MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 9:27 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

Zgadzam się z Tobą całkowicie filippo.
Nie lepszym wyborem byłaby chociaż Skoda Favorit?
Cena wcale nie wyższa, a biorąc pod uwagę dynamikę, spalanie, prowadzenie auta oraz oczywiście przestronność uważam,że byłby to najlepszy wybó :P r.
Części również tanie jak barszcz, wymiana nie kłopotliwa, no i sylwetka auta dosyć ładna jak na te lata [zlosnik]
Ale rzecz jasna, to Ty jesteś ojcem i zrobisz co uważasz [oczko]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

A ja zaczynałęm jazdę od VW scirocco I 1.6, toyot corolla, forda scorpio 2.0 , ale dopiero jak wsiadłem do w123 w dieslu poczułem sie szcześcliwy ...

Skończyły się mandaty za przekroczenia prędkości, zabierania prawa jazdy za punkty itd.

Auto duże ciężkie bezpieczne ekonomiczne klasyczne zadbane będące powodem do dumy a nie do wstydu dla 18sto latka.
Generalnie .. moje dziecko dostanie taki pierwszy samochód:
Wolny
Duży
Ciężki
Nieobciachowy

Przynajmniej sie nie zabije
Do puszeczki jaką jest 126p nie wpuściłbym swojego uczącego sie jeździć dziecka, a ni nikogo na czyim zdrowiu mi zaleźy.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
postmajtek

erio pisze:

Przynajmniej sie nie zabije
Do puszeczki jaką jest 126p nie wpuściłbym swojego uczącego sie jeździć dziecka, a ni nikogo na czyim zdrowiu mi zaleźy.

No właśnie, jak chodziłem do technikum to mój kolega miał zderzenie fiat 126p kontra betonowa latarnia- prędkość około 40km/h.
Efekt: Pół roku w szpitalu, połamane nogi, staw biodrowy skręcany na śruby, dodatkowo kilka śrub w nogach, twarz pocharatana- przez następny rok nie mógł wystawiać twarzy na słońce, żeby mu się blizny jako tako zeszły.
Jako osoba, która ogłądała tego fiata 126p na parkingu policyjnym byłem ogromnie zdziwiony jak on z tego w ogóle wyszedł, ale widoku tak zmasakrowanego "samochodu" nie widziałem nigdy :-?
Także zalecam ponowne zastanowienie się czy warto wsadzać dopiero co upieczonych kierowców do takiej mydelniczki [szalone]

Fiat Bravo 1,9 TD 100, 1997 r.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Widzieliście cwaniaka? Jak miał 115tkę, to niby "dla żony" znalazł 124C. Teraz sam się rozbija dwudrzwiówką, małżonce szykuje motor, a dziecku kupi malucha. Niech się użerają, a on będzie brylował na forach i spotach w trzech klubach...

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Specjalnie dużo doświadczeń z maluchem nie mam....

... ale uważam że jest to tragiczny samochód do jazdy, szczególnie zimą. Jego ogrzewanie to makabra a zamarzające szyby, jazda w rękawiczkach i puchowej kurtce to znów kwestie bezpieczeństwa nie wspominając o odpalaniu na mrozie.
to czemu się wypowiadasz kiedy brak ci doswiadczeń.

Ja mam malca i coś mogę powiedzieć. Na zimę jest to świetny pojazd, ogólnie lekki, niby tylny napęd ale dupa obciążona silnikiem, dobre opony i jazda. Przez zaspy przebija się lepiej niż nie jeden nowszy, a kiedy 2 lata temu w zime zawiódł mnie mercedes, to maluszyna odpalał spokojnie przy -20oC.
Mam PF 126p z 86r, trzymam go jako pojazd zapasowy, ale zdarza się, źe jeżdzę nim nawet kilka tygodni. O bezpieczeństwie nikt się nie będzie rozpisywał, bo wszyscy wiemy jak to jest w maluchach, ale ma dziesiątki zalet, miedzy innymi ogrzewanie.

erio pisze:
....w123....Auto duże ciężkie bezpieczne ekonomiczne klasyczne zadbane będące powodem do dumy a nie do wstydu dla 18sto latka.
uwierz mi, że znam kilku którzy myślą zupuełnie odwrotnie

ps. żonie bym go nie kupił, synowi? nie wiem, może.

