MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 6:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Albert pisze:
A w ochronie przyrody nie chodzi o to, zeby drog nie budowac, tylko budowac je zgodnie z prawem- a tego wiekszosc plujacych na zielonych pojac nie umie.

Amen.

Tytuł:
swój chłop

Warto sie do tego postu odniesc, bo wg mnie, jest to przyklad, jak wiele rzeczy powtarzamy nie sprawdzajac, jakie sa fakty.

Albert pisze:
Jarek Cz, ale po slowackiej stronie gestosc szlakow w porownaniu do naszej strony tez jest znacznie mniejsza.

Gestosc szlakow istotnie jest nizsza. Pytanie tylko, czy to ze wzgledu na ochrone przyrody? Slowacy wykluczyli z ruchu turystycznego cale masywy (np Szeroka Jaworzynska). Jak sie to jednak ma, do dewizowych polowan (zestawy pasnik +ambona) na tym terenie oraz przemyslowej scinki drzew? Istnieje na to wszystko rzetelna dokumentacja fotograficzna:
http://math.usask.ca/~gorski/PEPIK/07/tja2.htm

Albert pisze:
Mniej jest tam turystow, nie ma kolejek ludzi stojacych, by wejsc na Giewont itp.

Sa szlaki bardzo obciazone, chocby na Krywan, sa schroniska o olbrzymiej kubaturze np Slaski Dom, Popradzki Staw a wkrotce rozpocznie sie budowa olbrzymiego kompleksu narciarsko wodnego. Maja powstac 3 duze zbiorniki wodne. Latem sluzace jako osrodki kapieliskowe, zima jako zbiorniki niezbedne do wytwarzania sniegu przez armatki wodne.

Albert pisze:
A orly gniazduja na Kominiarskim, bo maja tam spokoj od ludzi, pamietasz ze ze wzgledu na liczbe wypadkow zamknieto tam szlak juz dluzszy czas temu.

Szlak zamknieto ze wzgledu na gnizadowanie orlow prawie 20 lat temu. Oczywiscie gniazdowaly tam rowniez przed zamknieciem. Uznano, ze trzeba to zrobic bo inaczej para nigdy nie odchowa mlodych. Wychowac mlode udalo sie to dopiero teraz. Musi, wiec rodzic sie pytanie, jaka byla prawdziwa przyczyna "bezdzietnosci" gniazdujacej pary. Byc moze decydowaly o tym inne przyrodnicze wzgledy. Moze Tatry nie sa najlepszym miejscem dla Orla Przedniego?

Albert pisze:
Polecam ciekawy artykul odnosnie "wymuszonych stref ochronnych" na terenach objetych zakazam osiedlania ludzi- okolice Prypecia i Czarnobyla, strefa zdemilitartyzowana w Korei itp- tam sie osiedla mnostwo gatunkow, tworza sie nowe, bogate ekosystemy wlasnie dzieki temu , ze nie ma tam ludzi, ruchu i gospodarki.

To sa sprawy oczywiste. Wplywamy na przyrode destrukcyjnie i kiedy ustepujemy z jakiegos terenu, to przyroda bedzie na tym korzystac. Poniewaz jednak nie da sie wymazac z mapy Zakopanego czy Augustowa, to musimy osiagac jakis kompromis.

Nie mam zamiaru wdawac sie w dyskusje, kto ma racje, lub kto jest madrzejszy. Bardziej mnie interesuje jakie sa fakty. Odwiedzalem rejony Augustowa i dla mnie te fakty sa takie:
- przejazd przez Augustow jest koszmarny. Pierwsze porownanie, jakie przyszlo mi do glowy to sytuacja w Sochaczewie zanim tam nie wybudowano obwodnicy. W centrum miasta ludzie przestali malowac tynki i zaczeli wykladac sciany ceramika, zeby latwiej bylo zmywac tlusty osad. Nie trzeba duzej wyobrazni, zeby zobaczyc taki osad we wlasnych plucach.
- Rospuda jest ciekawym przyrodniczo rejonem. Na Mazowszu bardzo przypomina ja Wkra. Obie rzeki wija sie pomiedzy lakami i lasami dostarczajac bardzo przyjemnych wrazen wzrokowych. Nie jestem przyrodnikiem i nie potrafie zinwentaryzowac unikalnej roslinnosci tych terenow z latwoscia jednak uwierze, ze sa tam gatunki bardzo cenne.
- Nie slychac, aby ktos negowal koniecznosc budowy obwodnicy. Spor toczy sie o waraint jej przebiegu.
- Gdyby nie bylo ekologow, wybranoby wariant najtanszy i najprostszy do przeprowadzenia

