Ostatnio zacząłem słuchać… discopolo .
Wcześniej nie byłem fanem tej muzyki choć w młodości czasami oglądałem na Polsacie Disco Relax , który prowadziła taka polska Pamela

.
Płytkę z piosenkami dostałem niedawno od ekipy budowlanej ,która remontowała nam lokal .
W sumie ponad 100 kawałków w mp3 .
Nie twierdzę ,że jest to jakaś wyszukana muzyka ale miło się tego słucha podczas jazdy autem ( proszę tylko nie pisać , że w mb nie wypada albo że becker’y nie odtwarzają tego

) .
Moje ulubione zespoły to Dire Straits , Dżem , Róże Europy . Z chęcią słucham także Anny Jantar , Niemena , Edyty Górniak, Shade , Anny German czy Ady Rusowicz .
Moich faworytów trudno przebić ale discopolo też coś w sobie ma i też tego słucham.
Siła tej muzyki tkwi w prostocie linii melodycznych i banalnych tekstach czyli muzyka łatwa i przyjemna dla ucha .Wiele utworów wywodzi się z ludowych przyśpiewek ale to też uważam za plus ,bo można w ten sposób zaznajomić się z tradycją ludową , zwyczajami etc.
Moje ulubione zespoły discopolowe to :
Boys , Akcent , Janusz Laskowski , Bayer Full , Classic , Mister Dex , Shazza ,Top One .
Mówię tylko o muzyce , bo teledyski już mniej mi się podobają albo nie podobają wcale ( mały budżet też na pewno obniża ich jakość ) .
Mam teorię, że ilość kombinacji dźwięków powoli się wyczerpuje i dlatego nie powstaje już tak wiele i tak ładnych utworów jak było to jeszcze w latach 60. , 70. czy 80-tych .
To logiczne , to matematyka . Stąd ciągłe przeróbki starych piosenek i odświeżane przeboje w nowych aranżacjach , gdyż nie jest już tak łatwo napisać coś nowego , co byłoby hitem .
Discopolo też nie jest jakieś odkrywcze ale nie jest wcale takie złe albo inaczej : są fajne piosenki discopolo i są piosenki , które ociekają kiczem .
Patrząc jednak ogólnie na scenę muzyczną to wiele jest kiczu .
W tv męczą nas ciągle Rodowicz , Markowską , Piaskiem , Kombi ,Dodą , Mandaryną , Ich Troje , Rubikiem itd. Czy ich muzyka , teksty są naprawdę takie wspaniałe ?
Czy nie ma już innych , lepszych, nowych wykonawców ?
Nie chciałbym używać słowa ”układ” ale być może istnieje on w mediach i dlatego ciągle promuje się takich ”super wykonawców ”jak np. Gosia Andrzejewicz , zamykając jednocześnie drzwi innym muzykom a także innym formom muzyki .
Być może discopolo zaczęło stanowić zagrożenie dla naszych super artystów ? Nie wiem ale
faktem jest , że w tv ani radio discopolo nie jest promowane .
Chodzi zapewne o kasę ,bo za każdy występ w tv , koncert lub puszczenie piosenki w radio jest kasa .
Nikogo nie chcę przekonywać do tej muzyki ,bo gusta są różne .
Chciałem tylko napisać , że muzyka to muzyka i takie jest moje przesłanie .
Dodam na zakończenie, że równo miesiąc temu 1.lipca umarł ktoś bardzo mi bliski z rodziny , ktoś kogo bardzo mi brakuje .Muzyka discopolo pozwala mi choć na chwilę zapomnieć o tym i wypogodzić myśli .
Może też dlatego tak ją polubiłem…