MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 7:55 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tak z dyskusji z moim ojcem (zbudował parę )- ja budując swój dom zainstalowałby elektryczne ogrzewanie podłogowe, które miało by służyć utrzymaniu ciepła w domu na poziomie około 15 stopni - w razie dłuższych wyjazdów czy poprostu nieobecności w domu.
Do tego kominek w rozprowadzeniem ciepła po całym domku jako finalne grzanie do ok 20-22 stopni.
Zastanawiałbym się poważnie nad rekuperacją ciepła. Naprawdę powietrze i klimat w domu jest zupełnie inny ( rekuperator mamy zainstalowany w biurze)

Powinno być ekonomicznie i zdrowo.
W razie braku prądu można grzać samym kominkiem co z mojego doświadczenia jest jak najbardziej możliwe w krótkim okresie czasu.

Nie znaleziono złotego środka, więc tyle ludzi to tyle samo opini i mozna dostać zawrotu głowy od pomysłów.
Ja tak samo jak me:how optowałbym z dwoma róznymi i niezaleznymi źródłami ciepła.

Pozdrawiam

Paweł

Tytuł:
wiarus senior

Witam
(me: how) pisze:
Co byś nie wymyślił, to warto mieć jako drugi system taką wszystkojedzącą kozę za 1500 zł

A nie lepiej podczas montażu instalki porobić spadki na rurach i w razie "W" niech przyroda pracuje? [zlosnik]
Wyspawałem kocioł 2,2 m2 z dwiema półkami , strych nieocieplony i posiadający szpar więcej niż ciasto rodzynek, w piwnicy okna skrzynkowe pojedyńcze, powojenne takie, że jak pająki wchodzą/wychodzą to nawet się schylać nie muszą [szalone] takie budownictwo powojenne. Wychodzi po 4 tony węgla na ostatnie 4 zimy (200m2, pułap 3,2m), a młody nawet nie miał kataru, ja pomykam w krótkim rękawku. Prawda, że jak wyglebi przyroda -15/20 na zewnątrz, to na korytarzu jest troszkę chłodniej (piwnica-strych) jak to w kominie. Był/jest gaz ale tylko awaryjnie, kiedyś jako standard ale jak doje...li rachunki to czymprędzej do hurtowni po blachy i jazda ze spawarą. Spawałem kotły na Dolnym Sląsku i po tych doświadczeniach przymierzam się do dolniaka 4 półkowego (wypas jak diabli, ile byś nie wrzucił, to pali się tylko to co na ścianie tylnej [totalszok] [zlosnik] ) Wada? Oczywiście, że jest automatyka ciężko trzyma niskie parametry ale moim zdaniem to wada obliczeń, a nie samej konstrukcji [zlosnik] no i przede wszystkim trzeba położyć dużo, dużo więcej spoiny(spawu) niż w górniaku ;)
pozdro

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja mam od 3 lat kocioł retortowy z automatycznym podajnikiem i pełna automatyką. Średnio w sezonie grzewczym wychodzi mi ok. 1,5 tony ekogroszku miesięcznie (kocioł firmy HEF z Lublińca, 38KW). Tutaj ciekawostka- czy jest -5 st. czy -20 stopni to pali mniej więcej podobnie. Dom ma ponad 400 m2, nie jakoś specjalnie ocieplony na ścianach (styropian 10 cm w planach), na stropie 25 cm wełny. Wadą tego ogrzewania jest to, że raz na 3 dni trzeba się przebrać w łachy, isć do kotłowni uzupełnić zasobnik do pełna i wysypać popiół z popielnika. 2 razy w roku czyszczenie wymiennika- raz w połowie sezonu grzewczego, raz na koniec, gdy piec juz jest wygaszony. Ogółnie jestem zadowolony- koszty przyzwoite, dymu brak, a pył węglowy pojawia się tylko podczas zasypywania zasobnika. Kocioł podgrzewa w sezonie wodę użytkową w zasobniku 200 litrów poprzez węzownicę. Latem gdy piec jest wygaszony wodę podgrzewam prądem (zasobnik ma wężownicę i grzałkę). W planach mam podłączenie zasobnika (może dwóch) pod wymiennik solarny. Ale to pieśń przyszłośći- może gmina trochę kasy dofinansuje to będzie szybciej.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mam piec gazowy (zwykły atmosferyczny) i kominek z DGP.
Inne rozwiązania sobie nie wyobrażam..
Koszty: dom 150 m2 ocieplony 15 cm styropianem frezowanym...
koszt max 450 zika miesięcznie(sam gaz bez dogrzewania Komienkiem)...cały rok CO + CWU jakieś 3 tys rocznie...

kiedyś juz mówiłem ale powtórze...
medium takie jakie masz najbliżej..
mieszkasz na sląsku - wungiel
w lesie- drzewo
miasto- gaz..(nie ma gdzie sypac popiołu..brak kotłowni i czas...)

