Cytuj:
Zmiana cisnienia w komorze podtlokowej ma wplyw na prece ukladu zasilania, a otwierajac korek zmieniasz je.
Tomek...bardzo fachowo to zabrzmiało
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
rozumiem że jest to normalny objaw?? Powiem szczerze, że o starszych benzyniakach wiem tyle o ile...jakbyś mógł zgłębić temat było by miło...
Cytuj:
A olej wymieniałeś? jesli nie to na starym oleju może tak kopcić.
howser oleju nie zmieniałem...jeszcze i wiem że poprzednik zalał tam 20W50 firmy LIDL,czy ASDA inne TESCO
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
najtańszy syf jaki można nabyć w cenie oleju spożywczego lub może nawet tańszy

Mam zamiar wlać tam jakis dobry olej np Mobil1 lub Castrol..ale jakie parametry oleju polecacie 20W40 bedzie git??
Generalnie silnik pracuje równo i na dobrze rozgrzanym silniku obroty stabilizują się na około 800-850rpm to też chyba ok???
Bardziej mnie męczy temat tego włączającego się wentylatora klimy...może ktoś mi coś doradzi, gdzie jest czujnik odpowiedzialny za jego włączanie ?? Czy jest to ten w bloku silnika gdzie wchodzi ta wtyczka (na filmiku) ? Czy wymiana tego elementu rozwiąże problem?
Co do tłumika to jest on mocno zgnity i wymaga wymiany. Czy to że jest nieszczelność na łączeniu między rurą idącą z kolektora a środkową sekcją, ma wpływ na wysokość spalania??
bary123ce pisze:
moim zdaniem to nie jest dymienie a skraplana para wodna, biorąc pod uwagę, że silnik sie jeszcze dobrze nie zagrzał i rura wydechowa. Jakby to był niebieski dym, to co innego. Jest OK!
Bary biorąc pod uwagę dużą wilgotność i mokrość
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
powietrza i wszystkiego materialnego, podejrzewam również, że jest to para wodna (mam nadzieję) pamiętam że podczas słonecznego dnia po powrocie z zakupu auta, nie zwróciłem uwagi na to kopcenie...więc może nie jest tak źle. Na co dzień poruszam się Hondą a MB stoi przed domem nie użytkowany za często.
MB S123 280TE 82r.-GRÜN Gurke=OGÓR
MB S124 280TE 96r.-BeetrooT
http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11764 ... CT7881.jpg