Witam
Mam 21 lat, kupiłem mercedes w 123 pól roku temu - jest to mój pierwszy samochód:) Bylo z nim mnóstwo problemów heh - właściwie to więcej nie jezdzi niż jezdzi - ale piękny samochód wiec nie chce sie go pozbywac;)
Jednak teraz muszę poradzic sie kogos bo jestem w tzw "kropce"
Chodzi o sprzęgło, a więcej o tłoczek który jest przy pompie sprzęgła przy pedale. Pare miesięcy temu pękł ten plastik w który wchodzi śruba , która przykręca sie do pedału (dość niejasno sie wyraziłem ale chyba wiadomo o co chodzi)Nie załamujac rąk skleiłem go jednak w tym momencie zaczeły sie kłopoty, najpierw rozpadł sie wysprzęglik - ten przy skrzyni, a następnie siłownik przy pedale - ostatnimi daniami przy odpowietrzaniu układu po raz drugi zepsuł sie tłoczek - najpierw sie wygiął ten tłok a nastepnie na trzy części ten plastik który skleiłem przedtem. W tym momencie zaczyna sie problem bo udało mi sie wykręcić inny z innej beczki - wydaje sie tak sam , lecz nie do końca. Po moich wymianach (wysprzeglika, przewodów, pompy) i założeniu tłoczka - wydaje mi się ze jest za krótki na oko o jakieś od 3 do 5 mm. po założeniu pedał zaczyna łapać dopiero po dobrych 10 centymetrach, przedtem było wszystko ok, teraz nie jest , nawet nie moge dobrze tego odpowietrzyć ponieważ zaczyna tłoczyc dopiero przy samej koncówce. Teraz pytania czy moge pedał sprzęgła o te 5, 6 cm jakby spuścić na dól ( zeby był na równi z pedałem hamulca - teraz tak nie jest). A druga sprawa czy moze ktos ma takie cudno, chętnie bym kupił , oczywiście za przyzwoitą cenę - bo dzwoniłem do sklepu (Bydgoszcz, róg chrobrego a pomorskiej , Orlikowski) Sympatyczny Pan powiedział mi ze moze to dla mnie sprowadzic ale za 580 zł (szał!) tłumaczył się ze mercedes dokłada do produkcji takich części. Mimo że kocham te auto to wole żeby zgniło na parkingu niż kupić pierdołe - bo jak inaczej to mozna nazwac za prawie 600 stów. Trzecia rzecz to co mogło sie zepsuć? siłownik pompa przewody wymnienione.
Dzieki bardzo za wszelkie odpowiedzi
na koniec fota
http://img265.imageshack.us/img265/575/ssa57638oq3.jpg