MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 9:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Powiedzcie co o tym sądzicie,widziałem oba takie samochody z bliska i byłem zaskoczony po obejrzeniu tego filmu.

http://youtube.com/watch?v=P0XPbydQPIo

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
troszke mi sie cielo na tym starym laptopie ... ale z tego co widze modus wyszedl troszke lepiej ;)
hmm ... ale mimo wszystko ... wiem jak by wyglądał crash test powiedzmy 17 letniej super utrzymanej W124 i powiedzmy nowej pandym fiata 600 czy nawet nowego bravo ....
ma ktos moze probe powiedzmy w126 i nowszej Ski albo E :P??

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Była już kiedyś rozmowa na ten temat na forum... zdominowana poglądem, że stare, "pancernie" budowane mercedesy są bezpieczniejsze niż współczesne auta kompaktowe. I jeśli dobrze pamiętam, nie udało się wtedy obalić tego zabobonu.

wiarus senior

przyznam sie ze jestem bardzo rozczarowany tym wynikiem i jak spojrzalem na kandydatow,tj.maly plastikowy Modus i Volvo 940, ktore to slynie jako symbol bezpieczenstwa, to liczylem na "wygrana"Szweda,tym bardziej, ze Volvo jest dwa razy ciezsze,a jak wiadomo masa zawsze wygrywa.A tu jednak maly modus "kasuje"vovlo jak puszke po piwie.Na prawde "czapki z glow" przed inzynierami d.s.bezpieczenstwa w dzisiejszych czasach.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wiadomo, bezpieczeństwo kierowcy w nowych samochodach jest bezsprzecznie większe niż w starych, nawet pancernych, ALE. Wyobraźcie sobie takie zderzenie powiedzmy przy łącznej prędkości 30 km/h (co wydaje mi się, że zdarza się częściej niż takie skrajne przypadki) wynik takiego zderzenia byłby dla renault taki sam, natomiast volvo zapewne spokojnie dojechałoby jeszcze do domu :-) ale to tylko taka ciekawostka :-P

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
faktem jest ze technika idzie do przodu ... a sprawy bezpieczenstwa są coraz ważniejsze .... jednak zawsze lepiej jeździć starym pancerniakiem niż nowym kartonem [zlosnik]

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus senior

Wedlug mnie filmik i dobranie aut zrobione pod publike- propaganda przeciwko starszym. Wiadomo jest , ze nowe auta wykonane sa w calkiem innej technologi, laczonych ze soba roznych materialow i zmiennych grubosciach blach w jednym profilu. Stare auta to jeden rodzaj materialu o jednej grubosci na danym elemancie. Poza tym Volvo w filmiku przyjelo cale uderzenie na lampe, dluga podluznice z fartuchem i kolo, a silnik umieszczony wzdluz zostal ominiety. Modus ma silnik poprzecznie ustawiony i widac po wypadku , ze uderzenie jest bardziej centralne (dodatkowa masa do przejmowania sil).
Niestety nie moglem wysluchac argumentacji goscia z filmika (nie dzialal glos), ale zastanawia mnie fakt, dlaczego nie podstawili do testu tak samo starej 850 z 5 cylindrami poprzecznie albo uzywanej 10-letniej S80 - wtedy byloby ciekawie [zlosnik] . Auto jest tak twarde, ze przy naprawach blacharskich trzeba miec spejcalnie utwardzany rozwiertak do zgrzewow.
Jeszcze inna sprawa jest przeszlosc wypadkowa. Tam w UK tez naprawiaja auta wypadkowe, wiec......

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Stomek Właśnie to mnie też zastanowiło,czy aby te volvo nie miało wcześniej podobnego crash testu...Jak patrze na mache volvo,a później na tą maseczke w modusie,to aż wierzyć się nie chce,jest jeszcze inna teoria,pamiętacie zderzenie smarta z w210,na którym smart nie ucierpiał,za to okular nie miał przodu,możliwe że postawili w tym modusie na twardość i dlatego tak dobrze wygląda,a co do masy własnej te wozidełko waży pewnie podobnie tyle,co te volvo,pozory mogą mylić...Jak ktoś widział grubość drzwi starego volvo,to ciężko mu będzie uwierzyć w ten crash test,ja nie wierze...

