TReneR pisze:
Co z oponami wielosezonowymi.
one mają oznaczenie, że nadają się do jazdy w czasie zimie
TReneR pisze:
Co z samochodami ciezarowymi - dla nich nie ma opon zimowych?
Myślę, że o o to prawodawcy w Niemczech zadbali tworząc te przepisy
TReneR pisze:
Wiele typow opon zimowych nie ma wyraznego oznaczenia, ze sa zimowkami - czy za takie opony tez dostane mandat.
Kurcze - ja kupowałem kilka różnych kompletów, wszystkie miały wyraźne oznaczenie (nie namalowane, tylko wytłoczone), że nadają się do jazdy w zimie. Zarówno Dębica Frigo, Dębica Frigo II jak i Goodyear UltraGrip 7+ jak i całoroczne Goodyear Vector 5 oraz GY Vector EV2 mają takie oznaczenia. Po prostu trzeba kupować odpowiednie opony.
TReneR pisze:
Bardzo mi sie nie podoba takie ubezwlasnowolnianie narodu, pozbawianie wyboru ststemem nakazowo-rozdzielczym...
Skoro wiadomo, że np przy 50 km/h pieszy ma 40% szans na przeżycie w czasie potrącenia przez pojazd, przy 70 km/h te szanse maleją do kilkunastu procent, a przy 30 km/h szanse wynoszą 80% - to ustanowienie nakazu jazdy 20-30 km/h w strefach zamieszkania oraz przy szkołach i placach zabaw jest uzasadnione i nie może być nazwane ubezwłasnowolnieniem. Tak samo nakaz jady na oponach zimowych w zimie. Rodzi to okreslone koszty - jednak nie wszyscy musza je ponosić. To tak samo jak facet jadący 200 km/h zostaje zatrzymany przez drogówkę i twierdzi że on przecież żadnego zagrożenia nie stwarzał (akurat !).
Cytuj:
Zeby nie bylo, ze twierdze, ze opony zimowe to jakis glupi wymysl - sam wczoraj zalozylem zimowki "tymi rencami" i uwazam je za niezbedne w zimie.
no właśnie - ja też