MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 10:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Koledzy - problem mojego brata. Może macie jakieś rady. Jechał Oplem Astrą A, wjechał w niego dziadek. Przyjechała Policja, dziadek przyznał się do winy, spisali i ok. Dziadek był ubezpieczony w PZU. Za kilka dni do brata przyjechał rzeczoznawca z PZU obejrzeć szkody. Uszkodzony jest lewy przód - błotnik, maska zagięta tak ok 10 cm na rogu, połamany zderzak, zbite światło + kierunek, połamana atrapka. Lakier na tym Oplu to dwukolorowy (dwuskładnikowy + mica) fajnie się świeci w słońcu i zmienia kolor - oryginalny od nowości. Rzeczoznawca wstępnie mu wycenił na 1600, więc brat się nie zgodził. Poszedł do rzeczoznawcy niezależnego i tamten normalnie, legalnie przygotował opinię - według niego naprawa wyniesie 3300. Tyle tez np. powiedzieli mu w zakładzie naprawczym współpracującym z PZU! W międzyczasie - nic mu nie mówiąc - PZU przelało mu na konto 1300 PLN. Mój brat dostarczył im opinię rzeczoznawcy na 3300 - dostał odpowiedź odmowna - PZU chce aby przedstawić im wycene z zakładu, a oni ja albo zaakceptuja albo nie. Chore! Teraz moje pytanie - co robić, i czy warto się z nimi sadzić? Wdg mnie tak - warto.

So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?..."

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Hej.
Miałem przejścia z PZU ale z AC, wypłacili mi za mało moim zdaniem po włamaniu do mojej qp. Dopóki nie wstąpisz na drogę sądową albo nie pogadasz z jakąś papugą albo z rzecznikiem ubezpieczonych (zobacz TU ) to bądą cię spławiać.
Nie możesz im odpuścić jeśli wiesz że racja jest po twojej stronie.
Jeżeli rzeczywiście zaniżyli odszkodowanie to masz spore szanse na wygraną.

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dodatkowo powinni pokryc koszty zwiazane z druga opinia rzeczoznawcy itp.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

Jak słyszę PZU, to mnie w momencie krew zalewa!! Moim rodzicom facet skasował (auto do kasacji) Poloneza 1.9D i dostali 800zł!! Normalnie kpina!! Ja wypowiedziałem umowę przed upływam ubezpieczenia i przeszedłem do HDI. Po 6 miesiącach dostałem monit, że im wiszę drugą ratę :( Wszystko załatwiłem, ale ze straszną łaską :(

Co do tematu...ja bym się sądził!!
Wygraną macie moim zdaniem pewną!!
Oni celowo zaniżają wartość szkody, bo raczej nikt się nie chce w sądy bawić.

Nie popuszczajcie i dajcie znać jak poszło :)

Tytuł:
swój chłop

Hmm zobaczymy co z tego wyjdzie - najgorsze jest to że brat potrzebuje auta do pracy niemal natychmiast - jest mu niezbędne . A jeśli sam go naprawi - podejrzewam że potem już nic nie odzyska. No nic dzięki za pomoc - jak coś się zmieni to dam znać.

My friends all drive Porsches, I must make amends.

Worked hard all my lifetime, no help from my friends,

So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?..."

Ostatnio zmieniony pt paź 26, 2007 4:33 pm przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

Tomek pisze:
Hmm zobaczymy co z tego wyjdzie - najgorsze jest to że brat potrzebuje auta do pracy niemal natychmiast - jest mu niezbędne . A jeśli sam go naprawi - podejrzewam że potem już nic nie odzyska. No nic dzięki za pomoc - jak coś się zmieni to dam znać.

Rachunki za każdą naprawioną część i powinno być dobrze :) Niech to naprawi w tym serwisie współpracującym z PZU...wtedy sukces murowany ;)

s124 300D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam tez mialem podobna sytuacje gdy scania mi wjechala w moja sliczna beczke 250.Pisalem odwolanie do firmy ubezpieczeniowej o korekte wyceny wraku instalacje gazowa wycenili na 200zl radio na 20 kpiny jak sie niema faktur co chca czlowieka wyrolowac ale obylo sie bez sadu doplacili dziady cos okolo 900zl.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A co myślicie o naprawie bezgotówkowej? Jeśli się warsztat zmieści w kwocie ustalonej przez PZU, to git, a jak przekroczą, to oni będą się martwić. Tylko musisz pilnować, żeby zrobili wszystko jak trzeba i musi to być warsztat polecony przez PZU. Poproś rzeczoznawcę o wskazanie warsztatu, który naprawi pojazd za te pieniądze. Tylko na piśmie i musisz zachować kopię z potwierdzeniem odbioru. Jak żądasz potwierdzonej kopii pisma, to wiedzą że to już nie przelewki i tak łatwo Cię nie spławią. Ja wygrałem w ten sposób kilka spraw, które wydawały się nie do wygrania.

