MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 21, 2025 11:22 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

http://tinyurl.com/2dcz5y
Mi się podoba.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A mi nie. Wizja użerania się z właścicielem pojazdu, który przy braku ubezpieczenia ciąga mnie za nos przez rok czy dwa, a ja w tym czasie pozostaje bez auta nie uśmiecha mi się.
Korwin chyba pomylił OC z AC.

Tytuł:
wiarus senior

Ten gość jest chory umysłowo.

Pozdrawiam :-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

chory umysłowo to jest mało powiedziane on jest albo namarznięty albo go ciągnik potracił :lol: :lol: :lol:

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior

PK2 pisze:

Obrażać go nie trzeba - on po prostu jest specyficzny. Nie musisz się zgadzać z jego poglądami (ja się np nie zgadzam, myślę że gdyby wprowadzić system wg Korwina to b.szybko by się zawalił)...

Tytuł:
wiarus senior

WojtekW pisze:
PK2 pisze:

Obrażać go nie trzeba - on po prostu jest specyficzny. Nie musisz się zgadzać z jego poglądami (ja się np nie zgadzam, myślę że gdyby wprowadzić system wg Korwina to b.szybko by się zawalił)...

Wydaje mi się, że jak chciałbym go obrazić, to bym napisał coś trochę innego. Po prostu gość z teoriami dla natchnionych nastolatków, głoszący swoje teorie nawiedzonym głosem, ma nierówno pod sufitem.

Tytuł:
swój chłop

MERCEDES 4 EVER pisze:
chory umysłowo to jest mało powiedziane on jest albo namarznięty albo go ciągnik potracił

PK2 pisze:
Wydaje mi się, że jak chciałbym go obrazić, to bym napisał coś trochę innego. Po prostu gość z teoriami dla natchnionych nastolatków, głoszący swoje teorie nawiedzonym głosem, ma nierówno pod sufitem.

Kiedyś też tak myślałem ale jak zacząłem oglądać moje miesięczne raporty ZUS RMUS stwierdziłem, że NIESTETY GOŚĆ MA RACJĘ

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Powiem wam, że myślac o AC to liczenie to przynosi skutek na plus, ale jak się ma farta... bo przy jednym aucie to się nie opłaca....

Np. u mnie w firmie mam 10 ciężarówek rocznie na składki AC wydajemy ponad 40K PLN a ciężarówka ma wypadek większy naprawa- powyzej 20K PLN średnio raz na dwa lata.... kalkulacja jest prosta.... choć w rzeczywistości strata, ale mniej odczuwalna (rozłożona na raty w postaci składek), wole placić ten haracz niż raz na jakis czas nawet raz na 5lat dostac strzała w moją kieszen w postaci straty 200 tys zł, bo dojdzie do wypadku i kasacji auta.... .. Wolę płacić....

Przyklad na niezyciowość pomysłu... mój ojciec w pt mial kolizje swoim autem 7raz od zakupu [zlosnik] [zlosnik] Kupił nowe.... Auto ma 3lata, za kazdym razem wali kogos w tyl bo sie zagapi albo gada przez kom.... ciekaw jestem jakby wygladal jego portwel po 7 naprawach z kieszeni, za kazdym raem maska lampy grill, zderzak,, ale chyba 3letnia skladka by nie starczyla... A tak zawozi do naprawy bezgotówkowej coby nikt go o zarabianie na tym nie posadził i odbiera calutkie... Więc jest to nieyciowe... choć obliczenia mowia ze warto... nieubez\zpieczac....
CCiekaw jestym jakby panu JKM w jeden tydzie spłonął dom, auto, i jeszcze kilka pechów się skumulowało, bo tak niestety jest ze nieszczescia chodza parami, to wtedy by inaczej spiewal... <br>Dodano po 3 minutach.:<br>
ro2man pisze:
Kiedyś też tak myślałem ale jak zacząłem oglądać moje miesięczne raporty ZUS RMUS stwierdziłem, że NIESTETY GOŚĆ MA RACJĘ
Tak składka to haracz dla zdrowych, bo nigdy nie wykorzystają tego i płacisz na innych, ale pomyśl że cos ci sie stanie i wtedy krtto inny bedzie placil na Ciebie...
trafisz nie placac do szpitala na 2 dni a oni ci za jakas drobna usluge wywala rachunek to zmienisz zdanie.... bo nie wierze ze ta kase odlozysz na taka okazje....

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Trzeba przyznać,że JKM ma niektóre pomysły zupełnie nierealne,jak ten z O.C-niestety w naszym kraju,to byłaby katastrofa,społeczeństwo nie jest jeszcze dojrzałe do takich patentów,choć sam pomysł jest dobry...

