MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 6:50 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

mindo pisze:
Piroman pisze:
obiecuję wam że to auto w moich rękach przekroczy te 500tyś km i nawet więcej po drogach całego świata. W wakacje zaczynam objeżdżać Słowację - dla niedowiarków i fotorelacja się znajdzie.

zamęczysz siebie i ten samochód, a przede wszystkim siebie

Teraz to już nie rozumiem, jak to zamęczę samochód??? Chyba właśni o to chodzi by aut jeździło jak najdłużej. Wg Ciebie mam dać go na wieczne spoczywanie w postaci złomu??? Jakoś może uściśnij swoją wypowiedź.

A co do mnie to też się mylisz nie jest łatwo mnie zmęczyć. Pracuje jako kierowca śmieciarki (VW LT35, kosze przystankowe na Bemowie, Bielanach i części Żoliborza codziennie w nocy 650koszy; 6dni wolnych w miesiącu), studiuje dziennie na UW i śpię kiedy jest okazja po 4-6godzin na dobę często z kilkoma przerwami. Mimo to rzadko czuję się zmęczony a kawy ani wszystkich energy nie tykam. Więc nie wiem co by miało mnie męczyć w tym aucie tym bardziej że jest ono bezawaryjne w stanie w jakim teraz jest.

Zastanawia mnie jedna rzecz - czemu na siłę chcecie mnie odwieść od tego pomysłu. Nie chcecie żebym żałował kasy wyrzuconej w błoto? Nie będę, nawet jeśli godzinę po dokręceniu ostatniej śrubki przetnie mnie na skrzyżowaniu w140. Jeśli ktoś odnawia starego pontona lub innego klasyka to trzymacie za niego kciuki. Dlatego bo w takim przypadku jest szansa na odzyskanie poniesionych nakładów? Czy wszystko trzeba robić tak by się opłacało a nie z pasji?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piroman pisze:
Zastanawia mnie jedna rzecz - czemu na siłę chcecie mnie odwieść od tego pomysłu. Nie chcecie żebym żałował kasy wyrzuconej w błoto?

Nikt nie chce nic na siłę cię, tylko wszyscy pukają się w czoło, bo z pasją trafiłeś dobrze, ale obiekt ci się pomylił.

PS: szacunek za rozkład dnia & nocy.

Tytuł:
swój chłop

(me: how) pisze:
Piroman pisze:
Zastanawia mnie jedna rzecz - czemu na siłę chcecie mnie odwieść od tego pomysłu. Nie chcecie żebym żałował kasy wyrzuconej w błoto?

Nikt nie chce nic na siłę cię, tylko wszyscy pukają się w czoło, bo z pasją trafiłeś dobrze, ale obiekt ci się pomylił.

PS: szacunek za rozkład dnia & nocy.

Nie tyle co się pomylił a sam napatoczył. Teraz zastanów się kto za 20 lat będzie posiadał bardziej unikalne auto. Posiadacz 123, 115 czy nawet seca, czy może ponego.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piroman pisze:
Teraz zastanów się kto za 20 lat będzie posiadał bardziej unikalne auto. Posiadacz 123, 115 czy nawet seca, czy może ponego.

Unikalne? No ty. Bo wszyscy nadal będą go unikać.

A unikatowe? Posiadacz 123, 115 czy nawet seca. Nie mówiąc już o tym, że Mercedes w przeciwieństwie do ponego ma kontekst i historię, co stawia kucyka na równi z pralką i lodówką z okresu jego produkcji.

Prawda, że o tym wiesz, tylko tak sobie piszesz?

Tytuł:
swój chłop

Piroman pisze:
Teraz zastanów się kto za 20 lat będzie posiadał bardziej unikalne auto. Posiadacz 123, 115 czy nawet seca, czy może ponego.

Unikalne? No ty. Bo wszyscy nadal będą go unikać.

A unikatowe? Posiadacz 123, 115 czy nawet seca. Nie mówiąc już o tym, że Mercedes w przeciwieństwie do ponego ma kontekst i historię, co stawia kucyka na równi z pralką i lodówką z okresu jego produkcji.

Prawda, że o tym wiesz, tylko tak sobie piszesz?

unikatowy, unikalny «rzadko spotykany, wyjątkowy» - to są synonimy

Nie przyznam Ci racji, historia jest tworzona nieustannie, i pony to też jest już część historii - i to najważniejszej, bo mojej.

Czy myślisz że teraz stary mercedes jest dla laika czymś lepszym, bardziej unikatowym niż np stara wołga?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piroman pisze:
Nie przyznam Ci racji, historia jest tworzona nieustannie, i pony to też jest już część historii - i to najważniejszej, bo mojej.

