Siedze zawodowo w transporcie międzynarodowym, i mam styczność z bieżnikowaniem nalewaniem itp. Wydaje mi się że troszkę mylicie pojęcia, i rozmowa jest nieuścislona, jesli ktoś wcześniej to naświetlił to ok bo mogłem przeoczyć.
opony bieżnikowane i nalewki to dwie różne bajki...
Opona bieżnikowana to opona której bieżnik został nacięty i opona nie zmienia właściwości oczywiście jesli jest nacięta rozsądnie (mówię o głębokości bieznikowania) to sprawuje się bez zarzutu, jeśli tylko nacięcie jest zrobione zbyt głeboko może dojść do wystrzału...
Opona nalewana to opona wyeksploatowana, którą oddaje się do nalania zrywany jest z niej bieżnik (to co zostaje nazywa się karkas (piszę ze słuchu nie wiem czy poprawnie)) i w miejsce jego nalewa się nowy bieżnik (czyli kort)...
W ciężarówkach praktykuje się taki schemat
oś przednia kierująca--> co najwyżej nacięcie (bieżnikowanie)
oś cianaca cianik siodłowy--> nalewki,
naczepa--> nalewki
jesli mamy nowe opony już podjechane to je nacinamy, potem oddajemy do nalania.
miałem raz w życiu przypadek że nalewka wybuchła na osi ciagnącej w ciagniku... W razie co pytac...
te płaty które czasami widzicie na ulicach to odklejony kort po nalaniu lub oderwany kort po nacieciu jesli nacieto opone zbyt glebo i uszkodzono karkas,(bardzo niebezpieczne!!)
Jesli miałbym kupować opony (i nie miałybyć to opony nowe) dla Siebie to na zime nalewki, bieżnikowane, spokojnie dadza rade nawet w mocnych autach, sam miałem w SECu na zime i dawały radę... Co prawda przy moim bucie w zime poszly 2komplety z tylu... w sumie doradzałbym nalewkikupic lepiej niz bieznikowane
Co innego latem, wiadomo rozwijamy inne predkosci (oczywiscie w granicach przepisow)
ODRADZAM NALEWKI, latem istnieje jak ktos juz napisał mozliwosc odparzenia kortu od karkasu, i moze to skonczyc sie nieciekawie...
LAtem jesli mamy jakies opony uzywac to nowe (wiem ze nie zawsze sobie mozna pozwolic) a jesli chcemy uzywki to ze sprawdzonego żródła, latem mozemy pozwolic sobie na uzywanie nacietych opon pod warunkiem ze nacinacz naprawde rzetelnie to zrobil... Jesli sa naciete zbyt gleboko to niesie smiertelne niebezpieczenstwo....
Mysle ze troche przybliżyłem temat a odpowiedz jest rzeczowa na pytanie zawarte w poscie. Ale mi referat wyszedł...[/b] <br>
Dodano po 7 minutach.:<br>
embejo pisze:
And pisze:
Znajomemu kiedyś przy 160 dwie takie naraz pękły

dzwiwisz sie? bieżnikowane mają max indeks V do 160km/h
Tak jest na moich, jeżdżę na bieżnikowanych oponach 185/60 R14 i sprawują się dobrze(zimówki).
JEsteś pewien że masz bieżnikowane???
A może masz Nalewki??
opony bieżnikowane maja index ten sam co mprzed bieznikowaniem bo to po prostu pogłebienie bieznika...