voytas pisze:
prawo jazdy powinno być odnawialne maksymalnie co 5 lat
Ja bym obstawał za wizytą u dobrego psychologa, który odsieje przynajmniej część niezrównoważonych szaleńców.
voytas pisze:
ludzie żyjący bez samochodu i kupujący go po 15 latach absencji w jeździe nie stwarzaliby zagrożenia z powodu braku znajomości przepisów
Często odnoszę wrażenie, że to nie jest kwestia nieznajomości przepisów, tylko ich lekceważenie. Ci, którzy po 15 latach (...) jeżdżą bardzo ostrożnie, bo przeważnie mają świadomość braku swoich umiejętności. Tacy, mogą wkurzać swoim niezdecydowaniem, powolną jazdą, ale po 15 latach, to taki gostek ma ze 33 lata, a to jest wiek, w którym już się odrobinkę myśli. Najbardziej niebezpieczni są młodzi kierowcy, którym się wydaje że posiedli już umiejętności, a jeszcze nie opanowali myślenia, nie mają wyobraźni i doświadczenia. Zwróćcie uwagę, że jednak zdecydowana większość wypadków jest spowodowanych przez młodych, żwieżych kierowców, którzy pożyczyli super fury od swoich tatusiów i testują ich możliwości na drodze publicznej, albo popisują się przed kolegami. Kapelusznicy może i jeżdżą lewym pasem wlokąc się znacznie poniżej średniej prędkości na tym odcinku drogi, ale nie są agresywni, a właśnie agresywne zachowanie na drodze jest największym zagrożeniem. <br>
Dodano po 16 minutach.:<br> Z drugiej zaś strony na pewno każdemu z nas przydałby się taki egzamin raz na jakiś czas i przypomnienie sobie kilku zapomnianych przepisów. To by również wyeliminowało wielu "niedzielnych kierowców", bo jak taki miałby co 5 lat, albo nawet co rok powtarzać egzamin, poto tylko, żeby 2 razy w roku wyjechać na ulicę, to pewnie wolałby taksówką pojechać.
Tak, zdecydowanie popieram powtarzanie egzaminów na prawko. W końcu przepisy się czasem zmieniają, a informacja nie do wszystkich dociera. Sam na przykład wiem, że coś się ostatnio zmieniło w przepisach dotyczących ruchu po rondzie, ale nie mam pojęcia o co chodzi i jeżdżę "na czuja"

Przy egzaminach co rok, albo nawet co pięć lat, taka sytuacja nie mogłaby zaistnieć. Zaraz poszukam odpowiednich przepisów dotyczących tego ronda.