MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 9:13 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

broneq pisze:
Znaczy się jechałeś na środkowym z trzech pasów?

Nie! :evil: Ja, mając świadomość, że jeżdżę wolniej niż inni, jeżdżę prawym pasem, za co kiedyś dostałem opr. od mojej Mamy. Tym razem też jechałem prawym skrajnym i dla tego mnie to tak zdziwiło i zirytowało.

broneq pisze:
zmieniać łącznie 4 pasy

Wcale nie musisz. Możesz go wyprzedzić prawym. Przy takiej ilości pasów jest to dozwolone, a przynajmniej było, jak ja robułem prawko ;)

TReneR pisze:
Podpisuje sie wszystkiemi konczynami!!

Ja również. Szlag mnie trafia, jak widzę wlekącą się zawalidrogę lewym pasem. Sam też czasem przycisnę mocniej i po Warszawie jeżdżę z nadmierną (mocno) prędkością,(do władz: za wszystkie przekroczenia już dostałem mamdaty ;) ) więc wiem, jak to wygląda z tej strony. Nie przywykłem do robienia innym tego, co mnie u innych wkurza.

A w ogóle, to skąd pomysł, że jechałem środkowym pasem? Jak wracałem z Lublina z prędkością 70km/h, bo przy większej, to mi za dużo oleju zżera, to non stop jechałem tym wąskim pasem zwanym poboczem (no, chyba, że go nie było, albo zbliżałem się do przeszkody, czy skrzyżowania). Jechałem na tyle wolno, że spokojnie mogłem sobie na to pozwolić. Nie przeszkadzałem innym. :evil: <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
Xytras pisze:
Jezdzic lewym pasem to jeszcze pikus, najgorsze jest jesli jedzie powiedzmy na 2 pasmowce jakies maluch 70 lewym i majac miejsce z prawej i widzac z daleka ze cos szybko nadjeżdża ten dopiero z łaska zjedzie jak ty wyhamujesz i siadziesz mu na zderzak.

On nie widzi z daleka, że coś szybko nadjeżdża. Takich typków najczęściej nie interesują lusterka., to skąd On ma to wiedzieć? :evil:

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

bartekmw pisze:
Tym razem też jechałem prawym skrajnym i dla tego mnie to tak zdziwiło i zirytowało.

Zwracam honor [poklon] [poklon] [poklon]

Zatem też jestem mega zdziwiony :-?
jakiś dziwny ten tiroski. Jak ja jeździłem czasem tak powoli to nawet machałem do Tirów a Ci mi odmachiwali, że im się maksymalnie posuwałem na prawo przy wyprzedzaniu.

Co do przepisów, to poza terenem zabudowanym (obwodnica jest poza) nie wolno wyprzedzać z prawej strony. [zlosnikz]

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

broneq pisze:
Nic mnie tak nie irytuje jak jadę obwodnicą Krakowa (3 pasy) i jedzie jakiś gość Cinquecento 90km/h na środkowym, podczas gdy ja do niego zbliżam się prawym i muszę zmieniać łącznie 4 pasy (1.z prawego na środek, 2.z środka na lewo - wyprzedzić - 3.z lewego na środek, 4.ze środka na prawy).

jasne, obowiązuje ruch prawostronny i należy trzymać się prawej, ale gościa na drodze o 3 pasach ruchu w jednym kierunku mogłeś wyprzedzić również z prawej, a w obszarze zabudowanym z prawej można wyprzedzać również a drodze o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku...

zachowanie gościa z CC owszem drażni, ale bardziej drażnią 3 tiry zajmujące wszystkie 3 pasy na Włókniarzy w Łodzi :evil:

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

broneq pisze:
poza terenem zabudowanym (obwodnica jest poza) nie wolno wyprzedzać z prawej strony

Jesteś pewien? W takim razie coś mi się pop...

voytas pisze:
3 tiry zajmujące wszystkie 3 pasy na Włókniarzy w Łodzi

W Warszawie to też dość często spotykane. Na szczęście nie nagminne.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Tak jestem pewny! Bez względu na ilość pasów jezdni w jednym kierunku. Poza terenem zabudowanym wolno wyprzedzać TYLKO od strony lewej!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

voytas pisze:
na drodze o 3 pasach ruchu w jednym kierunku mogłeś wyprzedzić również z prawej, a w obszarze zabudowanym z prawej można wyprzedzać również a drodze o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku...

nie lubię się powtarzać...

to pewna informacja, moja dziewczyna robi aktualnie prawo jazdy, więc i ja przypomniałem sobie przepisy (tego np. wcześniej nie znałem)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

voytas pisze:
voytas pisze:
na drodze o 3 pasach ruchu w jednym kierunku mogłeś wyprzedzić również z prawej, a w obszarze zabudowanym z prawej można wyprzedzać również a drodze o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku...

nie lubię się powtarzać...

to pewna informacja, moja dziewczyna robi aktualnie prawo jazdy, więc i ja przypomniałem sobie przepisy (tego np. wcześniej nie znałem)

No mnie też się tak zdawało, ale nie wchodzę w dyskusję na ten temat, bo dawno kodeksu w ręku nie miałem. A i tak życie weryfikuje słuszność niektórych przepisów.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Oj voytas voytas. Jeśli jesteś taki pewny to proszę znajdź to i przytocz tu słowo w słowo paragraf kodeksu mówiący, że wolno wyprzedzać z prawej poza terenem zabudowanym na drodze o większej ilości pasów w jedną stronę. Jeśli tak jest to masz u mnie piwo. Bo ja nadal uparcie twierdzę:
NIE WOLNO wyprzedzać z prawej strony POZA terenem zabudowanym na drodze o wielu (co najmniej dwóch, ale i trzech) pasach ruchu w jedną stronę (np autostradzie) (a obwodnica Krakowa jest oznaczona jako AUTOSTRADA).

