MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 1:23 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Prezeslaw pisze:
No właśnie mój pierwszy odruch nie polega na wciskaniu hamulca do końca. Zawsze uderzam dosyć dynamicznie, ale cały czas staram się od razu unikać blokowania kół

Niby tak .. ale zawsze moze nadejsć taki moment że:

Martini pisze:
Przyszedł jednak dzień, w którym przed maskę wyjechała mi baba (tak, dosłownie, spod stopu ruszyła mi przed maskę!) wtedy widząc śmierć w oczach poprostu stanąłem na pedale hamulca (chyba go wygiąłem nawet) zostawiając 2 czarne pasy.

Wiec lepiej jednak sie ubezpieczyć ... bo: Innym nie ufam .. sobie jeszcze bardziej.

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie wiem gdzie i kto taką plotkę puścił, że ABS ma skracać drogę hamowania :-? ABS to SYSTEM ANTYBLOKUJĄCY KÓŁ aby auto podczas awaryjnego hamowania zachowało sterowność i już.

Auto z ABS ma z reguły dłuższą drogę hamowania.

Komputer odczytuje dane i je interpretuje odczytuje z róznic wprędkości obrotowej poszczególnych kół. Dlatego aby poprawnie działał na osiach najlepiej jak są identyczne opony- amortyzatory, zawieszenie sa w stanie idealnym. Dopiero wtedy mozna wypowiadać się na temat ABS.

Dwa razy w życiu wypowiedziałem sie mało pozytywnie o tym systemie i dwa razy w ciągu następnych 20 minut uratował mi on życie. Raz sarna wyskoczyła mi przed maskę, drugi raz gość wyjechał mi z bocznej posesji przed sam ryjek. Dzięki ABS-owi moja tępa, myśląca o niebieskich migdałach, niczego nie spodziewająca się głowa nie była zajęta jakimś tam hamowaniem pulsacyjnym tylko oceną sytuacji i znalezieniem drogi ucieczki od zderzenia. W obu przypadkach system zdał egzamin na 5.

Nowoczesne czy starsze systemy wspomagające to statystcznie usankcjonowane sposoby radzenia sobie z sytuacjami ekstremalnymi, które mogą przydarzyć się przęcietnemu Kowalskiemu na przeciętnej drodze którą przeciętnie pokonuje. W 90% pomagają, w 9% nic nie zmienią ,a w 1% mogą zaszkodzić .
Tak samo jest z pasami bezpieczeństwa, poduszkami powietrznymi, systemem ESP itd.

Gadka typu, bo błoto pośniegowe, bo w terenie włączają - dla wszystkich trzeba by było zrobić testy dla jego wyśnionych warunków pogodowych i testować i znowu by sie okazało, że technika jest pomocna i statystycznie 90-ciu procentom przeciętnych kierowców pomoże uniknąć kolizji lub poważnych konsekwencji.....
W terenie, wobec przeznaczenia systemu ABS się nie stosuje bo to chyba logiczne - a że auta terenowe mają ABS to wynika znowu z faktu, że STATYSTYcznie takowe terenówki bardzo rzadko wjeżdżaja w teren lub w ogóle - poruszaja się po normalnym terenie gdzie ABS pomaga.

Moja Skoda na moje życzenie została wyposażona w ESP i mogę śmiało powiedzieć, że jeszcze ani razu sie on nie załączył przez ostatnie 40.000 km. I oby nigdy sie nie załączył! I co zmarnowane 2.000 zł - wątpię.
Byłem świadkiem wypadku gdzie gość na krętej górskiej drodze na zakręcie wpadł na kamienie zabrane przez ciężarówkę z pobocza. momentalnie postawiło go bokiem i oderzył w barierkę ochronną ( która to zasłoniła mu stan nawierzchni)
Nie był w stanie tego przewidzieć - ale gdyby miał ESP z pewnością by zadziałał i pomógłby mu i jeśli wykazałby się choć niewielkim zangażowaniem w poprawne ruchy kierownicy do wypadku by nie doszło.

Do tego zostały stworzone te systemy aby zadziałać kilka razy w swoim życiu albo ten jeden raz. Oczywiście trzeba znać ich słabe strony i zwracać na nie uwagę.

Nie porównujcie samochodów sportowych, czy innych "specjalistycznych" pojazdów do samochodów użytkowych. Tam te rozwiązania sie nie sprawdzają: spowalniają czasy przejazdu, wydłużają drogę hamowania itd... - Ale kierowcy prowadzące tamte auta to zawodowcy, droga jest przewidywalna jak i inni kierowcy.

W normalnym świecie systemom bezpieczeństwa stawiane są większe wyzwania i dlatego wszystko działa ze sporą rezerwą co niektorych może denerwować ale większości ratuje to życie.

Jak masz niesprawny ABS to go napraw. W codziennej eksploatacji w ogóle nie zauważysz zmiany.
W sytuacji ekstremalnej - ogromną .

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No jakby nie patrzeć, naprawiać będę. Przez większość czasu wierzyłem w mit o skracaniu drogi hamowania przez ABS, ponieważ nawet w programach motoryzacyjnych ta bajka dobrze się miała i była dość popularna. Wątpliwości wzbudziła dopiero "Jazda polska" i chciałem wyjaśnić niejasności. Wielkie dzięki. Naprawię, ale wrażeniami będę mógł podzielić się za jakiś czas, bo teraz w głowie (a raczej w portfelu) mam remont głowicy. Pozdrawiam.

Tytuł:
weteran

Prezeslaw pisze:
Przez większość czasu wierzyłem w mit o skracaniu drogi hamowania przez ABS, ponieważ nawet w programach motoryzacyjnych ta bajka dobrze się miała i była dość popularna.

Dla mnie jest to jednak nadal sprawa subiektywna: wszystko zależy od tego, kto jest za kierownicą.
Jeżeli kierujący będzie żył obawą utraty przyczepności wskutek zablokowania kół - to będzie niestety hamował zbyt słabo, i sporo mu będzie brakować do osiągnięcia siły hamowania na granicy przyczepności (co jest najskuteczniejsze - dlatego powstał BAS)
Patrząc w drugą stronę: kierowca "całkowicie niedzielny" zauważając przeszkodę i powodowany strachem wciska hamulec "do dechy" powodując całkowite zablokowanie kół na śliskiej nawierzchni. Bezdyskusyjnie droga hamowania również wydłuży się znacznie.
Takich kierowców jest przewaga i to właśnie za nich ma myśleć i działać ABS. W tych dwóch przypadkach ABS skróci drogę hamowania.
Odsetek kierowców lepszych od ABS-u jest niestety znikomy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
ojj tak tez nie ma co spisywać na straty droge hamowania :) ...
W efekcie wychodzi zazwyczaj tak, że przy hamowaniu z ABSem droga sie skraca ... to, że nie zawsze to inna sprawa :)
Tak czy inaczej warto naprawić

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A więc postanowione 8)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00