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Wiadomo, że to jest pod publikę!!
Ja i tak wybieram VOLVO!!
I można bo na tym zakończyć, ale:
-> Mało kiedy auta zderzają się prostopadle. Zazwyczaj jest jakiś kąt, a każde nawet kilka stopni odchylenia powoduje, że ogromna ilość energii rozprasza się na boki. Do tego EURO NCAP przeprowadza testy przy 40% czołówki, podczas gdy zazwyczaj albo "walisz" całym przodem (względnie ponad 70% przodu i więcej) i wtedy jest już zupełnie inaczej, a takie uderzenie typu 40% w większości da się uniknąć i wtedy kończy się w rowie.

DUŻE STARE ZAWSZE BĘDZIE LEPSZE NIŻ MAŁE (FRANCUSKIE) NOWE!!

PS Pamiętacie tą reklamę W126, co jest tak pokazany od tyłu taki złoty z totalnie rozpiepszonym przodem i cała rodzinka stoi obok, a narrator mówi o bezpieczeństwie S-klasse? To mi wystarcza za odpowiedź!! 8) 8) 8) 8)

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

broneq pisze:
PS Pamiętacie tą reklamę W126, co jest tak pokazany od tyłu taki złoty z totalnie rozpiepszonym przodem i cała rodzinka stoi obok, a narrator mówi o bezpieczeństwie S-klasse? To mi wystarcza za odpowiedź!!

Nieee. Proszę o sznureczek. [zlosnikz]

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sratatata, tak mozna podsumowac ten filmik.

Wyobrazcie sobie taka sytuacje na drodze krajowej nr 7. Modus wyrzucony na przeciwlegly pas zostanie momentalnie rozjechany przez ciezarowke :D

Rozlozenie sil jasno wskazuje, ze Volvo przyjelo udezenie na blache, a Modus na silnik, ktory o wiele lepiej rozlozyl sily. Sadze, ze gdyby Volvo przyjelo udezenie na srodek to przejechalo by przez modusa niczym czolg po gasiennicy.

Tytuł:
wiarus senior

holyfido pisze:
Rozlozenie sil jasno wskazuje, ze Volvo przyjelo udezenie na blache, a Modus na silnik, ktory o wiele lepiej rozlozyl sily.

nie zmienia to faktu ze ty bedac kierowca volvo zostales zmiazdzony przez wlasna kierownice i do tego nie moga cie wyciagnac, bo sie drzwi nie chca otworzyc,a kierowca Modusa wychodzi najwyzej ze wszczasnieniem mozgu. <br>Dodano po 4 minutach.:<br>
holyfido pisze:
Sadze, ze gdyby Volvo przyjelo udezenie na srodek to przejechalo by przez modusa niczym czolg po gasiennicy.

gdyby babka miala wasy...! sa roznego rodzaju wypadki i nei mozna tu ukladac takiego scenariusza "dzwonu" tylko dlatego bo to volvo.ja tez lubie ta marke ale nie ma co.auto jest stare,a technika sie posuwa w zadziwiajacym tempie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

aegm pisze:
wszczasnieniem

a nie wstrząsem ?
co do filmu no to powiem tak :
po pierwsze technika idzie do przodu
po drugie wygląda to jak reklama tego małego autka

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

gdyby babka miala wasy

Masz racje. Moze rzeczywiscie nie chce przyjac do wiadomosci, ze male moze byc bezpieczniejsze.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Sadze, ze gdyby Volvo przyjelo udezenie na srodek to przejechalo by przez modusa niczym czolg po gasiennicy.

No to przy okazji dowiedzieliśmy się w końcu po cholerę w Mercedesie celownik. W sytuacji krytycznej ostatnią rzeczą, którą trzeba zrobić, to przyjąć przeciwnika możliwie najbardziej centralnie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00