Tytuł:
wiarus senior

O, widzę, że Koledzy wyciągnęli jeden z ulubionych tematów dyskusji np. w Onecie, czyli "zawalidroga na lewym pasie". Nie, nie jestem zwykle zawalidrogą na lewym pasie, ale uważam 10 zawalidrogów za mniejsze zło, niż jeden nawiedzeniec jadący slalomem gigantem między samochodami. Przypominam, ze właśnie taki nawiedzeniec zabił 5 osób w Warszawie kiedyś zimą, wyprzedzając samochody z lewej i z prawej.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

co do wyprzedzania z prawej strony, to 10 lat temu uczono, ze wyprzedzac z prawej strony jesli chodzi o drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, mozna:

- na jezdni jednokierunkowej
- w obszarze zabudowanym po jezdni dwukierunkowej posiadajacej co najmniej dwa pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku

- poza obszarem zabudowanym po jezdni dwukierunkowej posiadajacej co najmniej trzy pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku.

IMHO do tej pory nic sie nie zmienilo

update:

Art. 24. Ust 10

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Ostatnio zmieniony wt wrz 25, 2007 10:35 pm przez zegarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
zabił 5 osób w Warszawie kiedyś zimą, wyprzedzając samochody z lewej i z prawej.

A zrobił to pewnie dla tego, że musiał jeździć slalomem pomiędzy lewostronnymi, a jadącymi prawidłowo. Jednak to go nie usprawiedliwia, tylko tych lewostronnych dopisuje do listy morderców. Niektórym naprawdę czasem się spieszy. Może to jest tylko zwykły gówniarz, w którym akurat odezwała się żyłka rajdowca, a może akurat Jego żona rodzi i śpieszy się do szpitala, żeby zdążyć odebrać poród, albo najzwyczajniej w świecie facet dostał dziś po dupie od swojego szefa i ma za dużo adrenaliny. W każdym przypadku bezpieczniej będzie zjechać Mu z drogi, czego nie chcą do swoich mózgownic dopuścić "kapelusznicy" wlekący się w swoich super bolidach lewym pasem z prędkością 50 km/h tam, gdzie dozwoloną prędkością jest 70, a czasem 80 km/h <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
zegarek pisze:
co do wyprzedzania z prawej strony, to 10 lat temu uczono, ze wyprzedzac z prawej strony jesli chodzi o drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, mozna:

- na jezdni jednokierunkowej
- w obszarze zabudowanym po jezdni dwukierunkowej posiadajacej co najmniej dwa pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku

- poza obszarem zabudowanym po jezdni dwukierunkowej posiadajacej co najmniej trzy pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku.

IMHO do tej pory nic sie nie zmienilo

update:

Art. 24. Ust 10

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Holera! Dokładnie tak samo pamiętam ten przepis, tylko z przed 15 lat.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

czyżby wyszło na to że mam gratisowe piwo?

przelewam je na konto Klubowe [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

bartekmw pisze:
...

Stary, napisałbym Ci, co myślę o Twojej wypowiedzi, ale dostałbym bana. Więc się powstrzymam. Tak, na pewno rodziła jego żona. Nie, może jechał do pożaru. Przecież to są tak częste motywacje tych kretynów jeżdżących po Warszawie zygzakiem...

PS. W miejscu, gdzie był akurat tamten wypadek, jest ograniczenie prędkości do 40km/h, więc Twoja chęć podzielenia odpowiedzialności za śmierć 5 ludzi trafiła kulą w płot.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ale przyznasz, że bezpieczniej będzie, jeśli wariatowi zjedziesz z drogi? I to było głównym przesłaniem mojej wypowiedzi. :-? <br>Dodano po 1 minutach.:<br> A reszta, to tylko próba wyjaśnienia sobie, powtarzam SOBIE, dla czego On się tak spieszy, żeby mniej się denerwować.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

voytas -> w prawdzie paragraf przytoczył zegarek, ale ok [zlosnikz]
Ja się myliłem (i jestem w szoku :o :o :o :o ) a Ty miałeś rację. Przypomnij się na zlocie, bo pocztą nie przeleją piwa, bo by te "jędze na poczcie zamieniły na jabłka" ;) ;) ;) ;)

A swoją drogą, bezpiecznie jest jednak jechać prawym [zlosnik] <br>Dodano po 4 minutach.:<br>
bartekmw pisze:
A zrobił to pewnie dla tego, że musiał jeździć slalomem pomiędzy lewostronnymi, a jadącymi prawidłowo. Jednak to go nie usprawiedliwia, tylko tych lewostronnych dopisuje do listy morderców. Niektórym naprawdę czasem się spieszy. Może to jest tylko zwykły gówniarz, w którym akurat odezwała się żyłka rajdowca, a może akurat Jego żona rodzi i śpieszy się do szpitala, żeby zdążyć odebrać poród, albo najzwyczajniej w świecie facet dostał dziś po dupie od swojego szefa i ma za dużo adrenaliny. W każdym przypadku bezpieczniej będzie zjechać Mu z drogi, czego nie chcą do swoich mózgownic dopuścić "kapelusznicy" wlekący się w swoich super bolidach lewym pasem z prędkością 50 km/h tam, gdzie dozwoloną prędkością jest 70, a czasem 80 km/h
W tym popieram Cię w 1000000%.
Sam nie raz się spieszę i muszę "slalomować" po Krakowie :-? Nawet nie przekraczam tych 70km/h za bardzo!! :roll:

Niech te "kapeluszniki" czy tez jak ja ich nazywam "ryby głębinowe" trzymają się prawego pasa :-? ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00