MercSwir pisze:
Witam. Mam problem. Jako że doszedłem do ładu z silnikiem w mojej suzuki teraz chciałbym założyć elektryke. Mam instalacje 6V. Jak ją przerobić abym mógł wsadzić tam akumulator?? wiem ze jakiś regulator napięcia etc. Ale ja bym chciał jakiś schemat albo zeby mi ktoś coś podpowiedział bo ja głupiutki jeśli chodzi o elektryke

Witam,
Twoje pytanie jest lekko niejasne. Nie wiem, czy chodzi Ci o to, że:
1) myślisz o włożeniu akumulatora 12V do pojazdu z instalacją 6V i akumulatorem, czy też
2) masz pojazd z instalacją bez akumulatora (jakaś motorynka czy oldtimer?).
W przypadku 1: Są akumulatory 6V! Podjedź do dobrego sklepu z akumulatorami (lub serwisu Suzuki) i dobierz właściwy akumulator do pojazdu. Nie da się, ot tak, "przerobić" instalacji na, na przykład, 2 razy większe napięcie - musiałbyś ją praktycznie od nowa zbudować (żarówki, elektronika, zabezpieczenia, nawet pewno niektóre kable), co raczej nie jest dobrym pomysłem.
W przypadku 2: przy deklarowanej wiedzy Kolegi, dałbym sobie spokój z dodawaniem akumulatra, bo spory "kawałek" instalacji musiałbyś dobudować (pewno masz iskrownik, a musiałby pojawić sie alternator i prostownik lub prądnica, regulator napięcia, akumulator, inny system zapłonowy odpowiednie okablowanie...).
Pozdrawia Leopold