Witam
Chciałbym rozpocząć nowy temat związany z ubezpieczeniem oc.
Juz spiesze wyjaśnić o co mi chodzi.
Niedawno nabyłem pojazd tj toyote corrole.Auto zostało przejestrowane na moje nazwisko 30 dnia od zawarcia umowy.A dnia nastepnego poszłem do PZU aby wypowiedzieć umowe oc.(Wiem,że trzeba wypowiedziec umowę w ciagu 30 dni od daty zawarcia umowy kupna )No coż tak sie nie stało więc umowa automatycznie została przedłuzona.w z wiązku z tym mam pytanie i watpliwości.
Szanowana pani

w PZU na moje pytanie co z tym fantem zrobic wyliczyła mi skałdke czyli dopłate do ubez. oc poprzedniego właściciela,
wyszło około 600 zł za nie cały rok mniejwięcej za 10 miesięcy.No coz sumka jak dlakogo duza i nie i płatne jednorazowo.Wiec to zmusiło mnie do poszukiwań.Znalazałem zapis w ustawie o ubezpieczeniach
1396
USTAWA
z dnia 8 lipca 2005 r.
o zmianie ustawy o ubezpieczeniach obowiàzkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym
i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, ustawy o dzia∏alnoÊci ubezpieczeniowej
oraz ustawy o poÊrednictwie ubezpieczeniowym
w art.31 ust. 2 otrzymuje brzmienie
„2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę
pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych w terminie
określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń
może dokonać ponownej kalkulacji należnej
składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej,
poczynając od dnia zbycia pojazdu,
z uwzględnieniem zniżek przysługujących
nabywcy oraz zwyżek go obciązających,
w ramach obowiązujacej taryfy składek.
W przypadku gdy nabywca pojazdu zło-
ży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji
należnej składki, zakład ubezpieczeń jest
obowiazany do jej dokonania.”,
W skrócie zakład ubezpieczeń moze ale nie musi dokonać ponownej kalkulacji naleznej składki.
I stad pytanie
1 czy przedstawiony fragment ustawy obowiązuje z tego co mi wiadomo to tak
2 pytanie czy jesli ustawa obowiązuje moge skorzystać z tego i poprostu nie dopłacac do ubezpieczenia.
Zaznaczam poprzedni właściciel nie zgłosił sie po odbiór składki.
A ja jesli litera prawa pozwala nie chce składać wniosku o ponowną kalkulacje składki ubezpieczenia oc poprostu jest dlamnie nie korzystna!
3 pytanie czy jesli jest zapis w postanowieniach ogólnych PZU odnośnie zawierania oc tej treści( tj .....PZU SA dokonuje ponownej kalkulacji naleznej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej.)Chodzi mi o nabywce jeśli ten nie wypowiedział umowy w stosownym terminie.
Co myslicie szanowni panowie o zaistniałej sytuacji moze ktoś miał z tym doczynienia
[/i][/b]