MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 1:24 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dzięki wszystkim za wyrazy współczucia.

howser pisze:
A jak policja doszła że to akumulator???

W podobny sposób jak i ja:dokładnie przejrzeli kable elektryczne (zdecydowana większość pozostała, spaliła się tylko izolacja) i stwierdzili brak śladów "zespawania" czyli stopienia się poszczególnych linek w wiązce, co świadczy o braku zwarcia w instalacji. Poza tym stan akumulatora i "centrum" pożaru z prawej strony samochodu.

(me: how) pisze:
W porę wyszedłeś.

Zaprosiłeś policję, żeby wyluczyć podpalenie, czy będziesz chciał coś od Centry?

Raczej wszedłem, od pozostawienia samochodu w garażu do zauważenia pożaru minęło kilka godzin. Policja przyjeżdża na miejsce pożaru obligatoryjnie, podpalenie wykluczam ponieważ garaż był zamkniety.
Aku był już dawno po gwarancji i chociaż kręcił wspaniale , swoje lata miał,więc dochodzenie odszkodowania od producenta mija się z celem.
WeebShut pisze:
Współczuję ... w jaki sposób akumulator może doprowadzić do samozapalaenia ?

Podobno może urwać się cela a wtedy zetknięcie jej z inną płytą działa tak jak położenie klucza na klemach. Kilka razy słyszałem ale pierwszy raz widzę...
Xytras pisze:
Co do kombi to ja bym to ciął, bo tak przepalona konstrukcja chyba nie powinna już jeździć po drogach, a wygląda zbyt pięknie żeby ktoś kto to kupi rozebrał na części

Oczywiście że tak, zadając pytanie czy sprzedać w całości czy na części , miałem na myśli: w całości - na części.
MajsterGarage pisze:
Wspołczuje... Jak bedziesz sprzedawać 240TD, to daj znac.

Daję znać :lol: szczegóły na privie

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
Aku był już dawno po gwarancji i chociaż kręcił wspaniale , swoje lata miał,więc dochodzenie odszkodowania od producenta mija się z celem.
privie

Wiem, że dużo prościej jest w tej sytuacji sprzedać pozostałości, posprzątać garaż i wywietrzyć, ale przypadek poza tym, że dla ciebie przykry, to ciekawy. Czy jeśli producent gwarantuje prawidłowe działanie sprzętu przez np 2 lata, a w 25. miesiącu akumulator zapala 2 auta, to jest ok, czy można się ciskać? W końcu każdy z nas ma co najmniej jeden akumulator i lubimy chwalić się ile to już lat wytrzymał.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Współczuje Kolego,

Stawros pisze:
więc dochodzenie odszkodowania od producenta mija się z celem.

Jednak uważam,ze powinieneś walczyć z producentem,choć pewnie bedzie cieżko Ci znalezc dowód zakupu akumlatora jako potwierdzenie jego własnosci,co bedzie napewno ważnym dowodem w sprawie.To przecież określony produkt wyrządził szkode,a wątpie żebyś używał go niezgodnie z przeznaczeniem.Radze udać sie do prawnika,wnieśc pozew i mysle,ze sprawa jest warta zachodu.

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zatkało mnie przez moment...Miałeś wyjątkowego pecha z tym aku,żeby tak trafić [totalszok] Kiedyś taka osoba znająca się na rzeczy powiedziała,że jeśli straż lub policja nie może określić przyczyny pożaru to w większości wypadków wpisuje się zwarcie w instalacji elektrycznej...Trzymaj się kolego,2 mercedesy to wielka strata...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

przykra sprawa i współczuję :(.... od razu pomyślałem o swoim MB który stoi razem z renaultem rodziców ..tak samo jak stały Twoje ... jeden za drugim .... ech kicha trochę ...

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Stawros szczere wyrazy współczucia! 2 furmany naraz to lipa na maxa,ale o rozmowie z Centrą powinieneś pomyśleć poważnie,trzymaj sie!!!!

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 2336868
Wyrazy współczucia...ale niefart.

Tel. 668 459 362

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ale kicha :( Dwa super auta!Już nic z nich nie bedzie [szalone] Z drugiej strony dobrze ,że cały garaż sie nie spaił...Współczuje kolego.Trzymaj się!!!

Mercedes 124 200D
Chodzę po Tatrach...czasem nawet po ośmiu;)))

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam,

Składam wyrazy współczucia,

Tą Coupetkę to raczej się zrobi ?

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

GEORGE P. pisze:
Tą Coupetkę to raczej się zrobi ?