Ale też niektóre punkty z jego programów bardzo mi się podobają,dlatego wybierając mniejsze zło oddałem na niego głos w ostatnich wyborach i mimo iż nie przekroczył progu to nie żałuję swojego głosu...
Ten gość jako jedyny w polskiej scenie politycznej,nie zmienia od lat swoich poglądów,a to,że jest wrogiem nr 1 prezesa TVP niestety nie pomoże mu wygrać w wyborach,,jeśli kogoś nie pokazują w telewizji to nie ma szans na wygraną,takie są realia...
Polecam obejrzeć to,jeśli jeszcze nie widzieliście:
1. http://pl.youtube.com/watch?v=7cFUN2cVv_I
2. http://pl.youtube.com/watch?v=VoZLRzWD7SQ

oraz to:

http://pl.youtube.com/watch?v=mIshXIAVUMk

Tytuł:
swój chłop

JaKon pisze:
Tak składka to haracz dla zdrowych, bo nigdy nie wykorzystają tego i płacisz na innych, ale pomyśl że cos ci sie stanie i wtedy krtto inny bedzie placil na Ciebie...
trafisz nie placac do szpitala na 2 dni a oni ci za jakas drobna usluge wywala rachunek to zmienisz zdanie.... bo nie wierze ze ta kase odlozysz na taka okazje....

może, ale w tej chwili nie widzę żadnego, ale to zupełnie żadnego powodu bym musiał płacić za Ciebie. Jak wyliczyłem, za 2007r zapłaciłem wszystkich składek osobistych ponad 20 tyś. i jest dla mnie chore, bo niby dlaczego mam byś wrzucony do jednego worka z innym sierściuchem np który np w KRUSie za cały rok zapłacił 800zł. Zwykłe złodziejstwo.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak wyliczyłem, za 2007r zapłaciłem wszystkich składek osobistych ponad 20 tyś. i jest dla mnie chore,

Po to aby były pieniądze na leczenie takich chorób, których leczenie przekracza możliwości chorych. Co się by stało jeśli zachorujesz na taką chorobę, której leczenie będzie wymagało lekarstw za 40 tyś miesięcznie?
Albo operacja Twoja będzie kosztowała 200 tyś?
Czy dalej uważasz, że to Twoja składka jest bez sensu? Równie dobrze osoba, która rocznie wpłaca 2000 PLN może powiedzieć, że ta składka jest bez sensu. Ona tak powie i przestanie płacić, Ty tak powiesz i przestaniesz płacić i system się rozwali. A niech ktoś wtedy zachoruje i będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Niewykluczone, że osoby lepiej zarabiające nigdy nie wybiorą tego co wpłaciły, ale czy wiesz czy w z Twoich składek nie korzysta Twój pracownik chory na raka? A może jego córka, która wymaga długotrwałej i kosztownej rehabilitacji po wypadku? Dzięki temu Twój pracownik nie musi się martwić o to czy będzie go stać na koszty leczenia i dzięki temu Ty masz pracownika.

Ludzie, popatrzcie czasem dalej niż koniec własnego portfela.

wrzucony do jednego worka z innym sierściuchem np który np w KRUSie za cały rok zapłacił 800zł.

Mówisz o innym człowieku, który niczego od Ciebie nie żąda, ale płaci tyle ile wymaga od niego Państwo. Można mieć pretensje do Państwa, ale żeby człowiek a nazywać sierściuchem, to nieładnie.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
wiarus junior

Tak delikatnie chciałem zwrócić uwagę na kulturę wypowiedzi ...
piszesz "z innym sierściuchem" - czy to oznacza, że obrażasz ludzi płacących KRUS (wszyscy to sierściuchy). czy sam jesteś bo napisałeś z innym ...

Ciężko oceniać ton takiej wypowiedzi - Korwin ma kilka pomysłów ... jak już ktoś zauważył nie do przyjęcia w Polsce - ich wdrożenie przy naszej mentalności w najlepszym wypadku spowoduje ogólnonarodową katastrofę i załamanie wszelkich instytucji państwowych - być może o to mu właśnie chodzi.

A system jest skonstruowany w ten sposób, że wrzuca się do wspólnej kasy, aby potem można było wyciągnąć w razie problemu. Przymus jest właśnie po to aby chronić obywateli. Znając Polaków 5% płaciłaby z własnej inicjatywy OC (przy takiej małej ilości opłacających składki byłyby chorendalnie wysokie) ... a za brak OC groziłyby kary 10-20% wieksze niż w tej chwili.

