MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 9:05 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Czołem,

Moje pytanie może się wydać debilne ale szczerze mówiąc potrzebuję łopatologicznego wyjaśnienia. Chcę podłączyć gramofon poprze wzmacniacz (któego właśnie szukam) do kina donowego. Każdy jaki widzę, ma standardowo takie wejścia:

Obrazek

Gramofon podłączamy do wejścia PHONO, ale gdzie jest (czy wogóle jest) wyjście na kino domowe. Nie chcę już osobnych kolumn, bo niestety nie ma miejsca na 2 dość sporych rozmiarów mildtony.

Jeżeli nie ma tutaj wyjścia, to może ktoś wie jak to zrobić. Będę zobowiązany.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Z tego co widzę na załączonym przez Ciebie zdjęciu, masz wzmacniacz sterofoniczny z możliwością podłączenia dwóch par głośników (kolumn). W tym przypadku kino domowe możesz podłączyć do wejścia oznaczonego CD lub LINE. Wyżej opisane wejścia mają typową dla większości sprzętu czułość ~330mV. Gramofon podłączasz, tak jak napisałeś do wejścia PHONO, które ma czułość od 5 - 10mV. Niestety stosując ten wzmacniacz nie uzyskasz efektu Surround.

*Czułość wejścia to napięcie, przy którym wzmacniacz jest w stanie oddać maksymalną moc bez zniekształceń. Jeżeli wejście o czułości np. 330mV "zasilisz" urządzeniem (CD, magnetofon, itp.), które ma na wyjściu 150mV, nie uzyskasz pełnej mocy wzmacniacza. Jeżeli przekroczysz 330mV, nastąpi przesterowanie (dźwięk będzie zniekształcony).

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Marantz zacna ( niegdyś ) firma. [ok]

Nie do końca rozumiem o co pytasz bo trochę zamotałeś ale to nie jest wzmacniacz kina domowego.

Jeżeli dobrze rozumiem to potrzebujesz pod istniejący system podpiąc gramofon? Jeżeli tak to jedynym sensownym wyjściem jest zakup PRZED-wzmacniacza gramofonowego. Ma on wejście dla gramofonu( PHONO) i wyjście (LINE), którym spinasz go ze wzmakiem kinowym. Voila! Rozwiązanie najprostsze i najlepsze dzwiękowo.

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Croolick pisze:
Marantz zacna ( niegdyś ) firma. [ok]

Teraz zacna ale cenowo, ale to chyba tak przy okazji nadmieniłeś, sprzet z fotki to Pioneer :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

THC pisze:
Teraz zacna ale cenowo

Teraz to popelina i druciarstwo. W branży audio cenowo budżetówka.
Ale to faktycznie off topic. Pisałem o marantz`u bo rzuciłem okiem na miedziowane śruby na plecach i gniazdo control charakterystyczne dla tej marki. :oops: a tu masz babo placek- Pionek. [zlosnik]

210 000 km

Ostatnio zmieniony ndz lis 25, 2007 7:59 pm przez Croolick, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tu jest przyklad amplitunera do kina domowego...

http://www.allegro.pl/item273997600_technics_sa_ax540.html

Wejscia od lewej, to takie same jak te we wzmacniaczu przedstawionym wyzej, ale tu sa dodatkowe wejscia na kino domowe...

Te 'zakropkowane' pole... ;)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Croolick pisze:
THC pisze:
Teraz zacna ale cenowo

Teraz to popelina i druciarstwo. W branży audio cenowo budżetówka.
[zlosnik]

W świecie lampowych wzmacniczy i przewodów głosnikowych po
12 000zł\1mb. zapewne.
Ale wśród szarych zjadaczy chleba uchodzi za drogi,
wielu uważa, że jak drogi to dobry.
Ale nie psujmy koledze wątku.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

OK bo tak jak myślałem nie wyraziłem się jasno :D

Chodzi mi o to, że mam już kino domowe SONY 5.1, mam do tego gramofon Numark. Wcześniej kino domowe podłączone było osobno do 5 głośnikó wysokotonowych + subwoofer, a gramofon odsłuchiwany był na podłączonych kolumnach Mildton (2 całkowicie osobne zestawy). Ponieważ w nowym miejscu nie mam miejsca na wielkie kolumny, chciałem aby dźwięk z gramofonu puszczany był przez kino domowe. I tu moje pytanie, w jaki sposób, przez przykładowo pokazany wzmacniacz puścić dzwięk? Czy któreś z wejśc w tym wzmacniaczu pozwala na wypuszczenie dźwięku w stronę kina domowego?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Czy któreś z wejśc w tym wzmacniaczu pozwala na wypuszczenie dźwięku w stronę kina domowego?