Coupetkę tak, ale tu roboty będzie jak po wiekszym dzwonie [oczko]

Pozywanie producenta aku do Sądu nic nie da - aku było po prostu stare, co z tego że spełniało parametry i odpalało jak miało za sobą wile lat eksploatacji (co za tym idzie brak karty gwarancyjnej, dowodu zakupu - a bez tego to nawet rozmowy nie zaczniesz). Jak siedzieliśmy u Sławka po pożarze i rozkminialismy co dalej, to nawet Sławek uświadomił sobie, że to ten akumulator to chyba nawet kupił razem z autem, czyli dawno... Zdanie o aku napisaliśmy, po to abyście dość dobrze przyjrzeli się swoim aku, bo po wielu latach eksploatacji one mogą generalnie się dobrze sprawować, ale co w środku sie dzieje to nie wiadomo. Dlatego dla swiętego spokoju lepiej je wymienić niż ryzykować, szczególnie kiedy mamy do czynienia z tanimi, średniej jakości :-)

Beczka na drogi już na pewno nie wróci !!! Nie ma na to szansy i jesteśmy tego w pełni świadomi - pytanie tylko czy próbować sprzedać w całosci (na części), czy rozkręcać ją we własnym zakresie i sprzedawać poszczególne części...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Idzik pisze:

Beczka na drogi już na pewno nie wróci !!! Nie ma na to szansy i jesteśmy tego w pełni świadomi - pytanie tylko czy próbować sprzedać w całosci (na części), czy rozkręcać ją we własnym zakresie i sprzedawać poszczególne części...

To zależy co w kombi jest w środku i w jakim stanie. Nie znam auta, ale jeśli są to tylko 2 lampy, roleta i może podłokietnik, to kilkaset złotych będzie od razu, a z resztą będzie pogorzelec bujał się dwa lata, a potem i tak wywiezie wszystko na złom, że o OC, nie wspomnę.

Dajcie jakieś zdjęcia, listę wypasu jeśli jest, kolory i materiał wnętrza, to będzie łatwiej coś powiedzieć.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam. Dołączam się do kondolencji i również zachęcam do walki z Centrą. Trzeba sie zorientować, jak Centra opisuje swoje produkty w instrukcji i innych papierach dołączanych do nowych akumulatorów. Jeśli nie zamieszczają tam informacji, że akumulator po upływie okresu gwarancyjnego (czy po jakimś innym czasie) może być niebezpieczny, to sprawa jest do wygrania. Faktura, czy paragon nie powinny być aż tak niezbędne, ponieważ to nie sklep, który sprzedał sprzęt jest winny, tylko producent. Wystarczy, że ze zniszczonego akumulatora uda się wyczytać, kto był producentem.

P.S. Zdarzyło mi się coś podobnego. Mam nadzieję, że szybko uporasz się ze szkodami.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Prezeslaw pisze:
Wystarczy, że ze zniszczonego akumulatora uda się wyczytać, kto był producentem

Obrazek

Niewiele się da wyczytać... Akumulator uległ naruralnemu zuzyciu i stąd awaria... Polska to nie USA, gdzie niemal za wszystko można pozywać... Moim zdaniem sprawa w Sądzie byłaby jednak trudna do wygrania.

(me: how) pisze:
To zależy co w kombi jest w środku i w jakim stanie. Nie znam auta, ale jeśli są to tylko 2 lampy, roleta i może podłokietnik, to kilkaset złotych będzie od razu, a z resztą będzie pogorzelec bujał się dwa lata, a potem i tak wywiezie wszystko na złom, że o OC, nie wspomnę.

Dajcie jakieś zdjęcia, listę wypasu jeśli jest, kolory i materiał wnętrza, to będzie łatwiej coś powiedzieć.

Podłokietnika nie ma, ale lampy są, roleta też, do tego tylna klapa i tylne drzwi są w niezłym stanie... Wnętrze typwe 3-cio seryjne, ciemne szare, poza fotelem kierowcy stan ok. Fotki to niech Sławek wrzuci, bo ja mam tylko te co wczoraj robiliśmy i wkleiliśmy... Problem jest właśnie z tym OC - trzeba by najpierw doprowadzić do wyrejestrowania auta [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pisząc o "wyczytaniu, że to Centra" nie miałem na myśli tego, że wielka nalepka z napisem Centra została gdzieś nieruszona na aku. Myślę, że fachowcowi zidentyfikowanie producenta nie powinno sprawić aż tak dużego kłopotu. Moi, zdaniem to coś jest nie tak ze strony producenta. Nie może być tak, że sprzęt, który sprzedaje po paru latach/po upływie gearancji staje się zagrożeniem dla zdrowia, życia i mienia. Może warto poszukać podobnych zdarzeń, zobaczyć, jak ludzie reagowali, zajrzeć na jakieś forum prawnicze... Po prostu szkoda tych aut.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Współczuje... :(
O tyle dobrze, że pies uratował Cię od większych zniszczeń...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00