Z PZU tylko raz się kłóciłem o kasę za holowanie auta do warsztatu. Napisałem że auto po wypadku miało wystające ostre krawędzie i wypłacili bez słowa. O PZU mam dobre zdanie. Poza tym jednym incydentem, z którym sobie zresztą poradziłem bez problemu nigdy nie miałem żadnych problemów. Zawsze dostawałem kasę w 2 tygodnie po kolizji i zawsze zostawało na duże piwo. Za to każdy inny ubezpieczyciel, którego miałem okazję sprawdzać jak wypłaca kasę (raczej przez znajomych, którzy mieli ubezpieczenia u innych) okazywał się być oszustem. Takim skrajnym przykładem był kolega, który czekał 9 miesięcy na odszkodowanie. Za każdym razem jak się upominał o kasę, wymyślali jakiś powód, dla którego jeszcze nie mogą wypłacić. Kumpel stracił wszystkich najważniejszych klientów, bo przez 9 miesięcy nie miał jak do nich dojechać.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A jaki wariant wybrałeś naprawy gotówkowy czy bez gotówkowy? Pamiętaj ze ubezpieczalnie wypłacają zawsze przy wariancie gotówkowym kwotę netto!!! Liczą amortyzacje części itp. moim zdanie twoja walka będzie bezskuteczna i tak przegrasz!!! Sens walki z ubezpieczalnia byłby jakbyś miał nowe auto lub nowsze auto nie było by takiej dużej amortyzacji części moja rada oddaj auto do warsztatu i niech oni się sami rozliczą z ubezpieczalnia kiedyś było ze „my” robiliśmy wała z ubezpieczalni, ale niestety porobiło się tak ze to oni teraz robią „wała” z nas temat raczej przegramy szkoda kasy na nerwów

MB W210 E230 96r MOJA MIŁOŚĆ
MB W163 430 99r DO ZADAŃ SPECIALNYCH
VW PASSAT B5 2000r ŻONY MIŁOŚC

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

a ja mam pytanie takie
co jak chce wszystko zrobic sam?
zakladam, ze mam faktury na czesci, ale robocizna moja.
jak to jest wyceniane?
ja nie moge sam wystawic faktury, ale moge sam usunac szkode.
ktos wie co w takim przypadku?

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

lysy2 pisze:
a ja mam pytanie takie
co jak chce wszystko zrobic sam?
zakladam, ze mam faktury na czesci, ale robocizna moja.
jak to jest wyceniane?
ja nie moge sam wystawic faktury, ale moge sam usunac szkode.
ktos wie co w takim przypadku?

Jeśli ubezpieczalnia nie wyceni szkoda jako szkoda całkowita to możesz się posługiwać fakturami wtedy oddadzą ci kwoty brutto a co do robocizny będą płacić ci w kwocie netto
Ale pamiętaj ze zgodnie z prawem ubezpieczalnia mam prawo wyceniać części, które masz uszkodzone w aucie w cenach zamienników a nie w cenach oryginału

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

no to ja też mam pytanie.

Jeśli rąbnęli mi poduszki powietrzne i mam zniszczony zdewastowany boczek drzwiowy i chce gotówkowo rozliczać z AC?

Czy mogę dajmy na to kupić części na FV od jakiejś firmy (nie ASO) po cenach troche niższych od ASO? Jestem fear wobec TU bo w ASO zapłacili by 100% a ja znajde części które mnie zadowalają za 90% tej kwoty... Tak, żeby było dla tej firmy z VATem i bez durnej amortyzacji...

Jest to do zrobienia? <br>Dodano po 1 minutach.:<br> pytam, ponieważ mam 50% amortyzację i wkurza mnie to. A poduszek powietrznych i boczka drzwiowego to raczej zamienników nie dostane :-? i TU też nie znajdzie. <br>Dodano po 3 minutach.:<br> a może znacie jakieś fora internetowe poradniki, gdzie z takimi pytaniami można by wyjechać?

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Martini pisze:
no to ja też mam pytanie.

Jeśli rąbnęli mi poduszki powietrzne i mam zniszczony zdewastowany boczek drzwiowy i chce gotówkowo rozliczać z AC?

Czy mogę dajmy na to kupić części na FV od jakiejś firmy (nie ASO) po cenach troche niższych od ASO? Jestem fear wobec TU bo w ASO zapłacili by 100% a ja znajde części które mnie zadowalają za 90% tej kwoty... Tak, żeby było dla tej firmy z VATem i bez durnej amortyzacji...

Jest to do zrobienia?
Dodano po 1 minutach.:
pytam, ponieważ mam 50% amortyzację i wkurza mnie to. A poduszek powietrznych i boczka drzwiowego to raczej zamienników nie dostane i TU też nie znajdzie.
Dodano po 3 minutach.:
a może znacie jakieś fora internetowe poradniki, gdzie z takimi pytaniami można by wyjechać?

Taka tez mnie historia dotknęła współczuje a szkoda wycenili na całkowitą?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

dziś dopiero był rzeczoznawca oglądać to auto. No przed chwilą i JUŻ MNIE CHCIAŁ NACIĄĆ! Nie wpisał sobie wyposazenia, co przecież podnosi wart. auta. Ale z tego co gadał, to chyba będzie całkowita. Szczerze to nie wiem, czy się cieszyć czy nie...

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

trocin pisze:
Hej.
Miałem przejścia z PZU ale z AC, wypłacili mi za mało moim zdaniem po włamaniu do mojej qp. Dopóki nie wstąpisz na drogę sądową albo nie pogadasz z jakąś papugą albo z rzecznikiem ubezpieczonych (zobacz TU ) to bądą cię spławiać.