MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 10:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
Chciałbym rozpocząć nowy temat związany z ubezpieczeniem oc.
Juz spiesze wyjaśnić o co mi chodzi.
Niedawno nabyłem pojazd tj toyote corrole.Auto zostało przejestrowane na moje nazwisko 30 dnia od zawarcia umowy.A dnia nastepnego poszłem do PZU aby wypowiedzieć umowe oc.(Wiem,że trzeba wypowiedziec umowę w ciagu 30 dni od daty zawarcia umowy kupna )No coż tak sie nie stało więc umowa automatycznie została przedłuzona.w z wiązku z tym mam pytanie i watpliwości.
Szanowana pani :evil: w PZU na moje pytanie co z tym fantem zrobic wyliczyła mi skałdke czyli dopłate do ubez. oc poprzedniego właściciela,
wyszło około 600 zł za nie cały rok mniejwięcej za 10 miesięcy.No coz sumka jak dlakogo duza i nie i płatne jednorazowo.Wiec to zmusiło mnie do poszukiwań.Znalazałem zapis w ustawie o ubezpieczeniach
1396
USTAWA
z dnia 8 lipca 2005 r.
o zmianie ustawy o ubezpieczeniach obowiàzkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym
i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, ustawy o dzia∏alnoÊci ubezpieczeniowej
oraz ustawy o poÊrednictwie ubezpieczeniowym

w art.31 ust. 2 otrzymuje brzmienie
„2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę
pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy
pojazdów mechanicznych w terminie
określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń
może dokonać ponownej kalkulacji należnej
składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej,
poczynając od dnia zbycia pojazdu,
z uwzględnieniem zniżek przysługujących
nabywcy oraz zwyżek go obciązających,
w ramach obowiązujacej taryfy składek.
W przypadku gdy nabywca pojazdu zło-
ży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji
należnej składki, zakład ubezpieczeń jest
obowiazany do jej dokonania.”,
W skrócie zakład ubezpieczeń moze ale nie musi dokonać ponownej kalkulacji naleznej składki.
I stad pytanie
1 czy przedstawiony fragment ustawy obowiązuje z tego co mi wiadomo to tak
2 pytanie czy jesli ustawa obowiązuje moge skorzystać z tego i poprostu nie dopłacac do ubezpieczenia.
Zaznaczam poprzedni właściciel nie zgłosił sie po odbiór składki.
A ja jesli litera prawa pozwala nie chce składać wniosku o ponowną kalkulacje składki ubezpieczenia oc poprostu jest dlamnie nie korzystna!
3 pytanie czy jesli jest zapis w postanowieniach ogólnych PZU odnośnie zawierania oc tej treści( tj .....PZU SA dokonuje ponownej kalkulacji naleznej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej.)Chodzi mi o nabywce jeśli ten nie wypowiedział umowy w stosownym terminie.

Co myslicie szanowni panowie o zaistniałej sytuacji moze ktoś miał z tym doczynienia

[/i][/b]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Coś w tym jest, bo np. HDI, czyli Samopomoc nie dokonuje kalkulacji, tylko przepisuje polisę na nowego nabywcę bez żadnych dopłat. Wiem o tym, bo sam korzystałem i kolega, który ma autohandel i rejestruje na swoją firmę sprowadzone auta ubezpiecza w HDI i nabywcy mają od niego OC bez dopłat.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Widzisz kolego z tego co wnioskuje PZU korzysta z niewiedzy klientów.
Miałem sytuacje podobna o wspomnianej przez mojego przedmówce.
Kupując MB auto było zajerestrowane w Compensie i zgałaszając się do Conpensy przed upływem 30 dni od daty zakupu.Nie została dokonana kalkulacja wysokości ubezpieczenia.
to dlaczego PZU dokonuje takiej kalkulacji?
Przeciez przepisy wewnetrze firmy tj postanowienia ogólne ubezpieczyciela w sprawie zawierania umów ubezpieczeniowych nie moga być sprzeczne z ustawą.
Moze się myle i moze jest gdzieś kruczek prawny czy odpowiedni art. w ustawie na ten temat.Że mozna dokonywać ponowniej kalkulacj ubezpieczenia. <br>Dodano po 6 minutach.:<br> Jeszcze jedna kwestia. Załozmy, że zbywca auta wypowie oc a ja zgłosze sie do ubepieczyciela po 30 dniach.Czy wtedy moge nie wnioskować o ponowne naliczenie składki?
Jeżeli zbywca odzyska pieniadze za nie wykorzystany okres ubezpieczenia a ja nie dokonam dopłaty.
traci wtedy firma ubezpieczeniowa.Chyba to jest prawidłowy tok myslenia.
I smiem twierdzic, że ubezpieczyciel zabezpieczył sie w jakis sposób. przed tym?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Jak kupujesz auto to umowa OC przechodzi na Ciebie. Jeśli nie wypowiesz jej w ciągu 30 dni, to ubezpieczyciel z własnej woli (gdy składka wzrasta) lub na Twoje życzenie (gdy wiesz że będziesz miał mniejszą) może od nowa przeliczyć składkę uwzględniając Twoje zniżki i regionalne stawki.

