Szanowne Grono...
Klamka zapadła...prom zaklepany, przelewy zrobione, prezenty prawie zakupione

walizki już się nie mogą doczekać swego przeznaczenia, umilacz muzyczny(graj zwany potocznie ciasteczkiem) gotowy do instalacji, załoga w komplecie, GPS już prawie na szybie...składanka mp3 juz wypalona, pogoda ducha na facjatach wszystkich uczestników eskapady wciąż jeszcze obecna...Zaplanowany czas akcji 22.12 około 6 rano. Wyjazd z Bristolu i kierunek Ramsgate (wschodnie wybrzeże Anglii) tam prom o 12:00 i 4 godziny na falach w kierunku Belgii do portu w Ostende (miasto w północno-zachodniej Belgii, na wybrzeżu Morza Północnego) a potem rura po ładnych autostradach do Wroclawia

)
W głównym gwoździu programu : opony napompione, oleum wymienione, tłumiki wymienione, filtry też, i można by powiedzieć, że wszystko jest już zapięte na ostatni guzior...a jednak wciąż spać spokojnie nie mogę i dręczy mnie kilka pytań i próśb do Was.
Otóż chciałbym zrobić jeszcze zbieżność ale tu w warsztatach nie mają żadnych danych dotyczących kątów ustawienia kółek tak "starych "aut

Proszę zatem o podanie ile ma być stopni na Lewe i Prawe koło? znalazłem w archiwum takie cosik...ale nie jestem pewien czy to tyczy się wersji TE czy wszystkich 123?
THC napisał--->"Zbieżność 3 +/- 1mm
Pochylenie koła 0* +/- 10'
Wyprzedzenie sworznia zwrotnicy 8*45' +/- 30'
Auto bez obciążenia."
Geometrii raczej poczyniać nie będę, bo i tak by to zchrzanili.
Generalnie nieco boję się tej wyprawy i modlę się do Stwórcy o pozytywne rozpatrzenie moich próśb
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
W podróży biorą udział 3 panny i ja, co za tym idzie muszę łyknąć coś na uspokojenie lub chęć do życia
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)
. Nigdy przedtem nie prowadziłem klasyka w tak długą drogę a będzie to około 1400km w jedna mańkę. Po wymianie układu wydechowego niestety nie jestem zadowolony, pierwszy silent box wydaje cholernie pochrypująco-metaliczny odgłos niczym Ferrari

Niezbyt mi to pasuje ale już nic z tym raczej nie zrobię..dodam że cały nowy wydech dostałem gratisowo od poprzedniego właściciela i jak to się mówi "darowanemu koniu..." i nie jest to oryginał czy nawet dobry zamiennik

Rozpatruję nabycie w PL coś dobrego może nawet BOSAL ale nie wiem czy mi czasu na wszystko wystarczy i kasy. Jeżeli jest ktoś kto byłby w stanie przybliżyć mi koszt samej środkowej sekcji w/w firmy byłbym wdzięczny. Pisałem do nich maila z tym samym zapytaniem, ale odpowiedzi nikt mi nie udzielił

Jeżeli jest jeszcze jakaś inna alternatywna firma godna polecenia o której nie wiem , proszę o sugestie.
Dziś stojąc w ogromnych korkach zaniepokoiła mnie temperatura na zegarkach...podskoczyła do 85-87st. Wiem że poprzednik wymienił termostat ale jakiej firmy tego niestety nie mogę ustalić. Czy z tym da się żyć? i czy to normalne zjawisko występujące w Waszych M110 po 2 godzinnym spędzaniu czasu w korku? Porównując, w dzień zakupu wracałem dwie godzinki autostradą i temp wciąż utrzymywała się na 82st. Nie chciałbym niespodzianek gdzieś w Europie...
Jest też mały dylemat odnośnie ładowności: ja 100kg + 3 x (panna średnio z nierozłączną torebką i jej cudowną zawartością) 60kg = 280kg w żyjącej materii + powiedzmy 4 x 25kg(optymistycznie) na walizki= 380kg+65kg paliwa i z 5kg na wszelki...=450kg + 50kg na inne pierduły(wofer,bania oleju i wody- tzw. przetrwalacze) wychodzi w mordę 0,5t nacisku na, mam nadzieję dobrze działające, zawieszenie NIVO. Boję się że może być kiepsko i będzie efekt startującego concorde...bo nigdy nie zauważyłem żeby to zawieszenie dygło do góry...Jak to sprawdzić?? Mądry mechanior powiedział, że tak ma być tzn. jeżeli uklad jest szczelny to o każdej porze dnia i nocy ma być utrzymany jednakowy poziom...a mi przez noc czy tam tydzień nic nie siada i nie mam żadnego odniesienia
Czy miał racje??
Mam tez wielką prośbę do Braci z Wrocławia...
1) Zakładając, że dotrzemy do celu cali, zdrowi i na Boże Narodzenie 2007 (ja Bozia da...) chciałbym zrobić (po Świętach) diagnostykę, ustawienie zaworów i ogólny serwis/przegląd.
Który zakład wybrać we Wrocku?? bo nie jestem na bieżąco i nigdy nie korzystałem z usług speców od Pb. Zawsze atakowałem Czesia Cegłę...z ul.Ceglanej, a jak wiemy On tylko zajmuje się klekotami. Proszę o namiary i TELEFON..bo chciałbym zarezerwować sobie wolny termin.
2) Druga sprawa: gdzie na mieście można dostać Piankę do czyszczenia tapicerki firmy WURTH???? inne mnie nie interesują. Kiedyś miałem taką piankę (pojemnik klasyczny z elementami czerwonymi) i po prostu rewelacja!!!! byłem zachwycony co to potrafi. Jeżeli ktoś z szanownych kolegów wie gdzie to mogę dorwać to proszę o info.
To by było na tyle na razie z tej materii.. w trakcie rozwoju akcji będę Was informował o kolejnych etapach przygotowań i już docelowej wyprawy.
Z góry dziękuję za wszystko Arti
MB S123 280TE 82r.-GRÜN Gurke=OGÓR
MB S124 280TE 96r.-BeetrooT
http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11764 ... CT7881.jpg