MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 5:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam,
Swojego czasu wymieniłem popychacze hydrauliczne (regulatory luzu) w moim M103 2,6 na nowe (INA) i problem cykania na zimnym silniku ustał. Jednak mam teraz troszkę innym - jeden popychacz zaczyna klekotać na bardzo dobrze rozgrzanym silniku - np po kilkudziesięciu km trasy czy ostrej jeździe po mieście. Ciśnienie oleju OK, natrysk oleju na wałek OK (ale jeszcze sprawdzę znów) no i zastanawiam się co to być może. Kupiłem juz z jakiegoś demobilu popychacze z konikami i przełożę w celu sprawdzenia ale może ktoś z was miał podobny kłopot i go rozwiązał? Nie lubię słyszalnego cykania z silnika :|

Tytuł:
swój chłop

Hydropopychacz jak nic. Olej jak się rozgrzeje robi się rzadki i ucieka z hydropopychacza. Ja się na swoim m103 (3.0) nauczyłem i nie kupuję używek bo niemieckie nówki w Inter Cars przy rabacie 25% kosztują 31 zł i nigdy ich potem nie wymieniam.
Sprawdź czy nie przekręciłeś śruby w klawiaturze, albo czy się nie poluzowała.
Powodzenia

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja kupiłem nowe regulatory INA.
Teraz kupiłem całość tzn. konik i popychacz z demobilu aby mieć co podstawić i sprawdzić czy nastąpi zmiana w klekotaniu. Bo trudno coś kombinować inaczej - chyba że odkręcić taki który wydaje się dobry i zamienić miejscami.
Ciekawe w sumie jaki będzie efekt.
Ze śrubami to już miałem przejścia - bywa, że i 20Nm potrafi je zerwać jak otwory w głowicy i łeb nie są wyczyszczone z oleju.

Tytuł:
swój chłop

Moje przejścia ze szpilkami skończyły się wymianą głowicy.
Majster tak przekręcił śruby że nie było ratunku trzeba było rozwiercać na gwint 10 i wstawić reperaturki. Jedna śruba musiała być minimalnie nieosiowo i gubił ciśnienie między wałkiem rozrządu a klawiaturą (klepał jak głupi). Nastąpiła zmiana głowicy chwila spokoju i znowu stanął popychacz. wymianka i znów śruba lekko popłynęła. Sprawdzony ratunek to zamiast śrób wkręcić dłuższe szpilki żeby wlazły w nieużywane najdolniejsze nitki gwintu nałożyć klawiaturę i z wyczuciem nakręcić nakrętkę. Mam tak w swoim 20 tys km i jest spokój.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

No to majster musiał przesadzić z dokręcaniem fest albo już coś było kiepskie - mam nadzieje u mnie nie będzie z tym kłopotów.
Wyproaktykowałem, że śruby 8.8 można zniszczyć momentem 20Nm jeśłi wkręca się je w zaolejony otwór - wypychana ciecz smaruje gwint do tego brudna olejem podkładka i mamy pozamiatane.
Zastanawiam się czy też nie jestem przerwżliwiony na to klekotanie.
Może ktoś obeznany z innym M103 mógłby w Warszawie posłuchać? podskoczę na miejsce :-)

Tytuł:
swój chłop

Podeślij nr. tel. na priva jestem 3xw tygodniu na Politechnice

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00