MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 9:29 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja 2 lata temu zakupiłem zimówki bieżnikowane Pro Snow po120 pln /szt. i sprawują się dobrze (jazda kilka godzin po autostradzie 150 ~160 km/h i nic )
Po za tym na śniegu ida idealnie.

W124 200D '89
E 39 530D '98
Fso Atu + '98 - Ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
aegm pisze:
z drugiej strony na co ty takie opony chcesz zalozyc? na porsche 911?! kto ma porsche ten nie oszczedza na oponach... [oczko]

Moja qp na takich się toczy ..

me:how widze, że jak ty czegos do pieca nie dowalisz to nie usiedzisz [szalone] :-?
Po pierwsze pytam bo chce rozwiać watpliwości ... (czy ja napialem, że chce takie kupic?? po prostu malo o nich wiem to pytam) ...
Po drugie 15" nieda sie do mojej qp wsadzic ... bo z przodu mam za duze zaciski i musze mieć 16" z wielkim przetłoczeniem.
Po trzecie dziękuje za te wartościowe odpowiedzi. :)

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Emil200D pisze:
jazda kilka godzin po autostradzie 150 ~160 km/h i nic )

Którym - W124 200D czy FSO Atu ? [totalszok]

Tytuł:
swój chłop

Znajomy stosuje już drugi komplet bieżnikowanych opon do samochodów terenowych, zrobił to za poradą oponiarza. Jest bardzo zadowolony bo na śniegu są super. Jeden komplet już drugi sezon są użytkowane i wszystko jest ok. Wiem tylko, że opony bieżnikowane te z przed kilku lat a obecne to nie ta sama technologia wytwarzania. O ile się nie mylę to do ciężarówek też się bieżnikuje oponki, a tam nie ma zlituj muszą swoje kilometry wytrzymać. Co do tego czy kupić czy nie to już indywidualna sprawa.

Autka na których pozakładane są oponki to Suzuki Jimmy a drugi to Mitsubishi L200

Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

adamkatowice pisze:
O ile się nie mylę to do ciężarówek też się bieżnikuje oponki, a tam nie ma zlituj muszą swoje kilometry wytrzymać.

Robi się to ze względu na koszty, które są daleko większe niż w przypadku auta osobowego. Taka opona dużo szybciej też się zużywa niż starzeje. Poza tym widziałeś chyba na autostradzie leżącego psa, który po zbliżeniu się do niego okazywał się skalpem zdjętym z tirowej opony. Tylko, że jak w naczepie rozpierdzieli jedną z dwunastu(?) opon, to do tragedii jeszczce kawałek.

ALPAq pisze:
me:how widze, że jak ty czegos do pieca nie dowalisz to nie usiedzisz [szalone] :-?

Tak. Przepraszam jeśli poczułeś się dotknięty, ale na ostatnie twoje pomysły odpowiedź jest tylko jedna, a najtrafniej ujął to Georemigiusz. Jeśli chodzi tylko o to, żeby sobie poklepać, to powiedz, nie będę ci przeszkadzał,a ty wymyśl kolejny temat.

ALPAq pisze:
Po drugie 15" nieda sie do mojej qp wsadzic ... bo z przodu mam za duze zaciski i musze mieć 16" z wielkim przetłoczeniem.

Poczytaj w archiwum o parametrze ET felgi. To nie średnica koła cię ogranicza.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No mozna zalozyc 15ki z ET=0 i pewnie sie zmieszcza ale polowa kola bedzie wystawala poza obrys blotnikow :-) Kazdy dresiarz sie obejrzy.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie wiem w czym problem z założeniem 15-tek. Ja na zimę mam alusy 15" w E320 Coupe ze względu na stan nawierzchni i wysokość opony. Nie mam żadnych problemów z dopasowaniem ET, a zaciski mam konkretnych rozmiarów i nie podejżewam, że w 300CE są większe. Oczywiście nic nie wystaje poza obrys, a nawet mogły by być bardziej wysunięte jeszcze.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Emil200D pisze:
jazda kilka godzin po autostradzie 150 ~160 km/h i nic )

Którym - W124 200D czy FSO Atu ? [totalszok]

HEhe,w 200D...