Jak kupiłem auto w Łodzi to na polisie składka podstawowa OC to ponad 1700zł, a w moim mieście ok. 1300zł. Polisa kończyła się 1,5 miesiąca po zakupie, więc jej nie wypowiadałem. Gdybym się uparł, to mógłbym się starać o wypłatę różnicy (oczywiście analogicznej do okresu umowy, czyli grosze).

Jeżeli natomiast kupisz auto którego polisa wykupiona była miesiąc wcześniej i opłącona składka jest dużo wyższa od tej jaka by wyszła Tobie, to masz prawo domagać się ponownego przeliczenia składki i zwrotu nadpłaty. Takie samo prawo ma oczywiście ubezpieczyciel.

Mam nadzieję że to rozwiązało wątpliwości.

PS
Proszę nie pytajcie gdzie to wyczytałem, bo już nie pamiętam.
Interesowałem się tym trochę rok temu gdy Uniqua wyliczyła mi ponad 2000zł składki za Beczkę...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

wiarus junior

Mój drogi - sam napisałeś, cytując ustawę - "może"

Jeśli inni ubezpieczyciele nie dokonują ponownej kalkulacji to tylko się im chwali, natomiast jeśli PZU zrobiło to choć nie musiało, to trudno - nie wypowiedziałeś umowy, musisz zaakceptować nowe warunki. Skoro ubezpieczycie "może" coś zrobić - to zrobił i zarobił zgodnie z prawem (choć nie musiał).

Co innego gdyby w ustawie było zapisane: NIE MOŻE .... ale tak nie jest

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hej ja także miałem styczność z PZU ale w moim przypadku miałem tą przewagę że zdążyłem w ciągu 30 dni od daty zakupu i kiedy chciałem rozwiązać umowę OC agent zaproponował przedłużenie bez rekalkulacji co okazało się najtańszą ofertą na rynku [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]
Pamiętajcie nieznajomość prawa szkodzi [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] znajomość ułatwia życie [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

To może ja tez o coś zapytam. Sprzedałem auto wujkowi. Dzień przed końcem umowy o ubezpieczenie OC. W tym samym dniu wujek pojechał i zrezygnował z tego ubezpieczenia. Od sprawy mineło jakieś 10 miesięcy i przyszło jakiś tydzień temu do zapłaty jakieś 80 zł, za to że auto jeszcze przez 30 dni musiało być ubezpieczone (chociaż umowa została wypowiedziana przed końcem ubezpieczenia).

Czy ubezpieczyciel (w tym przypadku HDI) ma prawo naliczyć taką kwotę?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Prawo ma i z niego korzysta. Samochód ma ochronę OC przez 30 dni od kupna i kupującego nie obchodzi, kiedy jest koniec polisy, czy jest opłacona w całości itp. itd. Chodzi oczywiśćie o pierwsze 30 dni po zakupie, potem wszelkie rozliczenia z ubezpieczycielem z tytułu OC przechodzą na nabywcę.
W praktyce takie pisemko można spokojnie ola..., zlekceważyć, bo ZU nie bedzie się ciągał po sądach za 80zł, a po 3 latach się przedawni i masz spokój.
Skoro wypowiedzieliście umowę przed jej końcem i została zawarta nowa umowa, to możecie też spróbować podjechać i pokazać, że auto było przez te 30 dni już ubezpieczone gdzie indziej, to może dobrowolnie odstapią od ścigania Was? Jeśli nie, to patrz wyżej [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ghost2255 pisze:
Chodzi oczywiśćie o pierwsze 30 dni po zakupie, potem wszelkie rozliczenia z ubezpieczycielem z tytułu OC przechodzą na nabywcę.

Hmm... Ale ten rachunek nie przyszedł do mnie tylko do wujka (nowego właściciela)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00