie kupić jakieś Tico z gazem ze względów ekonomicznych. A z tego co wiem to na żółtych tablicach nie trzeba płacic OC przez cały rok.

Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi. Pozdrawiam

123 240D Automat '77

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z tego co wiem aby auto dostalo zolte tablice musi byc w rekach jednego wlasciciela 25 lat

W123 81` 280E manual 185hp
200SX 94` S14 SR20DET 250hp

Tytuł:
wiarus senior

I.T pisze:
Z tego co wiem aby auto dostalo zolte tablice musi byc w rekach jednego wlasciciela 25 lat

pewnie! :roll:

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

I.T pisze:

Mało tego. Muszą być to dwie lewe ręce.

Nie warto wyważać otwartych drzwi:

http://www.w114-115.org.pl/jomla/content/view/136/68/

Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2008 2:31 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

:o Myślałem, że auto musi mieć w ogóle 25lat. No nic to zostało mi jeszcze 23 lata, poczekamy,poczekamy.

123 240D Automat '77

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

ziulek pisze:
:o Myślałem, że auto musi mieć w ogóle 25lat. No nic to zostało mi jeszcze 23 lata, poczekamy,poczekamy.

Możesz spokojnie czekać 23 lata, bo kolega był uprzejmy zabawić się na forum w pomidora, proponuję jednak kliknąć w podany przeze mnie link, pod którym znajdziesz kompendium wiedzy opracowane przez kol. mojojojo13. Warto szukać sprawdzonych informacji.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Mało tego. Muszą być to dwie lewe ręce.

no patrz ,a mi jednak nie dali [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ziulek pisze:
Moje pytanie jest następujące. Czy takie auto ma szansę na miano "zabytku" oraz żółte tablice?? Było nie było zmiany są takie jakie wprowadzano z biegiem czasu w tych modelach.

Szansę ma każde auto bo na allegro takie "kwiatki" się zdarzały z żółtymi tablicami, że aż głowa boli.
Podesłany przez kolegów link do kompendium rozwieje wszystkie wątpliwości natury prawnej jednak istnieją inne kwestie które w dużej mierze zależą od Ciebie.
Zadaj sobie pytanie czy Twój "zabytek" ma być takim jak go fabryka stworzyła czy ulepszonym - mimo iż są to elementy z danego modelu?
Biorąc za przykład swoje własne auto które jeśli chodzi o model co chwila przechodziło jakieś drobne modyfikacje i jedną poważną podczas lat produkcji, chcę by było takim jak stworzyła je fabryka bo co to za prestiż mieć auto zabytkowe z silnikiem którego Mercedes w danym roku jeszcze nie produkował (było takie auto na allegro za jakąś niebotyczną sumę).
Na paliwie, oleju, filtrach, oponach i powietrzu ze Stuttgartu w nich, jeździć się już nie da [zlosnik] ale wprowadzone modyfikacje przez poprzednich właścicieli odwrócić jak najbardziej a satysfakcja gwarantowana.
To forum jest raczej zdominowane przez VIN'owych konserwatystów więc i opinia moja do odosobnionych należeć raczej nie będzie ale auto jest Twoje i zrobisz z nim co zechcesz. Jednak nie oczekuj zbyt wiele zachwytów gdy uda Ci się zarejestrować je z modyfikacjami które wymieniłeś.
Pozdrawiam

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Rejestruj sobie, co tylko ci zarejestrować pozwolą.

Te tablice powinny być dla ludzi i samochodów, które są ich pasją (oczywiście wydawane zgodnie ze zdrowym rozsądkiem), a zrobiono z tego komedię. I tak puryści się zrzymają, jak ktoś ma złą listewkę, popaprańcy rejestrują byle co, aby stare, a konserwator traktuje moje auto na równi z obrazem upadłej Madonny z wielkim cycem i będzie mi mówił kiedy mogę jechać do Niemiec albo komu mogę sprzedać auto.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
(me: how) pisze:
konserwator traktuje moje auto na równi z obrazem upadłej Madonny z wielkim cycem i będzie mi mówił kiedy mogę jechać do Niemiec albo komu mogę sprzedać auto.

A prokurator przybije Ci trzy na dwa , kiedy to owiniesz zabytek na topolce.

Tytuł:
swój chłop

mojojojo13 zrobił kawał roboty z tym artykułem. Jednak prawde mówiąc po wnikliwszym przeczytaniu i zastanowieniu sie nasuwa sie tylko jedno pytanie: po co sobie bat na dupe kręcić? i za każdym razem nie czerapć przyjemności z jazdy tylko modlić sie czy ci ktoś zaraz w tyłek nie wjedzie?
A potem: -Za co siedzisz??
-A, odrestaurowywałem auto pięć lat a potem je rozbiłem.

Pozdrawiam

123 240D Automat '77

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00