W takim razie musiałbyś już dzisiaj zaprzestać wyrzucania z domu sprzętu AGD i zacząć go składować go z myślą, o tym, że jak już wszyscy wyrzucą swoje stare pralki, ty będziesz takim *kielbikiem wśród posiadaczy pralek bez elektroniki wagowej w klasycznej białej obudowie.

Piroman pisze:
Czy myślisz że teraz stary mercedes jest dla laika czymś lepszym, bardziej unikatowym niż np stara wołga?

A czymże jest laik i jego opinia w tym względzie? Wołga ma także historię i kontekst. A ty co napiszesz w białej karcie dla konserwatora? Że Pijanowski rozdał w finałach Koła Fortuny łącznie 14 sztuk tego pojazdu? Podnosisz kryterium rzadkości występowania, pisząc o aucie masowo produkowanym w Korei. Zgadzam się: do muzeum historii twojej rodziny lub historii rzeczy codziennego użytku, ale dalej między twoją pralką a twoją lodówką.

[cool]

Tytuł:
swój chłop

"A czymże jest laik i jego opinia w tym względzie? Wołga ma także historię i kontekst. A ty co napiszesz w białej karcie dla konserwatora? Że Pijanowski rozdał w finałach Koła Fortuny łącznie 14 sztuk tego pojazdu? Podnosisz kryterium rzadkości występowania, pisząc o aucie masowo produkowanym w Korei. Zgadzam się: do muzeum historii twojej rodziny lub historii rzeczy codziennego użytku, ale dalej między twoją pralką a twoją lodówką. "

Zupełnie przypadkiem przypomniałeś mi że pierwszym właścicielem tego auta był jakiś tam nasz aktor, którego nazwiska nie mogę sobie przypomnieć. Jeśli to tak bardzo Cię interesuje zadzwonię do poprzedniego właściciela i się zapytam. Prawdopodobnie to on doposażył ponego w oryginalne radio ALPINE z okresu kiedy auto powstało oraz ileś tam głośników z których ocalały niestety tylko dwa przednie a po reszcie zaślepione dziury.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wobec takiej siły argumentów, poddaję się.

W takim razie nie pozostaje ci nic innego jak rzeczywiście zrobić porządną blacharkę, zamówić datenkartę i przywrócić auto do oryginału, kupując "oryginalne głośniki ALPINE z okresu, kiedy auto powstało."

Przypominam, że już w maju w Będargowie koło Kudowy zlot fanów serialu W labiryncie, więc jeśli twojego kucyka ujeżdżał np wybitny aktor Piotr Skarga znany również z Bulionerów, to musisz się spieszyć.

Tylko bardzo cię proszę, nie wnioskuj o subforum w HP o odbudowie kucyka.

Tytuł:
swój chłop

Wobec takiej siły argumentów, poddaję się.

W takim razie nie pozostaje ci nic innego jak rzeczywiście zrobić porządną blacharkę, zamówić datenkartę i przywrócić auto do oryginału, kupując "oryginalne głośniki ALPINE z okresu, kiedy auto powstało."

Przypominam, że już w maju w Będargowie koło Kudowy zlot fanów serialu W labiryncie, więc jeśli twojego kucyka ujeżdżał np wybitny aktor Piotr Skarga znany również z Bulionerów, to musisz się spieszyć.

Tylko bardzo cię proszę, nie wnioskuj o subforum w HP o odbudowie kucyka.

Nie mam zamiaru, ale jeśli nikogo to nie interesuje to się nie będę już udzielał. Chciałem po prostu znaleźć dobrego blacharza-lakiernika...
A co do tego aktora to pamiętam że grał on w faraonie tego gostka co kopał rów i mu go wojsko zasypało a potem sie powiesił.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Nie no tylko się nie obrażaj! Wszystko można i nic nikomu do tego, tylko nie zawsze warto i nie zawsze z ideologiofilozofią. [oczko]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Cytuj:

Nie mam zamiaru, ale jeśli nikogo to nie interesuje to się nie będę już udzielał. Chciałem po prostu znaleźć dobrego blacharza-lakiernika...
A co do tego aktora to pamiętam że grał on w faraonie tego gostka co kopał rów i mu go wojsko zasypało a potem sie powiesił.

