MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 6:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Posiadam dwa auta, obydwa nieprzerejestrowane.

Wiem że jest taki obowiązek, ale wiem też że ustawa nie przewiduje żadnych kar za nie przestrzeganie tego obowiązku.

Czy ktoś z Was jeździ nie przerejestrowanym autem?
Jeśli tak, to czy były kiedyś jakieś problemy z tego powodu?

Jak kupowałem OC, to babka stwierdziła że mogę mieć problemy, bo stawkę mam dla innego regionu niż tablice. Myślę że to bzdura, ale to co ja myślę nie zawsze jest słuszne.

Proszę o opinie, jutro mam wolne, więc teoretycznie będę miał okazję dokonać tej biurokratycznej formalności (tylko czy nie lepiej zamiast tablic kupić nowy bat anteny?).

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja jeździłem przez półtora roku samochodem nie przerejestrowanym. OC kupowałem na poprzedniego właściciela. Miałem wiele kontroli i jedyny problem jaki miałem, to problem z przeglądem, bo nie miałem wbitego gazu w dowód rejestracyjny (montowałem już w moim aucie). Z ubezpieczycielem nie powinieneś mieć żadnych problemów, dopóki nie będziesz miał stłuczki. W przypadku kolizji, możesz mieć b. poważne problemy, chyba że się dogadasz z poprzednim właścicielem i ustalicie, że w razie takiej sytuacji On poświadczy, że samochód jest Jego, a Tobie tylko go pożyczył. W wydziale komunikacji pytałem jak to jest i powiedzieli mi, że jest obowiązek, ale nie ma przepisów wykonawczych, czyli nikt mi nic nie jest w stanie zrobić. Jedyne co musisz zrobić, to zarejestrować transakcję w Urzędzie Skarbowym i opłacić podatek. Jak tego nie zrobisz, to będziesz miał spore problemy, chyba że zmienisz datę w umowie.
Podsumowując:
Załatwiasz U.S., OC opłacasz na poprzedniego właściciela i jeździsz bezwypadkowo.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus junior

taaa,,,,

nowy właściciel mojego ex MB nie przerejestrował go od razu (oczywiście ja o niczym nie wiedziałem) i był sprawcą wypadku. Nikt inny, jak tylko ja dostałem wezwanie do sądu. Generalnie miałem 2 dni z głowy na wyjaśnianie spraw, udokumentowanie sprzedaży itp. Najchętniej bym tamtego powiesił za dżondra,,,,

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

master pisze:
nowy właściciel(...)

:oops: Ale ja mojego nie przerejestrowałem w terminie trochę z winy sprzedającego - nie mogłem od Niego wydębić umowy, ale cały czas jeździłem jak ze zgniłym jajkiem - wiedziałem, że w razie kolizji będą spore kłopoty.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.

Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.

VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

nie zrozumieliśmy się do końca...

OC mam wykupione na siebie, nie trzeba mieć zarejestrowanego auta żeby kupić, wystarczy umowa kupna

Tytuł:
wiarus junior

voytas pisze:
nie zrozumieliśmy się do końca...

OC mam wykupione na siebie, nie trzeba mieć zarejestrowanego auta żeby kupić, wystarczy umowa kupna

No niby masz racje, ubezpieczenie jest najważniejsze...
Ja po sprzedaży od razu zgłosiłem do ubezpieczalni sprzedaż (wypowiedzenie) - nawet zwrócili mi $$ - tylko zostawili ubezpieczenie na mnie na kolejny miesiąc jeszcze - tłumaczyli to okresem ochronnym. Jednak do Unfallu doszło w prawie rok po sprzedaży, więc wydaje mi się że ubezpieczenie już nie było na mnie. A jednak mimo to miałem z tym wiele problemów.