Tytuł:
wiarus senior

witam
ja również jestem na etapie budowy i mogę ci doradzić jedynie żebyś do tego pomyśl o ogrzewaniu indukcyjnym (np. sufitowym)a nie konwektorowym(kaloryfery) różnice sobie wygoogluj, ja mam wstępnie zaplanowany kominek z płaszczem wodnym + nie wiem jeszcze co może olej opałowy? ( tani kocioł i obsługa) ale nic pewnego.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W tym roku stanalem przed podobnym problemem, co wybrac jako zrodlo ciepla do domu. Chata w sumie 300m2, do jej calkowitego wykonczenia i ocieplenia jeszcze daleka droga, a zima za pasem. W tej chwili montujemy centralne. Zamowilismy na Slasku piec KMG-1 35kW. Jest to kociol z podajnikiem szufladowym i zasobnikiem. Mozna palic w nim wszystkim go granulacji 4cm. Dlaczego taki? Myslelismy nad powszechniejacym juz dzisiaj kotlem na groszek z podajnikiem retortowym. Tyle ze ekogroszek kosztuje blizej 500zl/t, a podly groszek (bardzo rozna granulacja, gorsza segregacja) w granicach 300zl. Roznica jest oczywista. W kotle retortowym, jesli trafi sie wiekszy groszek niz 2,5cm przewaznie konczy sie zablokowaniem podajnika, zerwaniem zabezpieczenia. Sprawa przekichana, wygaszanie kotla, rozkrecanie podajnika.. Ubaw po pachy.
W KMG-1 tych problemow nie ma, dodatkowo cena byla duzo bardziej atrakcyjna, niz w przypadku retortowcow proponowanych przez Castorame Wroclaw. Czytalem tez o gosciu ktory w tym piecu pali pestkami z wisni i sliwek :). Standardowo mozna w nim palic mialem, groszkiem roznej granulacji, zborzem, mieszankami groszku, mialu, trocin, wytloczynami z roslin oleistych, pelletami oraz wszystkim co sie pali i nie przekracza rozmiaru 4cm.
Do grzania CWU kupilem bojler plaszczowy, dodatkowo awaryjnie grzalka elektryczna 2kW. Na razie korzystam z grzalki, ale niebawem bedzie kociol. Dziwi mnie, ze wygaszacie kociol na lato. Przeciez chyba kazdy kociol z podajnikiem (mowimy o opale stalym) da sie przesterowac na program letni, zeby grzal wlasnie tylko bojler z woda. Koszty takiej cieplej wody sa wtedy smiesznie tanie w porownaniu z gazem czy pradem.
Minusem jest brak sterowania w przypadku awarii zasilania (brak pradu). Jednak znajomi juz rozwiazali problem w takim przypadku. Awaryjny UPS i maly benzynowy generator pradu zalatwily sprawe. Mysle ze jest to calkiem proste i nie makabrycznie drogie rozwiazanie...
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A ile taki sterownik kotla pobiera pradu? UPS + ew zeznetrzne akumulatory chyba dadza sobie rade?

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 457649
Jak gaz to piec kondensacyjny.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sterownik pobiera niewiele pradu. To w koncu maly kalkulatorek tylko :).
Wiecej pobiera podajnik (nie pamietam w tej chwili, kilkadziesiat Watt chyba no i pompy w ukladzie CO. Dlatego znajomi zamontowali awaryjnie agregat, bo sam UPS na dlugo moze nie wystarczyc.

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4404550
Mam małe pytanko, mam piec uniwersalny z nadmuchem i sterownikiem SEKO 24kW.
Czy tu wystarczyłby UPS i akumulator na zasilanie sterownika i pompy?
Nadmuch sie musi działac w razie braku prądu, ale musi chodzić sterownik i pompa wody.
Ewentualnie jaki musi być aku?

www.suchorz4x4.com

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00