MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 12:36 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam szanowne grono dzis podczas sprawdzania poziomu oleju w skrzyni w W126 500 okazalo sie ze mam 2cm ponizej minimum.Wszystko pewnie przez maly wyciek(jeszcze nie zlokalizowany) Na ta chwile bede zmuszony uzupelnic stan. Czy skrzynia mogla oberwac z taka iloscia oleju,biegi zmienia plynnie olej na bagnecie zolty lekko zalatuje staroscia.Wiem ze dla swietego spokoju musze wymienic olej i filtr.Jeszcze jedno co bedzie mi potrzebne oprocz oleju i filtra przy wymianie zebym sie nie zdziwil jak zleje olej. Z gory dziekuje Szczesliwego Nowego Roku.Marcin

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Potrzebna będzie jeszcze nowa uszczelka pod miskę olejową skrzyni. Często jest ona w zestawie z filtrem oleju ASB. Chyba są dwa rodzaje tych uszczelek różniące się kształtem. Jeśli skrzynia działa prawidłowo to się nie stresuj.
Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie do końca tak jest. Moja skrzynia działa bez zarzutu, a przy ostatniej wymianie oleju znalezione zostały opiłki metalu w misce, co świadczy o tym, że coś tam poleciało. Nadal biegi zmienia płynnie, jednak w każdej chwili może paść. Ale nie masz czym się stresować - poziom oleju zawsze jest zaznaczany z pewnym marginesem bezpieczeństwa. Pod czas zmiany oleju, dobrze obejrzyj to, co wypłynie ze skrzyni. Jeśli będzie czyste, to możesz być spokojny.
Pozdrawiam i najlepszego na nowy rok.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a przy ostatniej wymianie oleju znalezione zostały opiłki metalu w misce, co świadczy o tym, że coś tam poleciało

Raczej nie świadczy to o tym, że coś poleciało. drobne opiłki metalu w skrzyni to norma, od tego masz magnez, żeby je wyłapawał.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
drobne opiłki metalu w skrzyni to norma,

Jesteś pewien, że w automatycznej skrzyni też? Mnie powiedział to mechanik, który zajmuje się tylko ASB. I żeby nie było, że chciał mnie naciągnąć na naprawę: powiedział również, że tego się nie opłaca naprawiać. Powiedział dokładnie co poleciało, ale nie pamiętam tej nazwy, więc nie przytoczę. Do tego - wcześniejsze wymiany oleju w ASB nie wykazywały obecności żadnych opiłków. Olej spuszczany z automatycznej skrzyni powinien być czyściutki, jasno brązowy i bezwonny. Jeśli jest inaczej, to jest źle ze skrzynią. To jest opinia fachowca, który siedzi w automatach od wielu lat i w całej Warszawie jest polecany, jako dobry fachowiec, a działalność prowadzi 50 km od granicy W-wy.

Tytuł:
wiarus junior

holyfido pisze:
Raczej nie świadczy to o tym, że coś poleciało. drobne opiłki metalu w skrzyni to norma,

[totalszok] [totalszok] [totalszok]
chyba sie koledze cos pomieszało z manualem albo nie posiadasz dostatecznej wiedzy na temat ASB, w takich skrzyniach nie powinno sie znaleść nawet najdrobniejsze ziarenko piasku a co dopiero opiłki metalu, które moga świadczyć o duzym zużyciu ASB.

Pozdro

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jesteś pewien, że w automatycznej skrzyni też?

chyba sie koledze cos pomieszało z manualem albo nie posiadasz dostatecznej wiedzy na temat ASB, w takich skrzyniach nie powinno sie znaleść nawet najdrobniejsze ziarenko piasku a co dopiero opiłki metalu, które moga świadczyć o duzym zużyciu ASB.

Możliwe, że się nie zrozumieliśmy.
Spróbuję jaśniej. ASB to urządzenie, w której pracuje cała masa kół zębatych, kółek, trybików gdzie metal nieustannie trze o inny metal. W wyniku tego tarcia będą powstawały drobne opiłki metalu.
Oczywiście te drobne opiłki metalu nie powinny się znaleźć pomiędzy tarczkami, dlatego na spodzie miski olejowej ASB znajduje się magnes, który ma za zadanie zatrzymywać te opiłki na spodzie miski. Przy każdej wymianie oleju należy ten magnes dokładnie oczyścić.

Nie przeczę, że opiłki metalu mogą świadczyć o dużym zużyciu ASB, tym bardziej, że przebiegi w naszych autach pozwalają twierdzić, że nasze ASB są na pewno bardzo zużyte :) Chę powiedzieć, że w mechaniźmie takim jak ASB będą się znajdowały drobinki metalu - zawsze. Nie mam oczywiście na myśli takich zadziorów jak powstają przy wierceniu aluminium ;)

Nie zamierzam się sprzeczać z mechanikami, moja wiedza na temat ASB jest zupełnie powierzchowna i jest efektem lektury tego co dostępne w internecie. Pozdrawiam.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A czy aby napewno to temat na Hyde Park? Panowie dbajmy o forum i nie robmy burdlu...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A gdzie Byś go umieścił? Sprawa dotyczy automatycznych skrzyni biegów, nie tylko w MB, a nie konkretnego samochodu.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
podczas sprawdzania poziomu oleju w skrzyni w W126 500 okazalo sie ze mam 2cm ponizej minimum

Sprawa zaczela sie od W126 i przeszla na inne auta, a wiec powinna wg. mnie wyladowac w Mercedesach Wspolczesnych. A to ze przeszla na inne auta...jest wiele watkow ktore tak sie koncza...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Myślę, że nie miało tu znaczenia, że to W126, bo przecież we wszystkich skrzyniach automatycznych jest tak samo z tym olejem. Co innego, gdyby sprawa dotyczyła jakiegoś szczegółu, który dotyczy tylko mercedesów, albo nawet tego konkretnie modelu.
Nie przesadzajmy z tym porządkowaniem forum, bo dojdzie do tego, że jeśli użyjemy w treści słowa "mercedes", to od razu trzeba będzie wywalać cały temat z HP. Trochę luzu chyba nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza, jeśli temat już w trzecim poście wychodzi poza mercedesy. Zresztą - teraz, to już rozmowa toczy się zupełnie na inny temat - kompletnie nie mający związku z samochodami [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00