MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 12:38 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

mr_simon pisze:
Może wyda Wam to dziwne, ale wg mnie jak nie masz programu antywirusowego to nie masz wirusów.

tak. Słyszałem już kiedyś, ze największym wirusem są same antywirusy 8) , ale to było by zbyt piękne.
Kiedyś tak się praktykowało, ale to było kiedyś - teraz jest tzw. internet ...

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Przedewszystkim - ruter z hardwarowym firewallem i mapowaniem portow.
Jako antywirusa uzywalem kiedys Kasperskiego - bardzo dobry ale za bardzo zamula. Obecnie antywir + firewall z ZoneAlarm Internet Security Suite . Dodatkowo jeszcze skan od czasu do czasu Spybotem. No i oczywiscie podstawa to byc na bierzaco z updateami i nieuzywanie IE ;-)
Nigdy nie mialem problemow z robakami - nawet jak cos sie z wirusem sciagnie z emula jest od razu wykrywane.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja używam w pracy avast'a pro, na komputerach, które zdarza mi się serwisować instaluję avast'a home. Nie miałem nigdy z nim problemów, nigdy nie było tak, że usunął coś co było potrzebne, ani nie zostawił żadnych wirusów... no chyba, że w kwarantannie, ale to kwestia konfiguracji. Avast ma dwie wady, jedna to brak obsługi TLS'a i przy wysyłaniu maili z dużym załącznikiem potrafi czasem polecieć timeout.

Nod'a właśnie próbuję w pracy wypielić...

Kaspersky jest całkiem fajny, ma dużo ficzerów, jest dobry... ale nadal trzeba za niego zapłacić, a to samo robi avast. Problem miałem z dogadaniem się z kasperskym, żeby nie wycinał mi VNC... dodawanie do wykluczeń nie działało i nawet support się z tym trochę użerał.

Jeśli chodzi o firewall, to ja używam Packet Filter'a... ma ogromne możliwości, jest prosty i zrozumiały, skuteczny i ma wbudowany natd. Pięknie współpracuje z spamd'em.

Co do teorii o tym co jest złem w dziedzinie bezpieczeństwa informatycznego to bezpieczny komputer to wyłączony komputer...

Dla mnie kuriozalne jest korzystanie do codziennych zadań z konta mającego uprawnienia administratora. Większość internetowego gówna adaptuje się na windowsach tak łatwo, bo leniom się nie chce przelogować...

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja polecam AVG free edition . Od 2 lat uzywam na 3 komputerach i jestem zadowolony . Codziennie w AVG aktualizuja baze wirusow,przejrzysty interfejs, nie muli kompa. Przez jakis czas uzywalem Avasta , ale jakos mi nie podpasowal. Link do strony AVG http://www.grisoft.com/ I tak jak pisza koledzy wyzej to jakis antyspyware (np.Spybot search&destroy) i antyaware (np. Ad aware SE) Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

avast home ,w tescie na 1 miejscu był

Tytuł:
postmajtek

ONLY Avast, nie dość, że darmowy to do tego świetny i często się aktualizuje, nie zamula kompa, jednym słowem nic dodać nic ująć [zlosnikz]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Osobiście polecam darmowego avasta (do tego po Polsku jeśli komuś to potrzebne). Ma to co najważniejsze: monitoring na bieżąco

jednak i tak najlepszym zabezpieczeniem (i to uniwersalnym w odniesieniu do wszystkiego) jest... zdrowy rozsądek ;) Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

U mnie kiedyś zadomowił się robal. Mimo stosowanego AVASTa. Próbowałem wielu bardziej i mniej znanych programów antywirusowych. Niektóre znajdowały szkodnika, ale nie umiały sobie z nim poradzić, inne w ogóle nie widziały nic złego ... Jedynie KASPERSKY znalazł i zlikwidował to świństwo. Od razu maszyna zaczęła lepiej chodzić. Uważam, że KASPERSKY jest najlepszy - w końcu to ruski wynalazek, a Oni są dobrzy w te klocki.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus junior

bartekmw pisze:
U mnie kiedyś zadomowił się robal. Mimo stosowanego AVASTa. Próbowałem wielu bardziej i mniej znanych programów antywirusowych (...) Jedynie KASPERSKY znalazł i zlikwidował to świństwo (...) Uważam, że KASPERSKY jest najlepszy (...)

Sorki, ale błąd w logice. To, że Kaspersky wykrył wtedy tego szczególnego wirusa, oznacza jedynie, że w danym momencie tylko on miał odpowiednią sygnaturę. Nic wiecej. A w szczególności nie oznacza, że jest najlepszy.
Pozdawia kartezjański Leopold

PS. Niestety, Kaspersky jest płatny...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie ma nic za darmo!! [zlosnikz]

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

a co jest najlepsze za darmo do ściągnięcia ?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Żeluś pisze:
a co jest najlepsze za darmo do ściągnięcia ?

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=30&filtr=1

Ja z tych wszystkich bym wybrał avasta.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

dzięki

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

bartekmw pisze:
U mnie kiedyś zadomowił się robal. Mimo stosowanego AVASTa. Próbowałem wielu bardziej i mniej znanych programów antywirusowych. Niektóre znajdowały szkodnika, ale nie umiały sobie z nim poradzić, inne w ogóle nie widziały nic złego ... Jedynie KASPERSKY znalazł i zlikwidował to świństwo. Od razu maszyna zaczęła lepiej chodzić. Uważam, że KASPERSKY jest najlepszy - w końcu to ruski wynalazek, a Oni są dobrzy w te klocki.

z moich skromnych doświadczeń zauważyłem, że antywirusy sprawdzają się raczej w formie prewencyjnej niż jako lekarstwa dla zainfekowanego kompa

posiadam internet od 1996 roku jak dobrze pamiętam (teraz nie nazwałbym tego "internetem" no ale dobra :P ), no i wiadomo jak to młody... stronki różne i takie tam :) i ciągłe infekcje. Kiedy nauczyłem się już troszkę jak walczyć z wirusami, to pozbywam się ich zawsze BEZ użycia antywirusa zainstalowanego w systemie. No ale to temat na dłuższy wywód.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

leopold pisze:
Sorki, ale błąd w logice. To, że Kaspersky wykrył wtedy tego szczególnego wirusa, oznacza jedynie, że w danym momencie tylko on miał odpowiednią sygnaturę. Nic wiecej.

Wykrył i usunął. Pozostałe - niektóre też wykrywały, ale nie umiały wyleczyć. Skoro tylko on miał odpowiednią sygnaturę, to - jak dla mnie - dużo znaczy. Tak, czy owak AVAST go przepuścił, a KASPERSKY go usunął. Jak dla mnie to ma duże znaczenie.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.

Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.

VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00