A wnioski. Caly czas te same. Wyjsc z okopow, spotkac sie z prawdziwymi ekspertami (nie tylko z kraju) i szukac kompromisu. Niestety jest to utopia. Takimi sprawami rzadza dorazne cele polityczne i finansowe. Malo liczya sie pluca Augustowian i ostoje gatunkow chronionych. Z tego tez tzreba zdawac sobie sprawe, zamiast poddawac sie romantycznym uniesieniom.

Tytuł:
swój chłop

No przepraszam bardzo, ale ekolodzy zablokowali tylko budowe niezgodna z prawem unijnym. I tak by ja najprawdopodobniej po wyroku wstrzymano, i rzad zaplacilby ogromne kary, a dzieki temu ze zieloni nie dopuscili budowlancow teraz ocalono 40 tys drzew ( na ktore pewnie tartaki zieciow i stryjow lokalnych radnych juz mialy kontrakty, tak jak na te nielegalnie przez gminy wycinane przy drogach ). Ten wariant wcale nie byl taki tani ani prosty do wybudowania, chyba ze osadzanie pali w bagnach jest tanie, nie znam sie.
Odnosnie Tatr- nie porownojmy wielkosci schronisk u nas i na Slowacji, i wplywu ich na srodowiski, skora nasza czesc Tatr jest wielkosci sredniej alpejskiej doliny, zas Slowacka jest znacznie rozleglesza. Gestosc szlakow jest nizsza zapewne rowniez i ze wzgeldu na to, by "stonka" nie zadeptywala gor. Skutkuje to wiekszymi obszarami, gdzie zwierzyna moze sobie zyc nie niepokojona przez turystow. To, ze niektore szlaki sa obciazone jeszcze nic nie znaczy- u nas w sezonie wiekszosc szlakow jest wrecz przeciazonych.
Kola lowieckie to odrebne zagadnienie, i kazdy, kto ma pojecie wie, ze pelnia one rowniez funkcje ochronno-regulacyjne wzgledem zwierzyny.
Z tego co ja wiem, szlak na Kominiarski zamknieto nie ze wzgledu na ptaki, a na liczbe niebezpiecznych wypadkow do ktorych dochodzilo tam. Ale moze TOPR mial inna opinie na ten temat.
Jestem zwolennikiem rozsadnego podejscia do tematu, i nie uwazam za stosowne obarczac zielonych wina za bledy poszczegolnych ekip rzadzacych. Takie stawianie sprawy to jest dopiero powtarzanie za pismakami blednych tez.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
A w ochronie przyrody nie chodzi o to, zeby drog nie budowac, tylko budowac je zgodnie z prawem- a tego wiekszosc plujacych na zielonych pojac nie umie.

Czy budowa jest niezgodna z prawem jeszcze do końca nie stwierdzono, więc gdybanie nad tym kto i ile by zapłacił jest bezcelowe.
Cały czas zastanawia mnie aspekt prawa działającego wstecz, mógłby mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób hamowana jest budowa zatwierdzona przed ustanowieniem stref Natura 2000?
Poza tym czy aby "ekolodzy" zawsze bronią prawa? Powiedzmy że bronią przyrody, ale przecież sami przy tym często to prawo łamią...

Albert pisze:
dzieki temu ze zieloni nie dopuscili budowlancow teraz ocalono 40 tys drzew

A znasz może pojęcie -gospodarka leśna? Te "ocalone" drzewa zostały tam posadzone z 70 lat temu po to żeby po stu kilkunastu latach je wyciąć, a następnie na ich miejscu posadzić nowe. Gdyby "ekolodzy" ocalali te drzewa we wszystkich lasach to byś nie miał po czym pisać :-?

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

no jasne, najlepiej wyciac drzewa z obaszru chronionego, zebym mial na czym pisac 8)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Masz pojęcie że Natura 2000 już w tej chwili obejmuje 18% powierzchni Polski? Najprawdopodobniej obszar ten jeszcze się zwiększy. W jaki sposób wyobrazasz sobie budowę jakiejkolwiek sieci komunikacyjnej jeżeli nie będzie można wyciąć na obszarach Natury żadnego drzewa?

