MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 1:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pasy - W123
kombatant
Awatar użytkownika

Mam krótkie i zasadnicze pytanie. Czy pasy bezpieczeństwa przód i tył w W116 i W123 są takie same ? Jeżeli nie, to pytanie drugie, z jakeigo modelu mozna takowe wpasować ?

A pytanie 3, to może ktoś ma na zbyciu pasy, ale tylko i wyłącznie w stanie b.dobrym.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

w mojej 115 są pasy z numerami zaczynąjącymi się od 116 ,ale nie są one automatyczne,najchętniej to bym je wymienił na takie pasujące do mojej gwiazdki [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Spotkałem się w W 116 z czterema rodzajami pasów bezpieczeństwa z tyłu. Napisałeś zbyt ogólnikowo, bo W 116 były dwie serie, a W 123 trzy, więc sprecyzuj. Generalnie II seria W 116 miała takie pasy jak I seria W 123, ale to ważne tylko przy ortodoksyjnym podejściu. Inne pasy (nowsze) też bedą pasowały, z resztą jak byś zamówił nowe w serwisie to nie przyszłyby takie same tylko zamienniki od nowszego modelu.
Poza tym zdecyduj się na jaką opcję się decydujesz dwa pasy - kod 437 czy trzy (środkowy biodrowy oczywiście) - kod 435 [zlosnik] .
Powodzenia.

t.king pisze:
w mojej 115 są pasy z numerami zaczynąjącymi się od 116 ,ale nie są one automatyczne,najchętniej to bym je wymienił na takie pasujące do mojej gwiazdki [zlosnik]

To masz pecha, bo w W 116 tylko w pierwszym roku za pasy automatyczne trzeba było dopłacać niestety [zlosnik] , ale z drugiej strony te Twoje pasy to rarytas ;) . A tak na poważnie to jeśli Twój /8 jest II serią to powinien mieć automatyczne pasy i zagłówki z przodu [ok] .

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No widzisz Weeb? Na drugi raz weź się zastanów zanim zapytasz o coś na tym forum. Znajdź se jakieś o niższym poziomie merytorycznym, to dostaniesz odpowiedź, że spoko będą, a jak nie to sie coś wystruga i ponagina. A nie zmuszasz ludzi do wysiłku intelektualnego i przedstawiania krótkiej historii pasa w typoszeregu z określeniem kodów włacznie.

Dodam tylko, że jeśli mocowanie rolek jest takie samo i da się to wżenić, to szukaj "wtyczek" pasujących do swoich portów albo szukaj kompletu z portami. Tak jak napisał Stary Szrotownik, zmieniały się pasy na przestrzeni lat wiele razy, bo zmieniał się ich dostawca, więc słabo z kompatybilnością, a głupio się jeździ z pasem zamotanym na porcie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
jeśli Twój /8 jest II serią to powinien mieć automatyczne pasy i zagłówki z przodu .

ocalały tylko zagłówki :cry:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Spotkałem się w W 116 z czterema rodzajami pasów bezpieczeństwa z tyłu. Napisałeś zbyt ogólnikowo, bo W 116 były dwie serie, a W 123 trzy, więc sprecyzuj. Generalnie II seria W 116 miała takie pasy jak I seria W 123, ale to ważne tylko przy ortodoksyjnym podejściu. Inne pasy (nowsze) też bedą pasowały, z resztą jak byś zamówił nowe w serwisie to nie przyszłyby takie same tylko zamienniki od nowszego modelu.
Poza tym zdecyduj się na jaką opcję się decydujesz dwa pasy - kod 437 czy trzy (środkowy biodrowy oczywiście) - kod 435 .
Powodzenia.

Kurde no! Chciałem tylko kupić pasy! W grę wchodzi tylko opcja 437 i to opcjonalnie. W116 I seria, po pasy jednak pojadę i dowiem się jaki koszt w ASO :)

(me: how) pisze:
No widzisz Weeb? Na drugi raz weź się zastanów zanim zapytasz o coś na tym forum. Znajdź se jakieś o niższym poziomie merytorycznym, to dostaniesz odpowiedź, że spoko będą, a jak nie to sie coś wystruga i ponagina. A nie zmuszasz ludzi do wysiłku intelektualnego i przedstawiania krótkiej historii pasa w typoszeregu z określeniem kodów włacznie.

