MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob wrz 13, 2025 1:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

wytlumione ale dalej tłucze

Tytuł:
swój chłop

No to możemy podac sobie ręce.Wymieniłem co tylko się dało i nic.Luzów żadnych nie ma.Jedynie co pozostaje to amortyzator nivo.Tylko działa on prawidłowo i bądz tu mądry

Tytuł:
postmajtek

no to teraz kto pierwszy w serwisie lub naprawi tą przypadłośc niech da znać

Tytuł:
swój chłop

W moim przypadku dopiero grudzień na swieta w kraju.Hiszpanskim partaczom nie dam tknąc mojego mietka

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

mam takie same objawy jak koledzy powyżej. Aby sprawdzić tezę, że siłownik NIVO dostaje luzu w środku i tłucze, kupiłem okazyjnie 2 sztuki od 500(używane, bez wycieków). Oddam je na regenerację i podmienię siłownik po tej stronie, po której dochodzą stuki. Nie odpuściłem tego tematu jednakże nie miałem czasu zająć się samochodem. Jak uda mi się zlokalizować przyczynę, niezwłocznie poinformuję.

Pozdrawiam. <br>Dodano po 12 minutach.:<br>
pabloxt pisze:
Ja u siebie miałem podobne objawy- odgłosy jednak były jeszcze głośniejsze oraz pojawiło się dziwne odczucie że auto na koleinach pływa i dziwnie buja.
Okazało się że miałem (a raczej już nie miałem ich wcale) wytłuczone poduszki tylnej belki- te które łączą belkę z nadwoziem. Po wymianie 4 sztuk (niestety te 2 mniejsze z przodu wymagają wyjęcia całej belki, łącznie z odkręcaniem wszystkich wahaczy, tłumika, wypięcia mostu itd.). Po wymianie jak ręką odjął. Mam nadzieję że u Was to nie o to chodzi (wymiana kosztował a mnie 350 PLN+ 4 poduszki ok. 230 PLN= total 580 PLN) i rzecz jest mniej kosztowna.

Powodzenia

Podobno tych 2 większych poduszek nie wymienia się, przynajmniej nie ma takiej potrzeby. Te mniejsze(przednie) zawierają w sobie jakiegoś typu olej i narażone są na rozciąganie, w związku z czym zużywają się szybciej.
Gdy ja wymieniałem poduszki wózka(przednie), mechanik wciskał je używając silikonu, natomiast przy wyjmowaniu nie było potrzeby cięcia metalu (powinno dać się wyjąć normalnie, bez demontarzu wahaczy, dyfra, itp). Po prostu odręcone zostały amortyzatory NIVO(górna strona) oraz 2 nakrętki skręcające wózek do karoserii.
Natomiast tylne poduszki wózka (większe), wciskane są za pomocą prasy. Raz wyjete i zmienione, wyskakują(z taką opinią się spotkałem). Te poduszki praktycznie nie zużywają się.

Pozdrawiam

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam mam dokładnie to samo w Nivo, prawa strona słucze, autko jest ogolnie sztywne, w bagazniku pusto a tłucze na kazdej dziurce, ewidentnie słychac jak koło wpada w doł i wtedy jest pukniecie jakby jakas skrzynia w bagazniku była i tylko z prawej strony z lewej jest cichutko, niebawem bede to rozkrecał wiec dam znac co z tym jest POZDRAWIAM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

oto co udało mi się znaleźć na temat siłowników NIVO:

Potencjalny winowajca (???)

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Brawo dla -gienkas- mysle ze to bedzie to ale jeszcze dam znac we wtorek jak bede rozkrecał u mechanika POZDRAWIAM

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Niestety nic nie znalazłem, guma w amortyzatorze okazała sie cała i sprawna, ogolnie wszystkie gumy w kole z ktorego dochodza owe stuki sa całe na wachaczu czy tez stabilizatorach wszystko trzyma sztywno, robilismy wiele testow i nic, poprostu nie wiadomo skad te stuki ale na pewno z lewej strony, półoś jest sprawda brak luzow na 100%, tarcza i klocki siedza sztywno, nawet siedziałem w badazniku a mechanik prowadził auto i słyszałem ze to jest gdzies przy kole ale nie wiem co to moze byc, stawiam na cały amorek gdzies w srodku byc moze ale nie usmiecha mi sie wydawac 1400zł za jedna sztuke a z nivo nigdy nie zrezygnuje wiec pozostaje przywynkac do tego.POZDRAWAIM

Tytuł:
postmajtek

Witam wszystkich... tez mam takie stukanie w moim 124 kombi, widze ze temat stanal, czy komus udalo sie dojsc skad te stukanie?
Pozdrawiam.

