MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 12:36 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: licznik........
weteran
Awatar użytkownika

mam pytanie chiwlke juz pojezdzilem i auto jest super tylko mam problem z licznikiem....... chodzi predkosciomierz ale zacina sie cos ( prawdopodownie) licznik km .........strasznie to irytujace bo czasami cos nie zaskakuje wskazik paliwa i w ten sposob stalem ostatnio pod szczecinem z powodu braku paliwa........ :( wyciagnalem zegar przesmarowalem trybiki pochodzilo 2h i po dluzszym postoju znowu kicha :(
Wybieram sie do Torunia w piatek wieczorem ..... i troche wolalbym nie miec niespodzianek.... jest na to jakas rada ???
pozdrawiam

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

wiarus senior

kruszyn pisze:
mam pytanie chiwlke juz pojezdzilem i auto jest super tylko mam problem z licznikiem....... chodzi predkosciomierz ale zacina sie cos ( prawdopodownie) licznik km .........

dołączam się do pytania, w beczce którą ja jeżdze też nie chodzi, a właćciwie się zacina licznik kilometrów, zarowno ten całkowitego przebiegu , jak i ten kasowalny co jest na dole.... mnie to coś się zdaje że tego to już naprawić się nie da - trzeba wsadzić nowy, ale może są jakieś sposoby

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Polak potrafi!!!
Wszystko sie da naprawic!!
Nalezy rozebrac licznik i sprubowac zacisnac zembatke (szara ze stopow metali) na osce glownej!!(jak oska obraca sie w zembatce, to licznik sie nie kreci!!)
Zegarmistrzowska robota!!
Jak nie pomoze, to rozebrac caly i zlozyc od nowa, tylko,ze wiaze sie to ze skasowaniem licznika!!
Pozdrawiam!!

Tytuł:
swój chłop

klucha116 pisze:
Jak nie pomoze, to rozebrac caly i zlozyc od nowa, tylko,ze wiaze sie to ze skasowaniem licznika!!

nie musi być od razu skasowany...można przecież ustawić dowolną ilość km na nim, tylko trzeba pamietać ile było zanim sie go rozebrało :D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Fuuura pisze:
klucha116 pisze:

nie musi być od razu skasowany...można przecież ustawić dowolną ilość km na nim, tylko trzeba pamietać ile było zanim sie go rozebrało :D

Robiłeś to kiedyś????
Jezeli nie, to pogadamy jak sie sprawdzisz jako zegarmistrz!! ;)

"...ciągle gdzieś pracowal, ciągle musiał iść, aż się rozczarował i zaczął pić..." L.J.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
dołączam się do pytania, w beczce którą ja jeżdze też nie chodzi, a właćciwie się zacina licznik kilometrów, zarowno ten całkowitego przebiegu , jak i ten kasowalny co jest na dole.... mnie to coś się zdaje że tego to już naprawić się nie da - trzeba wsadzić nowy, ale może są jakieś sposoby

Poszukaj w baaardzo starych postach, kiedyś w moim 123 miałem podobny problem i dokładnie podawałem opis naprawy (o ile mnie pamięć nie myli to naprawiany był licznik w 107-ce, ale na przykładnie mojego). Niestety było to dawno i nie chcę pisać z pamięci, bo mogę coś pokręcić.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop

klucha116 pisze:
Robiłeś to kiedyś????
Jezeli nie, to pogadamy jak sie sprawdzisz jako zegarmistrz!! ;)

A robiłem już kilka razy, rozbierałem je i ustawiałem na dany przebieg ..tak sobie klienci życzyli a wiadomo klient nasz pan...jednak nie cofałem nigdy i nie rozbierałem licznika MB..tutaj dopiero raczkuje :)

W123 250

W201 2.0 '85

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

W 116 nie jest to takie proste ustawienie na ile chcesz, Klucha ma rację. Ale nigdy nie mów nigdy.

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

klucha116 pisze:
Nalezy rozebrac licznik i sprubowac zacisnac zembatke (szara ze stopow metali) na osce glownej!!

A w jaki sposób ją zaciskałeś? Ja kiedyś ją wyjąłem, położyłem na metalowym czpieniu, drugi czpien przyłożyłem z góry i uderzałem młotkiem. Pomogło na jakiś czas a potem znowu się poluzowało i dalej nie mam działającego licznika :(

-------------------
Kukas

http://www.tiger.com.pl/~grzes

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kukas pisze:
klucha116 pisze:
Nalezy rozebrac licznik i sprubowac zacisnac zembatke (szara ze stopow metali) na osce glownej!!

A w jaki sposób ją zaciskałeś? Ja kiedyś ją wyjąłem, położyłem na metalowym czpieniu, drugi czpien przyłożyłem z góry i uderzałem młotkiem. Pomogło na jakiś czas a potem znowu się poluzowało i dalej nie mam działającego licznika :(

-------------------
Kukas

dodaj kropelke, albo super gluta!!

"...ciągle gdzieś pracowal, ciągle musiał iść, aż się rozczarował i zaczął pić..." L.J.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

klucha116 pisze:

Oj, to chyba różnią się nasze liczniki. U mnie trzeba os przełożyć najpierw przez jeden otwór w konstrukcji licznika, potem ponawlekać kółeczka i potem przełorzyć os przez drugi otwór konstrukcji licznika. Zanim ponawlekasz super glut wyschnie nie w tym miejscu co trzeba, albo poskleja resztę trybików, które nie powinny być przymocowane nieruchomo do osi. Chyba że całą konstrukcję da się jakoś rozebrać, ale jak się przyjrzałem, to wydaje mi się, że to sporo zabawy.

Kukas

w123 230 1978

http://www.tiger.com.pl/~grzes

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja juz probowalem .... rozebralem nasmarowalem ........ jak potrzasnalem chodzil... do dluzszego postoju potem znowu kicha..... ale bez tego wyliczylem ze moja gablota pali 7,3l na 100km takze jestem szczesliwy jak cholera ;) wogole to w tej chwili jestem w Berlinie i na autostradzie bardzo duzo niemcow dostawalo skretu karku jak mnie mijali hihihih ;) chyba zal im sciska ze polak ich rodowitym autem pomyka i to takim ladnym hihihihhi :) pozdrawiam :)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kukas pisze:
klucha116 pisze:

Oj, to chyba różnią się nasze liczniki. U mnie trzeba os przełożyć najpierw przez jeden otwór w konstrukcji licznika, potem ponawlekać kółeczka i potem przełorzyć os przez drugi otwór konstrukcji licznika. Zanim ponawlekasz super glut wyschnie nie w tym miejscu co trzeba, albo poskleja resztę trybików, które nie powinny być przymocowane nieruchomo do osi. Chyba że całą konstrukcję da się jakoś rozebrać, ale jak się przyjrzałem, to wydaje mi się, że to sporo zabawy.

tutaj masz racje!
Mozna posmarowac glutem, ale tarzeba wiecej precyzji niz przy calej operacji!!
Jest to mozliwe!!
Najlepiej zdejmij trybik (ten szary) ustaw go na twardym podlozu, przyloz przecinaczek do trybika tak zebu ostrze przebiegalo po cieciwie otworu zwanej "srednicą i delikatnie, lecz zdecydowanie pacnij w przecinak mlotkiem tak, aby pojawilo sie naciecie!!
Operacje powtorzyc robiąc naciecie numer 2 pod katem prostym!!
U mnie dziala od 10 000 km i bez problemów!!! :P
nalezy uwazac, aby nie scisnac za mocno blaczek zewnetrznych!!!
Powodzenia

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00