MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 2:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 194 95 96 97 98111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

bart_no_one pisze:
Wklejasz te banialuki jakiegos profesorka ktory napisal doktorat albo profesure

Troche OT, ale od kiedy to sie pisze "profesure"?
Ja myslalem ze to zawsze daja za caloksztalt pracy naukowej... <br>Dodano po 2 minutach.:<br> Lelek a jak hula 2,2DTI na OR?
Bo w Vectrze C ten silnik przy gorszym paliwie przelacza sie nam w stan awaryjny bardzo czesto...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zebda pisze:
Lelek a jak hula 2,2DTI na OR?
Bo w Vectrze C ten silnik przy gorszym paliwie przelacza sie nam w stan awaryjny bardzo czesto...

Jak narazie spisuje sie bardzo dobrze. Instalacja 2-zbiornikowa dziala bez problemow.
Z samym samochodem mialem w poczatkowej fazie jeden problem. Prawdopodobnie zbyt czesto robilem eksperymenty i przelanczalem instalacje bez uprzedniego rozgrzania OR i to spowodowalo duza ilosc sadzy ktora zapchala mi doszczetnie zawor powrotu spalin do silnika, wtedy przelanczal sie silnik na prace w stanie awaryjnym. W serwisie zaproponowali mi jego wymiane ( mialo to kosztowac okolo 500 € ).
Wzialem inicjatywe w swoje rece, zostal on tylko dokladnie wyczyszczony i hula do dzisiaj jak nowy. Moze to on tez jest przyczyna ze wlancza sie stan awaryjny ( przyczyn moze byc wiele ).

A tak wlasciwie , czy masz instalacje czy po prostu podjales ryzyko z najwyzszej polki ?

Roslinny ? Do pelna prosze !

www.ekoforum.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ot tak pytam...nie mam doswiadczen w jezdzie w Vectrze na OR...w 123 czy 124 nie mialbym pewnie oporow, ale w nowszym Dieslu (brrr koszt wewntualnej wymiany pompy czy wtryskiwaczy jakos mnie/nas odstrasza od eksperymentow, nawet z tankowaniem na stacjach NoName)

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zebda pisze:
Ot tak pytam...nie mam doswiadczen w jezdzie w Vectrze na OR...w 123 czy 124 nie mialbym pewnie oporow, ale w nowszym Dieslu (brrr koszt wewntualnej wymiany pompy czy wtryskiwaczy jakos mnie/nas odstrasza od eksperymentow, nawet z tankowaniem na stacjach NoName)

W dieslach nowej generacji z bezposrednim wtryskiem jazda na OR bez odpowiednio dzialajacej instalacji laczy sie ze 100% ryzykiem, tak mowi teoria. Tutaj mozesz cos niesos znalezc.

http://rapsdb.rapsinfo.de/index.php?mar ... astTouched

Jazda na OR samochodami z systemem Common Rail ( CDI, CDTI, HDI, JTD... ) pozostaje jak narazie calkowicie niewskazana, chociaz juz niektorzy jezdza. Znajdziesz rowniez w banku informacji powyzej.

www.ekoforum.pl

Tytuł:
wiarus senior

nikt nie zgłosił się jeszcze po olej który kiedyś oferowałem, ilość rośnie odbiorcy brak, cena 1zł/litr więc może ktoś pomoże i uwolni mojego dawnego dostawcę od tego towaru ;)

tel 509 796 706 Mirek, powoływać sie na Piotrka

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja moge brac .. ale nie mam transportu do Kielc wiec dupa

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sokol pisze:
nikt nie zgłosił się jeszcze po olej który kiedyś oferowałem, ilość rośnie odbiorcy brak, cena 1zł/litr więc może ktoś pomoże i uwolni mojego dawnego dostawcę od tego towaru ;)

tel 509 796 706 Mirek, powoływać sie na Piotrka

Jak widzisz @Sokol, chyba potwierdzaja sie moje przypuszczenia (ale tylko przypuszczenie ). Jak mowa o tym ze sie jezdzi na OR to wszyscy to robia, ale nazekaja ze OR tez jest juz drogi.
Ty jednak zaproponowales kilkaset litrow i to prawie za darmo, a nikt go nie chce. Dziwny narod.
Mam do Ciebie ponad 1000 km to troche za duzo bo uwolnilbym Ciebie od tego problemu, a i kilku moich znajomych, ktorzy tez jezdza na OR byliby mi wdzieczni za taka przysluge.
I jeszcze jedno przed kiloma dniami pokazal sie u nas ON na kilku stacjach ktorego cena byla wyzsza od benzyny. Powoli chyba przychodzi system jak w Szwajcarji gdzie ON jest jest najdrozszym paliwem.