Tytuł:
postmajtek

Witam!

Borykam sie z podobnym problemem, stukalo w tylnym zawieszeniu. Tymczasowo poradzilem sobie z tym problemem przez wlozenie do bagaznika 2 plyt chodnikowych, zeby nic nie stukalo i zeby nie miec wrazenia, ze zaraz cos sie rozsypie podczas jazdy :) Po wielu wizytach u mechanikow, probach wyslyszenia problemu mozna dojsc do jednego i pozytecznego wniosku:

W tym samochodzie jest tyle roznych elementow, w ktorych sa umieszczone tuleje i poduszki (12 tulej w drazkach i wachaczach, tuleje plywajace, poduszki wozka itp), ktore uszodzone moga prowadzic do stukania w zawieszeniu, ze bez sensu sa takie proby i gdybanie, co by tu mozna jeszcze wymienic?

Wystarczy pojechac do dobrego ASO, w ktorym maja maszyny do badania zawieszenia - maszyna ta traktuje zawieszenie silami w roznych plaszczyznach i przez to doswiadczony mechanik moze dokladnie ZOBACZYC co stuka. Sami mechanicy w warsztatach nie powiedza, co dokladnie stuka, bo samochod stoi, kiwanie buda tez duzo im nie pokaze.

Ja np bylem przekonany, ze musze koniecznie wymienic wszystkie tuleje, bo wedlug mechanika to pewnie przez to stukalo. Pojechalem do ASO, zagadalem, wjechalem kolami na maszyne, pracownik ASO wszedl do kanalu z latarka, odpalil maszyne i zaczal dokladnie wszystko ogladac i okazalo sie, ze to wcale nie tuleje, czy sworznie amorkow, tylko poprostu przednie poduszki wozka tylnego sie juz wykruszyly. To przez to samochod jak byl obciazony to przestrzen gdzie powinny byc poduchy sie docisnela i juz nie stukalo.

Czeka mnie teraz wymiana tylko tych poduch, a nie polowy zawieszenia jakby to radzili mechanicy - wedlug tego goscia z ASO, na tych tulejach, moge sobie jeszcze spokojnie pojezdzic, mimo, ze nie wygladaja najlepiej.

W Gdyni w ASO Citroena na skrzyzowaniu wielkoposkiej i al. zwyciestwa badanie kosztowalo 15 pln. POLECAM.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Founkey pisze:
Wystarczy pojechac do dobrego ASO ...

Te dwie rzeczy z natury sie wykluczaja - albo ASO albo dobry warsztat, niespotkalem sie jezszcze, zeby zaszlo jedno i drugie ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
postmajtek

Mialem na mysli kwestie zdiagnozowania, w czym tkwi problem :) Najpierw do ASO, a potem jak sie wie co trzeba wymienic - warsztat :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Odświeżam stary temat, ale to ze względu na szacunek dla forumowiczów.

Udało mi się zwalczyć "problem" stuków w tylnym zawieszeniu. Cieszę się, ponieważ naprawiłem sam, bez pomocy mechaników(mylne tezy).

Zaczęło się niewinnie w sobotę od sprzątania wnętrza samochodu. Odkurzanie, mycie, itp. Potem gładkie przejście do komory silnika, gdzie naszło mnie na czyszczenie M119. Sprawdziłem poziom oleju nivo, który de facto zgadzał się z wytycznymi, był bardzo jasny. Ostatecznie nakręciłem sie na sprawdzenie filtra oleju nivo... krótka walka i okazało się, że olej wcale nie był taki czysty jak na bagnecie. Filtr był zamulony czarnym nalotem. Ok, pomyślałem sobie od razu o ZH-M'ie jaki miałem na półce w garażu juz od ponad roku ( 2x 1L). Przystąpiłem do wymiany oleju.