Komisja Europejska zabroniła Polakom wykonywania tzw. kompensacji ekologicznej, czyli sadzenia nowego lasu (który ma zrewan zować wycinki), ponieważ ich zdaniem może to coś (nie pamietam juz co) zaburzyć. Kpią sobie z nas??

Właśnie analizowałem mapę Natury 2000, obok Pułtuska (mojego miasta) znajduje się ogromny obszar (Puszcza Biała), który został nią objęty. Wyręby są tam jak najbardziej dozwolone, cos mi tu nie gra. Czy nad Rospuda jest jakas inna Natura 2000? Według tego co widac na mapach, status tych terenów jest taki sam, więc dlaczego nie wolno wycinac drzew w lasach nieopodal Rospudy?

wygooglałem: BLOG

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Albert pisze:
no jasne, najlepiej wyciac drzewa z obaszru chronionego, zebym mial na czym pisac 8)

Alez tam byla prowadzona normalna gospodarka lesna - nasadzenia sa z lat 50-60tych; wczesniej tam byly laki, byl tez tartak napedzany przes spietrzenie na Rospudzie (jeden nadal jest i dziala http://info.fuw.edu.pl/aw2p2/szlak/rosp ... spuda5.jpg).

ps. Strach sie bac, ktos sobie kupi kawal pola, zasadzi las, zainwestuje, zeby dzieci i wnuki mialy kase w przyszlosci z wycinki a tu mu przyjdzie "zielony"powiesi sie na drzewie i powie "wara to odwieczna puszcza, dziedzitwo natury".

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

zgadzam sie, ze racjonalna gospodarka lesna jest wskazana, nawet na terenach chronionych, moze z wylaczeniem rezerwatow scislych. ale wyciecie 40 tysiecy drzew aby zbudowac kontrowersyjna inwestycje to nie jest gospodarka lesna. Tym bardziej, jesli sie wmawia ludziom, ze inaczej sie nie da.
a z tym wieszaniem sie na drzewach i bronieniem 30 letniego lasu troszke przesadzasz- uwazasz, ze lepiej sie nie interesowac ochrona przyrody, Puszcze niech wytna a ze zwierzyny zrobia pasztet, tak ?
bo na zachodzie nie ma juz pierwotnych lasow prawie wcale, wiec i u nas najlepiej tez niech nie bedzie ? :roll:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Albert pisze:
a z tym wieszaniem sie na drzewach i bronieniem 30 letniego lasu troszke przesadzasz- uwazasz, ze lepiej sie nie interesowac ochrona przyrody, Puszcze niech wytna a ze zwierzyny zrobia pasztet, tak ?

To Ty przesadzasz, przeginasz w drugą stronę i to ostro. Kto ty mówi o wycinaniu jakiejkolwiek puszczy? Puszcza pierwotna to nam się ostała w Białowieży, reszta lasów (z małymi wyjątkami) to lasy gospodarcze od kilkuset lat, z pierwocinami nie mają nic wspólnego.
TReneR pisze:
ps. Strach sie bac, ktos sobie kupi kawal pola, zasadzi las, zainwestuje, zeby dzieci i wnuki mialy kase w przyszlosci z wycinki a tu mu przyjdzie "zielony"powiesi sie na drzewie i powie "wara to odwieczna puszcza, dziedzitwo natury".

O tym właśnie mówiłem. Najlepiej zrobić ludziom z gospodarstwa rezerwat i w ten sposób jednym podpisem pozbawić ich w zasadzie możliwości sprzedaży (kto kupi kawał pola na którym nie może nic zrobić?!). Uważam że w takich wypadkach tym ludziom powinny przysługiwać odszkodowania.

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

widze, ze sie nie dogadamy. Nie bardzo rozumiem, jaki wplyw ma ochrona przyrody na uprawe ziemi rolnej, moze mi to wyjasnisz ?
A tereny w otulinie PN nie sa jakos przesadnie tanie, wiec tutaj wplywu tez nie widze... ale z checia poznam Twoje argumenty, skoro zieloni tak Ci zycie uprzykrzyli chroniac przyrode.

Tytuł:
wiarus junior

Albert pisze:

Lepiej wyburzyć kilkadziesiąt domostw nie patrząc na tych, którzy tam od wielu pokoleń mieszkają.... (+wyciąć trochę mniej drzew ... ale jednak) bez przesady...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10

Strefa czasowa UTC+02:00