Poza tym nie wiem jak jest w Łodzi, ale w Gdańsku jakbym stawiał samochód na obcych blachach to zaraz bym stracił szybę, spuścili by mi wachę i potraktowali karoserię gwoździem - achhh ten lokalny patriotyzm :)

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

master pisze:
Poza tym nie wiem jak jest w Łodzi, ale w Gdańsku jakbym stawiał samochód na obcych blachach to zaraz bym stracił szybę, spuścili by mi wachę i potraktowali karoserię gwoździem - achhh ten lokalny patriotyzm

no i właśnie dlatego też nie bardzo chcę rejestrować 405, bo kupiłem ją na łódzkich blachach, a po rejestracji miałbym ERW ;)

Tytuł:
wiarus junior

Szanowni Koledzy,
bez absolutnie żadnych osobistych wycieczek czy przytyków - po przeczytaniu tego "wątku" normalnie po raz pierwszy zwątpiłem w Najjaśniejszą i poczułem, że Mrożek ma rację.
Ktoś się poważnie zastanawia, czy przerejestrować na siebie SWÓJ samochód, bo... nie ma go jak ukarać za to, że nie przerejestruje a inni z oddaniem doradzają w tej sprawie. Ktos z kolei opisuje jakąś dżunglę, gdzie obcy pojazd jest natychmiast demolowany... Gdzie i jak my żyjemy? Albo jak postrzegamy własny kraj?
Pozdrawia Leopold

PS. Kiedy Najjaśniejsza Rzeczpospolita odzyskiwała niepodległość, jeden z wielkopolskich polityków powiedział, że teraz będziemy wolni, ale porządku to już nie będzie...

Tytuł:
wiarus junior

Co się zyskuje robiąc taki manewr?
Podatek trzeba zapłacic,OC również.
Gdzie zysk?Jakie straty w razie kolizji?
Jak poprzedni właściciel jest w Australii abo równie blisko to co wtedy?
Jak umarł?
Jak żyje ale nie znasz jego adresu?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Ja jeździłem nie przerejestrowanym samochodem od 2000 do 2005 roku.
OC było na mnie , przeglądy bez problemu.
W pewnym momencie było tak,że poprzedni właściciel i ten który widniał na umowie zmarli.
Po zakończeniu spraw spadkowych z orzeczeniem sądu i aktem zgonu zarejestrowałem samochód na siebie.
Nie miałem żadnych kłopotów z tego powodu.
Miałem tez stłuczkę , w warcie wystarczyło pokazać umowę kupna sprzed trzech lat, i wypłacili odszkodowanie.
Raz policjant zwrócił mi uwagę,że na OC jest kto inny i w DR kto inny, też że przegląd jest z innego miasta niż samochód,wtedy mi powiedział ,że w razie wypadku moga byc problemy, co się okazało po niedługim czasie nie miał racji.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

to nie jest żaden manewr, pierwszy miesiąc można jeździć na dowodzie poprzedniego właściciela, potem należy przerejestrować (właściwie to należy zrobić to bezzwłocznie w ciągu miesiąca)

co się traci rejestrując auto na siebie?
- mieszkam od paru lat w Łodzi, ale jestem zameldowany w rodzinnym mieście, co za tym idzie rejestracja pojazdu, to specjalnie na tą okazję wzięty dzień wolny w pracy...
- płaci się za nowe blachy (co moim zdaniem jest bez sensu, przecież mam ładne, niezniszczone blachy poprzednika, które oddaję za frajer), blachy powinny być za darmo przy oddawaniu starych (no chyba że stare się rozleciały...)
- kolejny dzień wolny żeby oddać tymczasowy dowód i odebrać stały
- stanie w kolejkach i niepotrzebne nerwy spowodowane nieudolnością i nieuprzejmością urzędników

jedyny znany mi minus jazdy na starych blachach to sytuacja gdy w jakiś sposób stracimy dowód rejestracyjny, bo odebrać można go tylko w urzędzie który go wystawił

jak dla mnie te powody wystarczają ;)
zobaczę czy dzisiaj w ogóle uda mi się odkręcić tablice, ostatnio miałem z tym nie lada problem...

jak ktoś nie rozumie sensu tego zagadnienia, to uprzejmie proszę o powstrzymywanie się od komentarza

od razu dodam że Policja raczej nie zwraca uwagi na to kto jest właścicielem pojazdu... <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
THC pisze:
powiedział ,że w razie wypadku moga byc problemy, co się okazało po niedługim czasie nie miał racji.
czyli jesteśmy w domu, przepisy są głupie i dziurawe, nie ma ustalonych prawnie konsekwencji...