W124 200D '89
E 39 530D '98
Fso Atu + '98 - Ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja tam nie wiem - kolega napisal, ze mu sie nie mieszcza. Moze ma nieorginalny system hamulcowy z wiekszymi tarczami?
Ogolnie felgi z mniejszym ET nie pomoga, chyba ze wystawimy kolo bardzo na zewnatrz, co wg. mnie jest slabym pomyslem.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Z tego co rozumiem, to autorowi chodzi, o to, ze ktos zalozyl z przodu zaciski od ciezarowki i nie mieszcza sie w srednice felgi 15", w 16" sie juz mieszcza :lol:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
ktos zalozyl z przodu zaciski od ciezarowki i nie mieszcza sie w srednice felgi 15",

No to faktycznie muszą być od ciężarówki... [zlosnik]
U mnie są takie po dwa tłoczki z każdej strony, 15" wchodzi na styk, ale wchodzi bez obcierania oczywiście. Choć jak byłem na etapie szukania W124C i w dodatku szukałem w Polsce, to oglądałem w Poznaniu "perełkę". Niestety tylko z nazwy nadanej przez właściciela. I tam koleś załadował jakieś 15" od MB, ale takie, które jechały po zaciskach, aż wytoczyło w nich rowki. Koleś mi powiedział, że się czepiam, bo już nie obciera [szalone]

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Łorety aleście temat strzelili.
Moje doświadczenia z bieżnikowanymi gumami.
W 190tce miałem zimówki 185/60/15 z bieżnikiem Continental "Cinti Winter Sport Contact". Były zrobione w firmie PROFIL i były to najlepsze zimówki jakie miałem. Oczywiście na suchym asfalcie i przy temperaturach powyżej 4'C nie nadawały się do jazdy bo były za miękkie i strasznie się sypały, ale na śliskim, mokrym, na śniegu i lodzie czułem się tak pewnie jak na kolcach!! Oczywiście nie zalecane jest jeździć na takich oponach powyżej 110-120km/h i uprzedzał mnie o tym wulkanizator.

Nigdy nie założyłby bieżnika na lato, bo jest za ciepło i się rozłażą, tak samo nie wyobrażam sobie opony nisko profilowej bieżnikowanej. W końcu nisko profilówkę wymyślono do dużych prędkości i wytrzymałości na zakrętach a to są słabe strony opon bieżnikowanych więc jest to samo w sobie nie prawidłowe. Dodam też, że jest to podobna sprawa jak z gazem. Jak Cię stać na MB to stać Cię na benzynę, a jak Cię stać na 17" i niski profil to stać Cię na porządną oponę. Jak nie to kup 15" i kombinuj ;)

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
ALPAq pisze:

Tak. Przepraszam jeśli poczułeś się dotknięty, ale na ostatnie twoje pomysły odpowiedź jest tylko jedna, a najtrafniej ujął to Georemigiusz. Jeśli chodzi tylko o to, żeby sobie poklepać, to powiedz, nie będę ci przeszkadzał,a ty wymyśl kolejny temat..

ALPAq pisze:

Poczytaj w archiwum o parametrze ET felgi. To nie średnica koła cię ogranicza.

Niby jakie pomysły? czy tak głupim pomyslem jest zapytać sie o opony bieżnikowane jak sie o nich wie bardzo mało?? czy to jest do kur** nedzy beznadziejny pomysł? to niby po co jest to forum?? wg mnie temat nie jest głupi bo mimo wszystko są zdania podzielone!! ... też czasami pomyśl co piszesz