Tytuł:
postmajtek

SKOWRON pisze:

J[/quote]

Po pierwsze to po to jest forum, żeby się WYPOWIADAĆ!
Po drugie nie pisz, że maluch ma tyle zalet, skoro wymieniłeś jedną: ogrzewanie.
Po trzecie nie bez powodu maluchów jeździ tak mało, gdyby były takimi super samochodami, to nikt by nie jeździł mercedesami, wszyscy byśmy jeździli maluchami.
Po czwarte jest tyle zdań ilu ludzi, więc jeśli ktoś odradza malucha z jakiegoś powodu, to dajmy mu prawo.
Po piąte dotyczące bezpieczeństwa, jak możesz pisać , że o tym nie rozmawiajmy, człowieku, tu chodzi o młodych ludzi, zastanów się i potem coś pisz. <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
SKOWRON pisze:
ps. żonie bym go nie kupił, synowi? nie wiem, może.

Po szóste i ostatnie: to co napisałeś samo za siebie mówi.

Fiat Bravo 1,9 TD 100, 1997 r.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
SKOWRON pisze:
Ja mam malca i coś mogę powiedzieć. Na zimę jest to świetny pojazd, ogólnie lekki, niby tylny napęd ale dupa obciążona silnikiem, dobre opony i jazda. Przez zaspy przebija się lepiej niż nie jeden nowszy, a kiedy 2 lata temu w zime zawiódł mnie mercedes, to maluszyna odpalał spokojnie przy -20oC.
Mam PF 126p z 86r, trzymam go jako pojazd zapasowy, ale zdarza się, źe jeżdzę nim nawet kilka tygodni.

Ja również mam malucha '89 jako drugi pojazd. Nadaje się świetnie do jazdy po zatłoczonych ulicach i parkingach. Nie mam stresu, że mi go ktoś zarysuje bądź obtłucze. Poza tym miejsce do parkowania łatwiej znaleźć. Zaletą jego jest w miarę prosta konstrukcja - a ogrzewanie można łatwo poprawić jeżeli ktoś się uprze. (Choć w moim maluchu działa nieźle i nie zamarzają mi szyby od wewnątrz).

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

SKOWRON pisze:
ale ma dziesiątki zalet, miedzy innymi ogrzewanie

Student pisze:
Choć w moim maluchu działa nieźle i nie zamarzają mi szyby od wewnątrz

Nigdy nie posiadałem tego wspaniałego auta, ale to co napisaliście wywołało duży uśmiech na mojej twarzy [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Osobiście nie kupiłbym mojemu dziecku 126p, właśnie ze względu na absolutny brak bezpieczeństwa :-? Chyba bym nie mógł spać w nocy...

Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3047373
My jako zpasowy samochod mamy tico, choc jest to samochod bezawaryjny, tani w eksploatacji, malo palacy, to takze nie polecilbym go osobie poczatkujacej, samochod jest jak z papieru, a jednak jest ciut wiekszy niz maluch, jezdzimy nim bardzo malo, bo obydwoje czujemy sie w nim niepewnie.

Moze polonez, samochod tez tani w eksploatacji, duzy i nie za szybki.

Mercedes C140 500CL '96
Mercedes W124 300CE '87 - Sprzedam niestety
Toyota Land Cruiser HDJ100 '00

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

SKOWRON pisze:

Brak doświadczenia (choć pewne jednak mam) nie wyklucza mnie z dyskusji całkowicie chyba, że jest to forum ekspertów tematyki Polskiego Fiata 126p. Wymieniasz jako atut rzecz która dla mnie była największym mankamentem. To, że ja zacząłem od FSO 125p nie znaczy, że mój ojciec od niego zaczynał [zlosnik]. Kiedy zamieniliśmy malucha na dużego fiaciora jako pasażer czułem się jak koronowana głowa i ogrzewanie obu samochodów to przepaść.
Pozdrawiam wszystkich doświadczonych maluchowców.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
wiarus junior

