MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 9:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cześć.
Co myślicie o tej podporze wału? Zna ktoś tą firmę? Warto to kupić? Cena chyba niezła? Może wreszcie beczka przestanie buczeć ;/
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=265495058

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Coś dziwnie tania, ale jak się okaże dobra to ja też proszę o info ;)

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

właśnie wiem, że tania, ale myślałem, że może ktoś widział, zna firmę albo miał coś do czynienia. czekam na info ;-)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A nie lepiej kupić lemfordera i mieć święty spokój?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

czmiel pisze:
A nie lepiej kupić lemfordera i mieć święty spokój?

Właśnie się o to pytam "co będzie lepiej" ;] Nie znam się na tym i nie wiem jaka firma jest najlepsza. Przede wszystkim na allegro tego nie widziałem, więc nie wiem jaka jest mniej więcej cena.
Liczyłem, że ktoś zna tamtą firmę albo kupił ten element z tej aukcji i może coś powiedzieć. Bądźmy szczerzy- czy da się coś skopać przy produkcji kawałka gumki? Chyba trwałość będzie porównywalna (dla mnie przynajmniej nie będzie miała znaczenia, bo za jakieś 3-5 lat pewnie zmienię auto).

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Cześć Piątal!

Ja wszystko jestem w stanie zrozumieć. Ten postulat o poszanowanie i nawet Uwagababę, która gorąco apeluje o miłość, bo miłość jest najważniejsza.

Ale wpisując do wyszukiwarki dwa słowa HANS i PRIES, zaznaczając wyszukaj wszystkie słowa otrzymujesz jeden i tylko jeden wynik, będący całkiem niezłą odpowiedzią, na twoje wątpliwości. Nie znajdziesz tu testu ośmiu podpór na przestrzeni 300 tys km, ale w ciągu minuty docierasz do informacji, która ułatwi ci podjęcie decyzji.

Naprawdę nie warto kopać się z koniem, wozić drewno do lasu, opał kupetą i wyważać otwarte drzwi.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Oj da się da, ostatnio zmieniałem podporę w volvo 740, kuzyn zażyczył sobie tanszą opcję 4maxa (60zł) a nie oryginał (~230zł w hurcie w intercarsie) i powiem, że już przy montażu wyszło, że łożysko osadzone jest krzywo (!) w gumie, na szczęscie udało się poprawić fabrykę. Volvo jeździło do niedawna (320 tys., 17 lat) najprawdopodobniej na swojej pierwszej oryginalnej, a jej zmiana była konieczna jedynie dlatego, że guma naookoło łożyska sparciała i przy wyższuch prędkościach stukał wał.
Sprawdź ile kosztuje markowy zamiennik, myślę, że w tym wypadku nie będzie to wiele więcej, a spokój wewnętrzny bezcenny. O firmie co zrobiła tę podporę nic nigdy nie słyszałem, pewnie, ale niekoniecznie firma krzak.

Sprawdziłem na stronie intercarsów (intercars.com.pl) i tam masz 4 maxa za 25 zł, a febiego za niecałe 80, nie musze chyba pisać, zę lepiej z tego wszystkiego wziac febiego? :-)

pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how)
Mam się poczuć jak dziecko neostrady? Wpisałem "podpora wału", dzielnie przeglądałem tony postów, ale nie znalazłem tego tematu. W tamtym temacie który znajduje się po wpisaniu HANS i PRIES jest mowa tylko o poduszkach pod skrzynię, więc logiczne, że mi nie wyskoczył. Staram się jak mogę, ale Ty jesteś tu od 4ch lat a ja od 2ch miesięcy- wiadomym jest, że będziesz znał forum jak własną kieszeń.

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
(me: how)
Mam się poczuć jak dziecko neostrady?

A poczuj się nawet jak u siebie w domu. Widząc, że potrzebujesz informacji co raz częściej, próbuję pokazać ci, co daje ci forum, oprócz możliwości zakładania nowych tematów.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

(me: how) Ty chyba masz już dość, weź urlop :P

Piątal czy wiem czy taka tania... w motoryzacyjnym w którym zaopatruję się w oryginalnie produkowane części do beczułki kosztuje ona pi razy drzwi mniej więcej tyle samo.

Honda VT 1100 SHADOW
Ex: MB W123 300 d '79
Ex: BMW E32 735i '87
Ex: Honda VF 750 F

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
A poczuj się nawet jak u siebie w domu.

Wolałbym czuć się na forum jak u siebie w domu, niż jak natrętna mucha, która wszystkim przeszkadza i zadaje banalne pytania, a tak się czuję po takich moralizatorskich postach.

Widząc, że potrzebujesz informacji co raz częściej,

Im więcej czytam na temat mercedesów i im więcej wiem, tym więcej mam pytań. Myślałem, że na tym polega działanie forum dyskusyjnego, że ktoś zadaje pytanie a inni odpowiadają. Naprawdę nie walnąłem po prostu tematu bez zastanowienia, tylko próbowałem znaleźć w wyszukiwarce...

próbuję pokazać ci, co daje ci forum, oprócz możliwości zakładania nowych tematów.

Rozumiem, że jestem tu (chyba) najmłodszy i w porównaniu do was moja wiedza na temat mercedesów jest zerowa, ale to chyba nie powód, żeby robić sobie takie ironiczne uwagi, prawda? Gdy ktoś inny zada pytanie które już padło, to podasz mu link do tematu lub powiesz, żeby sobie poszukał. Gdy ja zdam takie pytanie to poprawiasz sobie nastrój pisząc głupoty o UWAGABABACH i QPETACH wożacych opał....

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00