Tytuł:
swój chłop

JaKon pisze:
Powiem wam, że myślac o AC to liczenie to przynosi skutek na plus, ale jak się ma farta... bo przy jednym aucie to się nie opłaca....

Np. u mnie w firmie mam 10 ciężarówek rocznie na składki AC wydajemy ponad 40K PLN a ciężarówka ma wypadek większy naprawa- powyzej 20K PLN średnio raz na dwa lata.... kalkulacja jest prosta.... choć w rzeczywistości strata, ale mniej odczuwalna (rozłożona na raty w postaci składek), wole placić ten haracz niż raz na jakis czas nawet raz na 5lat dostac strzała w moją kieszen w postaci straty 200 tys zł, bo dojdzie do wypadku i kasacji auta.... .. Wolę płacić....

Przyklad na niezyciowość pomysłu... mój ojciec w pt mial kolizje swoim autem 7raz od zakupu [zlosnik] [zlosnik] Kupił nowe.... Auto ma 3lata, za kazdym razem wali kogos w tyl bo sie zagapi albo gada przez kom.... ciekaw jestem jakby wygladal jego portwel po 7 naprawach z kieszeni, za kazdym raem maska lampy grill, zderzak,, ale chyba 3letnia skladka by nie starczyla... A tak zawozi do naprawy bezgotówkowej coby nikt go o zarabianie na tym nie posadził i odbiera calutkie... Więc jest to nieyciowe... choć obliczenia mowia ze warto... nieubez\zpieczac....
CCiekaw jestym jakby panu JKM w jeden tydzie spłonął dom, auto, i jeszcze kilka pechów się skumulowało, bo tak niestety jest ze nieszczescia chodza parami, to wtedy by inaczej spiewal... <br>Dodano po 3 minutach.:<br>
ro2man pisze:

Przyklad na niezyciowość pomysłu... mój ojciec w pt mial kolizje swoim autem 7raz od zakupu Kupił nowe.... Auto ma 3lata, za kazdym razem wali kogos w tyl bo sie zagapi albo gada przez kom.... ciekaw jestem jakby wygladal jego portwel po 7 naprawach z kieszeni, za kazdym raem maska lampy grill, zderzak,, ale chyba 3letnia skladka by nie starczyla... A tak zawozi do naprawy bezgotówkowej coby nikt go o zarabianie na tym nie posadził i odbiera calutkie... Więc jest to nieyciowe... choć obliczenia mowia ze warto... nieubez\zpieczac....
CCiekaw jestym jakby panu JKM w jeden tydzie spłonął dom, auto, i jeszcze kilka pechów się skumulowało, bo tak niestety jest ze nieszczescia chodza parami, to wtedy by inaczej spiewal...

Po pierwsze to tam jest o dobrowolnosci takiego ubezpieczenia wiec byloby podobnie do ac,
Po drugie za twojego ojca placa inni kierowcy np ja ktory przejezdzam jednym ze swoich samochodow 2000 km rocznie jezdzac tylko wiosna i latem, a wszyscy maja w dupie, ze nie uzywam sam. i chcialbym "wycofac" oc na te 8 miesiecy.
po trzecie po 7 sluczkach w 3 lata jakby nie bylo haraczu w postaci przymusowego oc to twoj ojciec dostalby takie skladki, ze albo przestal by jezdzic samochodem albo mniej sie "gapil"
Ps. jak ktos tak jezdzi to powinien sobie zrobic z rok przerwy tak dla zastanowienia, bo z tego co piszesz byly to tylko stluczki i blache mozna wyklepac, gorzej ( takze dla niego) jakby przez to gapiostwo wyslal kogos na tamten swiat albo na wozek inwalidzki. <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
WojtekW pisze:
Tak delikatnie chciałem zwrócić uwagę na kulturę wypowiedzi ...
piszesz "z innym sierściuchem" - czy to oznacza, że obrażasz ludzi płacących KRUS (wszyscy to sierściuchy). czy sam jesteś bo napisałeś z innym ...

Ciężko oceniać ton takiej wypowiedzi - Korwin ma kilka pomysłów ... jak już ktoś zauważył nie do przyjęcia w Polsce - ich wdrożenie przy naszej mentalności w najlepszym wypadku spowoduje ogólnonarodową katastrofę i załamanie wszelkich instytucji państwowych - być może o to mu właśnie chodzi.

A system jest skonstruowany w ten sposób, że wrzuca się do wspólnej kasy, aby potem można było wyciągnąć w razie problemu. Przymus jest właśnie po to aby chronić obywateli. Znając Polaków 5% płaciłaby z własnej inicjatywy OC (przy takiej małej ilości opłacających składki byłyby chorendalnie wysokie) ... a za brak OC groziłyby kary 10-20% wieksze niż w tej chwili.