Tape out/monitor. Ale nie dam sobie yayek uciąć, że to ruszy. ***
Jeżeli potrzebujesz spiąć gramofon z istniejącym kinem ( bo sonka jusz jest pewnie super-hiper-poconamwejściefonowświecieipodów) to kupuj Pre gramofonowe jak pisałem wyżej i zamykaj temat. [smiech]

Za jakość dźwięku z tego czegoś nie odpowiadam [hehe] ale chodzi własnie o takie cudo. http://www.allegro.pl/item271054182_prz ... p_w_w.html

***kto jeszcze pamięta do czego służyło wyjście out/monitor? [zlosnik]

210 000 km

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Croolick pisze:
Tape out/monitor. Ale nie dam sobie yayek uciąć, że to ruszy. ***

Ruszy, pod warunkiem, że podłączymy to do wejścia innego wzmacniacza.

Croolick pisze:
***kto jeszcze pamięta do czego służyło wyjście out/monitor?

Nagrywanie na magnetofon z innych źródeł podłączonych do wzmacniacza? [zlosnik]

W116 450SEL '79 - Pani Bulgot

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Croolick pisze:
Jeżeli potrzebujesz spiąć gramofon z istniejącym kinem ( bo sonka jusz jest pewnie super-hiper-poconamwejściefonowświecieipodów) to kupuj Pre gramofonowe jak pisałem wyżej i zamykaj temat.

Za jakość dźwięku z tego czegoś nie odpowiadam ale chodzi własnie o takie cudo. http://www.allegro.pl/item271054182_prz ... p_w_w.html

Kurde takiego czegoś to nie widziałem, przedwzmacniacz kojarzył mi się ze sprzętem wielkości normalnego wzmacniacza z wyjściem tylko i wyłącznie na gramofon.

Kupię to, ale jeżeli jakość dźwięku będzie do bani, to podjadę z powrotem do tego człowieka, który od 20 lat zajmuje się elektroniką i osobiście wsadzę mu to w odbyt.

Ta sonka nie ma nic oprócz wejść na zestaw 5.1 plus 2 wejścia (chinch) opisane jako video. Ale spokojnie sygnał cd tam wsadzę i powinno zagrać.

Tytuł:
postmajtek

Przepraszam, że się doklejam do wątku, ale Spece się wypowiadają to może mi pomogą :)
Mam wieże Sonego (amplituner, deck, cd), sprzęt jest stereo ma z 8 lat.
Podłączone mam do tego 2 kolumny podłogowe Sony (nie pamiętam modelu, 8 om, made in belgium :roll:) potrzebuje jakiś niedrogi ampituner, może być używany który chciał bym podłączyć pod 2 kolumny które mam i jakieś 2 dodatkowe małe kolumny aby mieć dźwięk przestrzenny. Ma to sens? Poradźcie proszę...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

redy jak tak zrobisz to zrobi ci sie badziewny efekt echa (czy cos a'la echo)...

...normalnie dzwiek przestrzenny to:
1. Albo dzwiek zakodowany do przestrzennego (jak w DTS czy w Dolby Digital - kazdy dzwiek z gory zapisany jest ktorym kanalem ma wyleciec)
2. Albo stereo przerabiane na cos zblizone do przestrzennego ProLogic (i w tym wypadku tylko niektore dzwieki ida do surround'w)

W twoim przypadku bedzie tak ze bedziesz siedziec miedzy 4 glosnikami gadajacymi to samo, czyli nie bedzie to przestrzenny dzwiek...

...czyli nie ma to sensu...

..najprostsze nowe wzmacnicze A/V 5.1 (tylko) kosztuja dzis 600-700 zl, jak np. ta KODA

czy ten JVC

albo Sony

A jak masz klocki to CD'ka juz sobie podepniesz...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dolby ProLogic nie przerabia dziwku stereo na dziwek przestrzenny. W tym systemie kanaly tylne sa wmiksowywane w sygnal stereo w z przesunieciem fazy +/- 90 stopni) oraz centralny w tej samej fazie w obu kanalach. W dekoderze bardzo latwo odtwarza sie 2 kanaly stereo, kanal centralny i monofoniczny kanal tylny.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dolby Pro Logic wykorzystuje dekodowanie matrycowe 4-kanałowego sygnału zapisanego na dwóch ścieżkach, zgodnie z założeniami formatu Dolby Surround. Jak wiadomo, nagrania Dolby Surround można odtwarzać na sprzęcie bez dekodera Dolby Pro Logic otrzymując w takich warunkach stereo dwukanałowe. "Dolbyzowane" nagrania zapewniają też dobrą kompatybilność z odtwarzaniem monofonicznym. Sprzęt wyposażony w dekoder Dolby Pro Logic dekoduje matrycowo zakodowaną informację tak by stworzyć trzy kanały przednie oraz jeden kanał tylny odtwarzany przez dwa głośniki. W sumie do odtwarzania nagrań Dolby Surround (najlepiej) jak i Stereo (dodatkowa zaleta formatu) wykorzystuje się pięć zestawów głośnikowych. Tylny kanał surround ma pasmo ograniczone do zakresu 100Hz-7kHz i jest opóźniony zwykle o 20 ms. względem kanałów przednich.

To za Wikipedia...

...no ale generalnie chodzi o to ze (ja to tak rozumiem) ze ProLogic to taki troche udawany Surround (bo jednak cos nagrane jako 2 kanaly puszcza na 5...a nie jak DD czy DTS ze ma odrazu zakodowany dzwiek z informacja gdzie go puscic...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00