Tytuł:
wiarus junior

voytas pisze:
jak ktoś nie rozumie sensu tego zagadnienia, to uprzejmie proszę o powstrzymywanie się od komentarza

Jeżeli ta uwaga była skierowana do Leopolda, to tenże oświadcza, iż komentować nadal będzie a prośba zostaje odrzucona.
Pozdrawia fundamentalistyczny Leopold

PS. Oczywiście, świątą racją jest, że strata czasu i mitręga w urzędach jest kolosalna i karygodna.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To ja tez sie wypowiem. 2 lata temu kupilem motocykl , przerejestrowalem go na siebie po pol roku i ... sprzedalem ( 1 dzien pojezdzilem na nowych blachach :o ). Do dzisiaj zaluje tego manewru (przerejestrowania) Po kolejnych 3 miesiach doszlo do mnie wezwanie do US ,okazalo sie ze spoznilem sie 5 miesiecy z podatkiem za PCC ! Kara mandat 100zl (lub sad grodzki) Teraz tez jezdze motocyklem ,ktorego kupilem rok temu od kolegi , i jeszcze nie przerejestrowalem (wstyd mi ,nie to zebym sie chwalil) Jak mam isc znowu do US i zaplacic za PCC do tego jeszcze 1 dzien wyjety z zyciorysu ( stanie w megakolejce w wydziale komunikacji) i kolejne 200 za nowy dowod i blachy , to wole jezdzic na motocyklu wyjerestrowanym (przez kolege) :oops: Acha OC oczywiscie mam wykupione na siebie , takze w razie Niemca to luz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

voytas, jeśli wieszasz temat w HP, to musisz się liczyć z rożnymi opiniami i twoja prośba jest niepoważna.

Kiedyś wymyśliłem, że zamelduję się poza Szczecinem, żeby płacić niższe OC. NA kilku autach zaoszczędziłem kupę kasy. Tylko, że jak był jakiś zonk, to musiałem zapierdzielać do urzędu 120 km w jedną stronę zacząć sprawę i drugie tyle po odbiór. Wyleczyłem się bardzo szybko.

Kombinujesz nie wiadomo po co. To się zawsze źle kończy i jeden z tych powodów sam sobie podałeś. Później będziesz się wkurzał i pluł se w brodę.

I poszukaj w archiwalnych. Sam wielokrotnie pisałem, że w pratktyce nieprzerejstowanie w terminie nie pociąga za sobą żadnych konsekwencji w WK. Ale pamiętam, że ktoś to podważył, więc uważaj, żebyś się nie zdziwił jak już opuści cię szczęście w najciekawszym momencie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Ale pamiętam, że ktoś to podważył, więc uważaj, żebyś sie nie zdziwił.

nie no, jasne że uważam, dlatego też ten wątek :)

witek-sec pisze:
okazalo sie ze spoznilem sie 5 miesiecy z podatkiem za PCC ! Kara mandat 100zl (lub sad grodzki)

no to akurat na własną prośbę, bo na zapłatę PCC są 2 tygodnie...

oczywiście znowu nikt nic nie powie na 2-3 tygodnie spóźnienia (płaciłem w dogodnym dla siebie, późniejszym terminie i nikt nigdy nic nie mówił, ważne że zapłacone)

moje W123 sumiennie przerejestrowałem, straciłem na to pół dnia, do tego baba się przyczepiła że nie mam którejś masy w dowodzie wbitej i dostałem skierowanie do diagnosty w celu uzupełnienia (60zł)...

nie mówiąc już o tym że spojrzała w umowy i stwierdza: poprzednik nie zapłacił PCC, nie zarejestruje pan tego auta! potem zaczyna jakieś wywody, a ja stoję 5 minut i słucham, po czym pytam: czy mi Pani zarejestruje to auto czy nie, bo nie mam całego dnia. Łącznie po konsultacjach z innymi i takie tam, zgodziła się...
To po co te wszystkie wywody o PCC? Chyba się w nie tym urzędzie zatrudniła...

jak teraz znowu będzie miączyć w tym swoim okienku, to odwrócę się i wyjdę...

PS
wszystkie auta mam na dwóch właścicieli (siebie i mamę), nie muszę tłumaczyć chyba że musimy się w urzędzie stawiać oboje? PARANOJA!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00