Tak wygladał olej po spuszczeniu z układu:
Obrazek

Wymiana oleju nie była łatwa ze względu na problemy z odkręceniem zaworu upustowego na regulatorze NIVO. Całe zawieszenie tego regulator się gieło, ale ostatecznie się udało. Przy okazji zdemnontowałem dźwignię od regulatora i wymieniłem oba przeguby (taniej niż kupować całą dźwignię w MB). OK, wymiana oleju okazała się być dobrym pretekstem do podmiany domniemanego wadliwego siłownika nivo(prawy tył). Miałem na półce kupioną oryginalną używkę. Przyznam się, ze całkiem przyjemnie się wymienia te amortyzatory. Po demontażu, porównałem oba siłowniki. Tulejki mocowania dolnego(sworznie) wyglądały przyzwoicie, a gdy zacząłem badać śrubokrętem oba lekko się przechylały. Wydawało mi się, że tulejki te powinny ciężko pracować. Przyznam się, że wymieniłem także gumę górnego mocowania amortyzatora( ta która mocowana jest pod karoserią, nie w bagażniku).

Po zmontowaniu całości zalałem świeżym ZH-M'em oraz 2x podniosłem auto maksymalnie do góry oraz opuściłem maks do dołu. Celem tego była próba odpowietrzenia układu oraz uzupełnienia do wymaganego poziomu oleju.

Pierwsza jazda i jakoś wydawało mi się, że zawór upustowy regulatora upuszcza nadmiarowe ciśnienie w taki sposób, że słychać na miejscu kierowcy. Może spowodowane to było tym, ze posłużyłem się kick-downem:) Zjechałem specjalnie na jakąś polną drogę i na największych dziurach nie słychać było stukania.

Konkluzja:

- stary amortyzator/siłownik pracował bardzo dobrze, był suchy, nie wykazywał zużycia
- z tylnej prawej strony dochodziło głuche stukanie, jakby coś w pustym bagażniku się przewracało.
- stukanie nie tylko objawiało się na dużych nierównościach, nawet drobne studzienki lub pobocze drogi,
- !!!!! stukania nie słychać było na szarpakach, zarówno przy włączonym jak i wyłączonym siniku.
- tylne amortyzatory nie wykazywały zużycia na stacji diagnostycznej,
- górne mocowanie amortyzatora wyglądało po demontażu całkiem ok, gumy nie były zdeformowane znacząco, ani poszarpane(jednak wymieniłem tą dolną na lepszą),
- wcześniejsza próba opowietrzenia układu(auto na max do góry i potem na max do dołu) oraz zwiększanie obciążenia w bagażniku nie miało znaczenia na pojawiające się stuki.
- gumy w obydwu siłownikach były jak nowe(zdjęcie poglądowe):
Obrazek

- Natomiast dolne mocowania wymontowanego siłownika oraz zamontowanego wyglądały identycznie, co więcej oba siłowniki były używane.

Wydaje mi się, że te siłowniki dostają jakiegoś luzu wewnątrz. Tak musiało być w moim wypadku. Słyszałem historie o innych 500-takch, gdzie w ASO nie byli w stanie wybadać problemu( bo przecież siłownik nie ciekł, pracował poprawnie, a dolne mocowanie nie wykazywało luzów).

Opierałem się tylko na literaturze MB(WIS), nie mam doświadczenia z mechanika, dlatego tym bardziej jestem zadowolony, że nic nie popsułem.

Dobrze się składa, że wymianę zrobiłem przed głównymi pracami przy zawieszeniu, bo nie wiedziałbym co było przyczyną tych stuków, planowane prace to temat na inny wątek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wiarus junior

Witam Wszystkich. Temat poduszek tylnej belki był kilka razy poruszany, więc nie chcąc otwierać nowego rozdziału, podpinam się tutaj. Mam pytanie: czy - aby wymienić poduszkę przednią - można podnieść najpierw jedną stronę, zrobić i potem drugą, czy trzeba jednocześnie mieć podniesione obie strony. Chodzi o to, czy będzie dość miejsca między nadwoziem, a belką na wydobycie starej i umieszczenie nowej poduszki.
Załącznik:
Tuleja belki.JPG
Tuleja belki.JPG [ 367.27 KiB | Przejrzano 566 razy ]

U mnie tak to wygląda :(

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00