Co do moich stalówek, ET i zacisków :
byłem w naprawde wielkim zakładzie wulkanizacyjnym .. i sie facety tam bardzo zdziwiły .. i doszli wszyscy do wniosku że ta moja wersja to jakis jeden z pojedynczych egzemplarzy z jeszcze mocniejszym silnikiem (itp) co szły na włochy ... (hmm wszyscy kminili albo nad tym albo nad jakimis wymyslami AMG ktorych jest troszke w ty egzemplarzu) ...
W efekcie nie mogli mi wsadzić żadnych dobrych stalówek ... istoria ta konczy sie tak, że z przodu będę miał wąskie felgi z małymi dystansami żeby troche odsunąć felge od piasy.
Co do 16" to są 16 z ET 32 które już podchodzą ...
Faktycznie ... mozna by dać 15 z ET0 ... ale to chyba było by równie mądre co wrzucenie 16 podrob AMG ... z oponami bieznikowanymi.

Najpierw zapoznajcie się z tematem a dopiero później wyśmiewajcie ... jak i specjaliści sie dziwią co to za wynalazek ... hmm (dodam że moje zaciski są ze znaczkiem mercedesa a nie SCANI :-? )
Nie wiem czy jasno wszystko napisałem bo troszke pod cisnieniem klikałem .. jak macie jakieś pojazdy i pytania to pytajcie jasno. Chetnie odpowiem
pozdrawiam <br>Dodano po 8 minutach.:<br>
Mor pisze:

U mnie są takie po dwa tłoczki z każdej strony, 15" wchodzi na styk, ale wchodzi bez obcierania oczywiście.

Jakie masz dokładnie te felgi ?? jaka szerokość i ET?

broneq pisze:
Dodam też, że jest to podobna sprawa jak z gazem. Jak Cię stać na MB to stać Cię na benzynę, a jak Cię stać na 17" i niski profil to stać Cię na porządną oponę. Jak nie to kup 15" i kombinuj

No tak ale w takim razie można by sie 3/4 osób z tego forum przyczepić ... a ja Mercedesem nie jeżdżę ani dlatego że podcieram sie kasą ani dla szpanu tylko z PASJI
... a że czasami tak bywa że pasja porzera ostatnie grosze to chyba dobrze wiecie (bynajmniej ta częśc z was która co kolwiek rozumie)

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Spójrz Stefan, co do ciebie napisałem:

(me: how) pisze:
(...) nie będę ci przeszkadzał, a ty wymyśl kolejny temat.

A teraz spójrz Stefan, co sobie dośpiewałeś i to tak, że aż ci ciśnienie skoczyło:

ALPAq pisze:
Niby jakie pomysły? czy tak głupim pomyslem jest zapytać sie o opony bieżnikowane jak sie o nich wie bardzo mało?? czy to jest do kur** nedzy beznadziejny pomysł?

Co do twoich stalówek, to może ustal co masz za auto, bo póki co sam nie wiesz, co masz. Wulkanizator z największego zakładu w stolicy może ci nadmuchać w dętkę, a nie powiedzieć co masz za wersję i rodzaj zacisku.

ALPAq pisze:
to niby po co jest to forum??

Forum jest po to by pytać. Ale jeśli któryś raz pytasz w HP jak jeździć 300CE, a płacić jak za Fiestę, to jest to złe forum. I jeśli w tematach o chińskich felgach AMG, bieżnikowanych oponach i niebieskich żarówkach wypełnionych szlachetnym xenonem będą toczyć się dyskusje, to bardzo chętnie też coś napiszę. Po to też jest forum.

kombatant
Awatar użytkownika

georem pisze:
ALPAq pisze:
Patrze ceny takich to powiedzmy 235/45 17 za 170zł ... a jak wiadomo 170 to nie 700 :D .. więc po co przepłacać jeśli da sie na tym jeździć?

Sprzedaj te 17" felgi jak Cię nie stac i kup sobie 15" z dobrymi oponami.

Te 17" i tak sprzedaje i tak .. a co na wiosne kupie to juz inna sprawa ...

me:how pisze:
Jeśli szukasz oszczędności, to przestań pić i palić.

Pije bardzo mało i bardzo żadko i wcale nie pale .. jakieś dalsze pomysły?

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00