Zabieram zabawki i spadam na forum Lancii.

W końcu na kimś trzeba było wyładować swoją złośliwość po otrzymaniu pierwszego punktu karnego [zlosnik] [oczko]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:

[hehe] Wreszcie się spotkaliśmy w jednym wątku :) . Mam nadzieję, że ta przyjemność będzie mnie spotykać częściej 8) [ok] .

Weebshut pisze:
Chciałem tylko kupić pasy! W grę wchodzi tylko opcja 437 i to opcjonalnie. W116 I seria, po pasy jednak pojadę i dowiem się jaki koszt w ASO :)

Sam mam 437, ale wolałbym 435 bo jednak w dowodzie jest napisane że auto 5-cio osobowe. Z używek z I serią możę być kłopot. Co do porad (me: how)-a to zgadzam się w całej rozciągłości. Chyba najłatwiej będzie od W 123 i W 126. Pochwal się ile kosztują nowe i czy będzie wybór między dwoma a trzema.

Weebshut pisze:
Zabieram zabawki i spadam na forum Lancii.

Nie ma mnie na hp, ale już dotarła do mnie ta smutna wiadomość, że zbłądziłeś :roll: . Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bowiem wrócisz do MB ze zdwojoną siłą - to tylko kwestia czasu [zlosnik] .

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Sam mam 437, ale wolałbym 435 bo jednak w dowodzie jest napisane że auto 5-cio osobowe. Z używek z I serią możę być kłopot. Co do porad (me: how)-a to zgadzam się w całej rozciągłości. Chyba najłatwiej będzie od W 123 i W 126. Pochwal się ile kosztują nowe i czy będzie wybór między dwoma a trzema.

Ok juz wszystko wiem. Właśnie otrzymałem odpowiedź.

ASO - nowe pasy przód - 840 zł netto za sztukę, tył 530 zł netto za sztukę.

Cena chyba trochę pojechana, więc szukam z W123 lub W126. Będziemy próbować. O wybór 2 czy 3 na tył już nie pytałem ;-)

Mitu pisze:
Nie ma mnie na hp, ale już dotarła do mnie ta smutna wiadomość, że zbłądziłeś

Taaa, człowiek sobie kupił rządową limuzynę i od razu plotki ruszyły [oczko]

Mitu pisze:
Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bowiem wrócisz do MB ze zdwojoną siłą - to tylko kwestia czasu

Nie mówię, że nie. Póki co samochód został zakupiony, bo w tej cenie to raczej mógłbym pomarzyć o W124 w dobrym stanie. Potrzebuję samochód do codziennej jazdy. Póki co uczę sie jeździć z przednim napędem i jakoś mnie nie przekonuje. Jak tylko odkuję się po zakupie mieszkania to na pewno zacznę szukać jakiegoś MB. jak dobrze pójdzie to Lancia pewnie zostanie ;-)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Jak tylko odkuję się po zakupie mieszkania to na pewno zacznę szukać jakiegoś MB. jak dobrze pójdzie to Lancia pewnie zostanie ;-)

Wracasz do 116'stki? [zlosnikok]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Cem pisze:
WeebShut pisze:
Jak tylko odkuję się po zakupie mieszkania to na pewno zacznę szukać jakiegoś MB. jak dobrze pójdzie to Lancia pewnie zostanie ;-)

Wracasz do 116'stki? [zlosnikok]

Jeżeli Lancia będzie ok, to raczej myślę o jakimś małym C ;-)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
WeebShut pisze:

Cena chyba trochę pojechana
Nie sadziles chyba, ze kupisz w ASO komplet pasow na przod i tyl za np 150 zl?... :P

'71 250 CE, angol

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
WeebShut pisze:

Cena chyba trochę pojechana
Nie sadziles chyba, ze kupisz w ASO komplet pasow na przod i tyl za np 150 zl?... :P

Za 150 to mógłbym pozowlić sobie na komplet żarówek ;-) A na poważnie, to przygotowany byłem na kwotę do 1500, tyle bym dał. 2 razy więcej to trochę za dużo.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00