MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 21, 2025 3:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

JKM nie proponuje tutaj, dobrego rozwiązania - rzuca hasło: sprywatyzować. I dobrze - sprywatyzować ! tylko na normalnych zasadach , które obawiam się, że są nie do wykonania w Polsce, o czym już JKM nie mówi (no bo i po co).

Korwin Bardzo precyzyjnie mowi jak trzeba prywatyzowac ( a takze tzrzeba bylo w przeszlosci), wszystko jawne i najlepiej w formie licytacji przez net itp. proste i skuteczne.
Jak mowil to 18 lat temu to wszyscy mowili oszolom itp., bo trzeba zachowac tajemnice handlowa itd. (debilem go nazwac nie mogli bo gosc ma zaje****scie wysokie IQ - byl w kadrze Polski w brydzu, a tam miernoty nie maja czego szukac), podobnie bylo z prywatyzacja sluzby zdrowia, a teraz staje sie to faktem, z tym ze 18 lat temu mozna to bylo zrobic mniejdszym kosztem.
Ja nie zgadzam sie co do prywatyzacji kluczowych dlka panstwa sektorow takich jak energetyka, przemysl paliwowy itp.
A co do prywatyzacji tepsy to 100% zgody wal nad waly Kulczyk zarobil do spolki z FT, choc moze sie okazac, ze z pzu to bylo mistrzostwo swiata pzu kupione za kase pzu + odszkodowanie!!!
W normalnym kraju odpowiedzialni za ten wal i zdrajcy typu pan Belka ( ktory doradzal jak przejac pzu i za swojegop premierostwa do spolki z kwasem chcieli to szybciutko zakonczyc dostali by kule w lepek i po sprawie, a w Polsce Kwach ma poparcie i zaufanie na poziomie 30% :o
ale tak jak wczesniej pisalem majac poiparcie w mediach to i z szympansa mozna zrobic prezydenta patrz usa.

Tytuł:
swój chłop

WojtekW pisze:
Widzę na podstawie prywatyzacji TPSA, w którą stronę zmierza inna ścieżka prywatyzacyjna. Dobrze prosperujące przedsiębiorstwo stało się własnością przedsiębiorstwa FranceTelekom które ma udział państwowy (jakoś Francuzom to nie przeszkadza, a Polacy chcą na siłę się wyzbyć tego co cenne). Monopol jak był tak jest - a całe zyski już idą do Francji...

a mnie guzik obchodzi czyją własnością jest telekomunikacja, ważne żeby była tania. A monopol sie kończy, ja już z abonamentem przeszedłem do netti a z internetem do innego operatora. Ty możesz zrobić jutro tak samo. Czyli jakiś wybór jest. Tak samo jest z ubezpieczeniem. Rynek powinien to regulować a nie państwo. A co Państwo robi??, a no robi wszystko (poprzez system koncesji) by się nic nie zmieniało (w każdym razie takie mam odczucie) Wyobraź sobie jak by dzisiaj 20 nowych firm ubezpieczeniowych weszło do kraju i zaczęli by walczyć o klienta, czy wtedy dalej byś miał problem

WojtekW pisze:
Grzesiek87 napisał:
Nie wiem dlaczego u nas nalicza się OC od pojemności,a nie od mocy silnika.

ja też nie - przydałoby się to akurat zmienić

wątpię

tak samo jest ze służbą zdrowia,ważne by była tania i sprawna. I kluczem do tego jest jej prywatyzacja i urynkowienie. Guzik mnie obchodzi jak oni ją sprywatyzują, i ile przy tym nakradną (wiadomo im mniej tym lepiej) gdyż to dalej nie zmienia istoty sprawy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tak Was boli ewentualna korupcja przy prywatyzacji, a nie przeszkadza Wam obecna korupcja w sluzbie zdrowia?! Przeciez srodowisko medyczne jest najbardziej skorumpowana obecnie grupa spoleczna (wedlug badan CBOSu)!! Sprubujcie sie wyleczyc w szpitalu bez wreczenia koperty, a co chwile wybucha jakas afera, ze przetarg na sprzet byl ustawiony i ktos wzial za to ciezka kase? Nie rozumiem tego?!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior

ro2man pisze:
tak samo jest ze służbą zdrowia,ważne by była tania i sprawna.