K-shell jest ok ale równie qultowym autem jest Ford...Karton:)
Koniecznie 2 suw.
Zbiornik paliwka w komorze silnika,kranik rezerwy przed pasażerem.........bezcenne
Za reszte zapłacisz kartą....jakąkolwiek:)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a ja polecam boba na pierwsze auto.. sam od tego zaczynalem i bylo super.. nauczylem sie troche mechaniki ktora jesli by mial np W123 moze mu sie przydac. w koncu silniki z podobnych epok ;) ogrzewanie tez jest ok. pozatym na bank bedzie myslal o bezpieczenstwie przynajmniej swoim i nie bedzie nim zapier... a jak dostanie DFa to juz inaczej moze z tym byc.. pozatym jak ojcu podpadnie to zawsze bedzie w stanie sam go utrzymac w czasie cichych dni ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mam do sprzedania malucha rocznik nie ten co chcesz tylko 87, zero rdzy, 56 tysiecy przejechane od nowosci, oryginalne 20 letnie opony ze swietnym bieznikiem, 5 litrów wachy w baku, przejechalem nim 16 tysiecy, hamulce zrobione, pali na dotyk, olej w silniku i skrzyni po wymianie, z przerobek ma chromowane zderzaki, znaczek prostakatny na pasie przednim z pierwszych bobów, chromowane wycieraczki, na tylnej klapie znaczek "600". (dorzuce oryginalne rzeczy) - ludzie ogladaja sie za nim na ulicy, barwa biala - pierwszy lakier. oczywiscie jezdze nim caly czas, OC, przeglad do konca roku. wiecej info sobolini@wp.pl takze foto. stan ogolny - zajebisty. do obejrzenia w Łodzi lub Tuszynie.
Obrazek

na zdjeciu jeszcze bez znaczka o ktorym mowa powyzej. cena 1600PLN i nie podlega negocjacji.

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Panowie, przecież ja nie twierdzę, że to jest idealne auto. Chcę tylko powiedzieć, że jak pierwsze auto dla chłopaka to calkiem dobry wybór, większość z nas na początku miała z nim do czynienia, a jak wiemy tradycja zobowiązuje :)

Żonie, córce, siostrze czy jakiej kolwiek innej kobiecie bym nie kupił, ale młodemu, pełnemu sił (fizycznych i psychicznych) synowi, raczej tak. Na upartego jak się rozkraczy to i 3km do domu dopchnie [zlosnik]

ostatnio kupiłem: uszczelkę pod klapę bagażnika, 4 chlapacze, klamkę wewnętrzną i jakieś plastiowe pierdołki, wszystko nowe w sklepie - łączna kwota 32zł :)

W moim jest jeszcze taki patent ktorego nie widzialem w żadnym innym samochdzie, potencjometr do prędkości wycieraczek (fabryczny), a w lato po przekręceniu trojkącików (okienek) o więcej niż 90 stponi, nawiew nie ma sobie równych [oczko]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kochani maluch jaki jest każdy wie.
wady - 100 nie będę wymieniał
zalety - 10 + 1 poniżej (o tym nie pomyślałem)
Mrozu pisze:
pozatym jak ojcu podpadnie to zawsze bedzie w stanie sam go utrzymac w czasie cichych dni

ale, chłopak zapytany jaki pojazd chciałby mieć ?
Bez wahania odpowiedział MALUCHA !!!!!! [totalszok]
A dlaczego, przecież ma 100 wad !!!! (I tu nastąpiła wyliczanka.)

A On mi na to, że właśnie dla tych 11 zalet, a głownie dlatego, że można z nim zrobić co się chce, na przykład:
wymienić hamulce na Polonezowe, wymienić silnik na cieniasowy, podrasować ten co jest i dołożyć mu kilka kucy.
Można go porysować i podrapać, pooklejać i pomalować w paski i zebry, a wszytko to za grosze, przy minimum poświęconego czasu.
Może być dobra bazą do prezentowania zdolności plastycznych, a jak coś nie wyjdzie to bierze się go pod pachy do wanny, szuru buru i jest jak nowy.
I to jest to czego szuka i potrzebuje.
Dlatego jak ktoś ma coś zbliżonego do poszukiwanego obiektu to proszę o informacje.

sobolini pisze:
mam do sprzedania malucha

mam słabość do chromów i pewnie nie dałbym mu nic przy nim zmienić, dziękuję za ofertę :)

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00