Prawie wszyscy popelniacie jeden blad, a mianowicie myslicie, ze jak ktos bedzie musial wybulic za swoja glupote i brawure to dalej bedzie jezdzil jak debil? wystarczy zeby w tv pokazali kilku malolatow skazanych na wiezienie bo narobili szkod i nie mieli za co pokryc szkod,
PS. Korwin ma jeszcze jdena teze, ktora bedzie wam ciezko obalic:
Jezeli zamiast poduszek powietrznych na kierownicy byloby 10 cm ostrze to byloby mniej wypadkow i przekraczania predkosci

Tytuł:
wiarus junior

Koordian pisze:
Ps. jak ktos tak jezdzi to powinien sobie zrobic z rok przerwy tak dla zastanowienia, bo z tego co piszesz byly to tylko stluczki i blache mozna wyklepac, gorzej ( takze dla niego) jakby przez to gapiostwo wyslal kogos na tamten swiat albo na wozek inwalidzki.

po to właśnie jest ubezpieczenie - aby nie iść do więzienia za uszkodzenie blacharki jakiegoś Bentleya na parkingu.

Koordian pisze:
Prawie wszyscy popelniacie jeden blad, a mianowicie myslicie, ze jak ktos bedzie musial wybulic za swoja glupote i brawure to dalej bedzie jezdzil jak debil?

Wiedz, że nie zawsze do wypadku dochodzi przez brawurę czy głupotę - dużo się pisze (bo przecież to medialnie dobrze wygląda) o wypadkach spowodowanych brawurową jazdą ... ale smutna rzeczywistość jest taka, że bardzo często dochodzi do wypadków przez zwykły przypadek niekoniecznie związany z brawurą

Koordian pisze:
wystarczy zeby w tv pokazali kilku malolatow skazanych na wiezienie bo narobili szkod i nie mieli za co pokryc szkod,

albo na karę śmierci, albo publiczną chłostę ... ? czemu nie ? fajnie to wygląda .... "igrzyska i chleb"

problem w tym, że tych małolatów, którzy spowodują wypadek jest właśnie kilku - a co z resztą? też rozstrzelać?

Lenin też chciał dobrze - wyszły z tego łagry i obozy koncentracyjne...

Koordian pisze:
PS. Korwin ma jeszcze jdena teze, ktora bedzie wam ciezko obalic:
Jezeli zamiast poduszek powietrznych na kierownicy byloby 10 cm ostrze to byloby mniej wypadkow i przekraczania predkosci

Ale tu nie ma jakichś "nas" czy "was" - jesteśmy "my". Staramy się racjonalnie postępować, tworzyć kulturalne grono ludzi związanych z markę Mercedes. Może pomysł Korwina jest ciekawy - ale czy by się sprawdził ?
Bardzo łatwo jest go jednak obalić. Przykład: Jeśli za jakiś czyn grozi kara śmierci, to i tak znajdą się ci, którzy będą to robić (czy to kradzież, czy przemyt narkotyków itp itd). Surowość rozwiązania uderza w normalnych obywateli - bardzo łatwo jest skazać przeciętnego/niewygodnego obywatela na karę śmierci.

Tak samo z ostrzem w kierownicy - pomysł z gruntu bezsensowny. Lekko uderzysz nie z własnej winy w słupek, ktoś ciebie puknie (nie z twojej winy), omsnie ci się noga z pedału hamulca i co ? trup ? łatwo powiedzieć "tak" - a gdyby to dotknęło twoją matkę, córkę, żonę ?

Zachowajmy spokój i zdrowy rozsądek - społeczeństwo nie raz dało już wyraz temu podczas wyborów, że tezy jkm fajnie brzmią, ale są niepoważne i nieprzemyślane (przynajmniej część z nich)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Co się by stało jeśli zachorujesz na taką chorobę, której leczenie będzie wymagało lekarstw za 40 tyś miesięcznie?
Albo operacja Twoja będzie kosztowała 200 tyś

Odpowiedź jest prosta, choć wariantowa [oczko] :
1) Otrzymasz informację, że limit w tym obszarze się wyczerpał, zapraszają za 10 lat i życzą zdrowia...
2) Pozbierasz pieniądze po znajomych, weźmiesz kredyt i wyleczysz się za właśną kasę, być może poza Polandą,
3) Znajdziesz dojście do jakiegoś decyzyjnego białego fartucha i, korumpując go, doprowadzisz do realizacji usługi przed upływem deklarowanych 10 lat....
Otwórz oczy [oczko]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00