aleś uparty -jak osioł...My tu tylko delkatnie sugerujemy ze pakowane kasy w to auto jest jak lokata :lol: Zareczam Ci ze nawet za 10 czy 20 lat nikt niespojrzy nawet na niego...Auto pochodzi zjuz z lat 90 nie jest to jakas legenda-raczej jak maszynka jednorazowa....Jak chesz fajne auto to szukaj Polskiego Fiata 1 seria,126p pierwsze wypusty lub cos w ty stylu....Zobacz sobie ile kosztuje łądny 125 z 1 serii....Acha poszukaj na Ebay , allegro,moble i co tyko masz w dziale klasyki ile jest aut hyundaj :lol: Poza tym czemu Pony? przeciez mozna jeszcze tico,nexia,espero,accent itp itd

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

MERCEDES 4 EVER pisze:
Cytuj:

aleś uparty -jak osioł...My tu tylko delkatnie sugerujemy ze pakowane kasy w to auto jest jak lokata :lol: Zareczam Ci ze nawet za 10 czy 20 lat nikt niespojrzy nawet na niego...Auto pochodzi zjuz z lat 90 nie jest to jakas legenda-raczej jak maszynka jednorazowa....Jak chesz fajne auto to szukaj Polskiego Fiata 1 seria,126p pierwsze wypusty lub cos w ty stylu....Zobacz sobie ile kosztuje łądny 125 z 1 serii....Acha poszukaj na Ebay , allegro,moble i co tyko masz w dziale klasyki ile jest aut hyundaj :lol: Poza tym czemu Pony? przeciez mozna jeszcze tico,nexia,espero,accent itp itd

Może dlatego że nie mam tico nexi espero accenta ani żadnego innego. A nawet jeśli znajdę sobie jakiegoś np 125p to co zrobię z ponym wywalę na złom???
Wiecie coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że odnowa ponego to jest dobry pomysł - wbrew opiniom wszystkich.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Piroman pisze:
wbrew opiniom wszystkich.

Zaden z nas nie jest doradca finansowym, Twoje pieniadze Twoja wola. Nie lubie ludzi zniechecac do swoich pomyslow, chyba ze ktorys z kolegow wracajac z imprezy ma chec powylamywac troche lusterek w samochodach. Ale zeby nie bylo, ze nikt na forum Ci nie chce pomoc i w ogole wszyscy maja Twoj pomysl gdzies.

Chodzi mi o podejscie blacharza/lakiernika do tego typu roboty. Znam conajmniej kilkunastu calkiem niezlych, kilku na prawde dobrych i wierz mi, ze jesli chodzi o efekt koncowy, to wcale pieniadze nie sa sprawa pierwszorzedna. Moze i powinno tak byc, klient nasz pan, placi i wymaga, ale tak nie jest. Po prostu nikt nie podejdzie POWAZNIE do takiego projektu, chyba ze bedzie to pan Wladek majacy zaklad w drewnianej stodole albo porzadna firma tuningowa, ktora za taka przyjemnosc policzy sobie wielokrotnie wiecej.

A po drugie, chcesz zeby ten samochod wytrzymal 15-20 lat jak nie lepiej. Technicznie moze i wytrzyma, ale blacharsko nawet przy fachowej odbudowie nie wytrzyma wiecej niz jakies 5 lat, a pozniej? Kolejny wydatek? Z calym szacunkiem, ale dla mnie to jest zamkniete kolo pozbawione jakiegokolwiek sensu.

Myslisz, ze czemu jest wiecej takich MB na drogach jak kucykow? Bo ktos o nie jakos szczegolnie dba? Po prostu sa nadzwyczaj trwale i wytrzymuja nawet kilkadziesiat lat w naszych polskich warunkach. Ale skoro slowa krytyki dzialaja na Ciebie wrecz odwrotnie, to ja zycze powodzenia i wielu bezawaryjnie przejechanych kilometrow w Twoim samochodzie ;)

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop

Po kilkunastogodzinnych przemyśleniach zmieniam plan pod waszym naciskiem. Auto blacharsko zostanie jakie jest, zabezpieczę we własnym zakresie podwozie by przeglądy przechodziło, bo czymś jeździć muszę. Silnik jednak zostanie oddany w ręce Pana Chojnackiego, by auto mechanicznie było jak najbardziej sprawne. Zaoszczedzone pieniądze będę odkładał na:
http://www.opala.com/material/conheca_r ... ek_08g.jpg

Koniecznie czerwony i nie pytajcie dlaczego akurat ten samochód.

Tytuł:
swój chłop

A mi sie "kolego" podoba twoje podejscie ( choc za ponego bym sie raczej nie bral)
piniondze to nie wszystko!
Pozdro.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00