Mam tę książkę, kupiłem ją bo mam takie akademickie skrzywienie, że jak mnie coś interesuje to czytam i staram się dotrzeć do wszystkich opracowań na dany temat. Niemiecki znam słabo więc czytanie "akapitowe " technicznego tekstu z pomocą słownika szło i nadal
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
idzie mi dość wolno.
Książka stanowi zbiór danych z katalogów ( dane techniczne, tabele osiągi, kody wyposażenia, dane produkcyjne, kody sillniów, nadwozi itp), publikacji on line i stron MB - wszystko to znane jest przeciętnemu znawcy beczek. Strona ilustracyjna- większość stanowią zdjęcia katalogowe różnych wersji MB123, ponad to kilka ciekawych fotek modeli aut "koncepcyjnych" i prototypów w fazie badań i projektów oraz w rozdziale o coupe fotki wersji AMG, Lorinsera i Brabusa. Jeśli chodzi o bogactwo ilustracji to podobne do tańszej pozycji: Schrader Typen Chronik MB123 1975-1985 Motorbuch Verlag.( dostępna w Allegro , też chyba od Samter ).
Głównym atutem książki jest to że wszystko jest w jednym "flaku", dane techniczne, historia, dane produkcji, podstawowa kodo-numero-logia. Poza tym książka powstała w kooperacji z DaimlerChrysler Archives i MercedesBenz Classic- jest sygnowana przez nich we wstępie, więć dane dot. faz projektu i historii są w pewnym sensie danymi źrółowymi.
Ogólnie wszystko co jest w książce można wyszukać w sieci i w oryginalnych katalogach, dla niemieckojęzyczneg maniaka beczek - polecam.