www.ekoforum.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Martini pisze:
chłopaki, zmieniłem furkę i mam pytanie (szczerze to przeraża mnie szukanie odpowiedzi w dziweiędziesięcio paro stronicowym wątku), czy pompa lucasa w W210 E220D może spokojnie tak jak 250D z W124 pracować na OR 100%?

w ferworze waszej chorej kłutni w tym wątku nikt mi nie odpowiedział na zadane przeze mnie dla mnie istotne pytanie, a że watek wrócił na TOP TEN zapytam jeszcze raz (patrz cytat)

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
swój chłop

Hej

Co do lucasa to słyszałem że te pompy często się zacierają na OR :(
Widziałem dwa autka które jeździły na OR i miały te pompy był to Ford Transit i Peugeot J5. W przypadku forda niebyło różnicy w J5 pompa chodziła bardzo głośno i użytkownik zrezygnował po jednym zbiorniku OR-u. zaznacze że obydwa pojazdy jeździły na niepodgrzewanym OR.

Pozdrawiam

W114 250CE'1969[sprzedany]
W115 220D 1974 OR [RIP]
W123 240D 1978 OR POWER [RIP]
w114 220D 1970 ex 230.6

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

dzięki Martin. Dawno się nie udzielałeś na forum ;)

boje się tego okulara zalewać OR, chyba najwcześniej spróbuje na wiosne kiedy +15 będzie normą. Codziennie używany samochód wyklucza "eksperymenty". Oczywiście bez podgrzewacza...

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Halo @Martini, do wiosny jeszcze dlugi czas i mozesz troche poszperac. Sam z tego kozystalem.

http://rapsdb.rapsinfo.de/index.php?mar ... astTouched

To jest chyba jeden z najwiekszych bankow informacji na swiecie.

www.ekoforum.pl

Tytuł:
swój chłop

Witam po dluzszej nieobecnosci na forum.Za tydzien wracam sobie z Hiszpanii do Polski na swieta oczywiscie na OR.Ciekawi mnie jeden temat ktorego nie przerabialem.Czy na 100 OR i rozgrzanym silniku temperatury rzedu -8 stopni nie są grozne?Chodzi oczywiscie o odcinek zbiornik podgrzewacz.Czy powrot paliwa do zbiornika jest w stanie utrzymac plynnosc oleju w zbiorniku.Pytanie czy ktos to przerabiał.Nadmieniam ze caly czas jezdze na 100 OR ale jeszcze nigdy nie przelatywałem Francji i Niemiec przy ujemnych temperaturach.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jezeli nie masz instalacji dwuzbiornikowej i silnik jest rozgrzany to dolej okolo 20% ON i przy tych temperaturach mozesz spokojnie jechac, tylko pamietaj , ze gdy temperatura spadnie ponizej -10°C to dolej jeszcze wiecej ON bo przy tej temperaturze moze dojsc do zablokowania filtra jezeli postoj bedzie trwal kilka godzin.
W Niemczech w tym regionie gdzie mieszkam temperatura spada w nocy zaledwie do -4°C i to na bardzo krotko. Tedy tez bedziesz musial przejezdzac.

www.ekoforum.pl

Tytuł:
swój chłop

lelek_der_1 pisze:
Jezeli nie masz instalacji dwuzbiornikowej i silnik jest rozgrzany to dolej okolo 20% ON i przy tych temperaturach mozesz spokojnie jechac, tylko pamietaj , ze gdy temperatura spadnie ponizej -10°C to dolej jeszcze wiecej ON bo przy tej temperaturze moze dojsc do zablokowania filtra jezeli postoj bedzie trwal kilka godzin.
W Niemczech w tym regionie gdzie mieszkam temperatura spada w nocy zaledwie do -4°C i to na bardzo krotko. Tedy tez bedziesz musial przejezdzac.

Przerw nie bedzie jazda non stop na 2 kierowcow postój tylko na dolewanie słonecznika tak wiec silnik nie bedzie stygł,podgrzewacz mam seryjny tzn.ponizej 8 stopni celciusza termostat puszcza paliwo poprzez podgrzewaczPoprzednie Borze Narodzenie przelecialem całą Europe na czystym OR ale było duzo cieplej.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

To bez obaw, tylko dusic pedal gazu.

www.ekoforum.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 194 95 96 97 98111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00