Po sprywatyzowaniu tania nie będzie. A czy będzie sprawna ? ciężko to mierzyć - kliniki prywatne nie zawsze podejmują się ryzykownych terapii czy zabiegów ratujących życie (przynajmniej w Polsce - gdzie indziej może być inaczej.

Cytuj:
I kluczem do tego jest jej prywatyzacja i urynkowienie.

w tej chwili usługi dentystyczne są w przeważającej części już sprywatyzowane i urynkowione - nie dość, że do najtańszych nie należą (są drogie), to jakość tego świadczenia medycznego często budzi wątpliwości - rynek/prywatyzacja/niewidzialna ręka rynku itp tutaj jakoś nie jest w stanie nic poradzić.

Cytuj:
Guzik mnie obchodzi jak oni ją sprywatyzują, i ile przy tym nakradną (wiadomo im mniej tym lepiej) gdyż to dalej nie zmienia istoty sprawy.

No właśnie. Nakradną i wcale nie będzie lepiej ...

Do wszystkiego trzeba podejść z głową - sama prywatyzacja i urynkowienie nie jest remedium na wszystkie problemy polskiej służby zdrowia

Tytuł:
wiarus senior

WojtekW pisze:
w tej chwili usługi dentystyczne są w przeważającej części już sprywatyzowane i urynkowione - nie dość, że do najtańszych nie należą (są drogie), to jakość tego świadczenia medycznego często budzi wątpliwości - rynek/prywatyzacja/niewidzialna ręka rynku itp tutaj jakoś nie jest w stanie nic poradzić.

Oczywiście możemy tu dyskutować i 100 lat i zdania nie zmienimy, ale ze stomatologią to chyba przesadziłeś. Czy mając wybór pójścia do "państwowego" dentysty i do prywatnej praktyki będziesz się zastanawiać dłużej, niż 1 sekundę?

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior

Nie wiem jak ty ... ale ja państwowego dentysty nie widziałem już kilkanaście lat. Poza tym jak ci się zepsuje 7 lub 8-ka to jedyną rzeczą jaką państwowo możesz zrobić to wyrwać zęba. W związku z koszykiem świadczeń medycznych NFZ nie refunduje leczenia tych zębów .... Po prywatyzacji okaże się, że składki płacił będziesz tyle samo, ale trafi ona do prywatnego portfela jednego z bonzów, a za dużą część świadczeń będziesz musiał sam zapłacić, bo NFZ sfinansuje jedynie odejście do krainy wiecznych łowów

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

WojtekW pisze:
Nie wiem jak ty ... ale ja państwowego dentysty nie widziałem już kilkanaście lat

A caly czas placisz skladke za tego dentyste - fajnie nie? :-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

WojtekW pisze:
Po sprywatyzowaniu tania nie będzie.

a teraz niby jaka jest. Zobacz swój pasek. Z mojego wynika , że za grudzień pracodawca pobrał ode mnie haracz na zdrowotne 450 zł. I co ja z tego mam. Byłem, wczoraj z dzieckiem w ZOZie, kolejka 30 luda. Nerwowo po 1ha nie wytrzymałem i poszedłem prywatnie za 30 zł. Na co ta składka ja się pytam, czy tylko po to by utrzymywać nierobów w białych kitlach.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja za swoje ubezpieczenie zdrowotne place jakies 160CHF/mc + wklad wlasny 1500CHF/rok (czyli do tej kwoty sam place za lekarza + leki).
Przypomne, ze ze wzgledu na zamkniety rynek uslugi medyczne w CH sa najdrozsze w Europie!! A jednak chyba w PL jest drozej, mimo, ze jest "za damo"?

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

Prywatne czy Państwowe OTO JEST PYTANIE.
Odpowiedź prosta czym Panie i Panowie wolicie jeździć? Wyprodukowanym w Państwowym przedsiębiorstwie, świetnie dbającym o pracowników FSO Polonezem , czy wyprodukowanym przez "zgniłego, krwiożerczego kapitalistę" "uciskującym siłę roboczą prywaciarzem" MERCEDESEM.?
Przepraszam miała być odpowiedź a znowu pytanie.
Każdy kto prowadzi lub prowadził sam firmę wie jak to jest .
W tym całym wywodzie nie chodzi tylko o to O.C. ale przymus płacenia .
Po prostu jest to kolejny podatek : kierowca opłaca-ubezpieczyciel płaci koncesje - Religa bierze 15% -Państwo zbiera haracz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00