MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 9:31 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

OK więc ja też się w końcu tu odezwę, bo Kali mnie zmusił jedym zdaniem ;-)

kali pisze:
Kto podejmie ostateczną decyzję ? - Demokratycznie wybrane władze

Wiesz jaki jest szczyt chamstwa ? Zagłosować na PIS i spieprzyć do Irlandii.

Napisze kilka zdan. Każdy MYŚLĄCY kraj (czyt. ludzie rządzacy krajem) wiedzą jak zrobić kasę (załatać dziurę budżetową), i jak takich okazji nie zaprzepaścić. Niestety debile siedzący na stołkach nie potrafią nawet pomyśleć, dlatego dzieje się tak a nie inaczej. Wystarczyło zainwestować kilka milionów więcej, żeby poprowadzić trasę dłuższą ale zachować nieskazitelne tereny. Wokół trasy wystarczyło postawić KILKA dobrych hoteli a całą Rospudę ochrzcić rezerwatem przyrody ginącej. Rozreklamować to (w skali Europy) jako krainę, w której rosną ostatnie storczyki i gdzie ginace gatunki ptaków ( czy innych zwierząt ) znajdują swoje schronienie. Dam sobie (mimo tego, że będę wyglądać niesymetrycznie) rękę obciąć, że w przeciągu kilku lat inwestycja zwróciłaby się z nadwyżką.

I to możemy sobie zadać pytanie, po co ? Przecież ta partia i tak będzie rządzić jeszcze tylko 3 lata. Te kilka łapówek wystarczy na spokojne życie do emerytury. Te kilka głosów więcej rozżalonych mieszkańców Augustowa wpłynie na lepsze sondaże przez te 3 lata. A pozatym srajmy na przyrodę, przecież tych kilka drzew i tak nic nie zmieni.

I nie żebym był przeciw tej (brzydko mówiąc) zasranej obwodnicy. Ale nawet ludzie mieszkający w Augustowie powinni pomyśleć trochę dalej niż na rok do przodu. Stwórzcie sobie miejsca pracy, które znikną w momencie jak obwodnica przeleci obok Waszego miasta.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Każdy MYŚLĄCY kraj (czyt. ludzie rządzacy krajem) wiedzą jak zrobić kasę (załatać dziurę budżetową), i jak takich okazji nie zaprzepaścić.

Czyli w kontekście mojego opowiadania proponujesz, abym zwrócił się do lokalnych władz, aby wyłożyły kasę i wybudowały mi nowe mieszkanie w miejscu jakie ja wskażę, następnie, aby wyłożyły kasę na wybudowanie dookoła mojego mieszkania kilka mieszkań dla turystów, potem, aby w ścianach mojego starego mieszkania zainstalowali okienka do podglądania pająków, których nie wytępiłem, a na końcu, aby zrobili mnie dyrektorem tego całego przedsięwzięcia?

No jest to pomysł całkiem niezły patrząc z mojego punktu widzenia, tylko z tego co mi wiadomo to w każdym normalnym jak to piszesz kraju inwestycjami zajmują się „biznesmeni” , a Państwo ściąga tylko z tych ich biznesów podatki. Nie słyszałem, aby lokalne, co więcej centralne władze zajmowały się budową hoteli czy czegoś tam jeszcze co nie jest z punktu widzenia gospodarki kraju przedsięwzięciem strategicznym.

Bo czy Ja jako wyborca chciałbym, aby za moje pieniądze budowano hotele, lub rozkręcano inne interesy ? Powiem, że nie, bo hotel czy coś tam innego jest tak jak każdy interes obarczony ryzykiem i takie ryzyko powinien skalkulować i podjąć kapitalista, a nie Państwo za moje pieniądze. Co więcej taka inwestycja sponsorowana przez Państwo była by z założenia korupcjotwórcza, a tego także sobie nie życzę.

Czy chciałbym, aby Państwo wybudowało mi jakiś interes i wzięło na siebie ryzyko niepowodzenia ? No pewnie, że bym chciał !!!!! Tylko co inni na to by powiedzieli ??

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Wiesz jaki jest szczyt chamstwa ? Zagłosować na PIS i spieprzyć do Irlandii.

Znam przykłady wielu innych szczytów(głupoty i skrajnej sklerozy), ale nie chce rozwijać politycznych debat.
Proszę również resztę Forumowiczów o nie upolitycznianie tego sporu.
Warto zauważyć że nie ten rząd wytyczał tą trasę...

WeebShut pisze:
MYŚLĄCY kraj (czyt. ludzie rządzacy krajem) wiedzą jak zrobić kasę (załatać dziurę budżetową), i jak takich okazji nie zaprzepaścić. Niestety debile siedzący na stołkach nie potrafią nawet pomyśleć, dlatego dzieje się tak a nie inaczej. Wystarczyło zainwestować kilka milionów więcej, żeby poprowadzić trasę dłuższą ale zachować nieskazitelne tereny.

Widzę że Kolega wierzy na słowo tzw. ekologom, cóż z tego że ich trasa nie została dokładnie zanalizowana pod względem wpływu na środowisko, kosztów budowy, kosztów wywłaszczeń i pod wieloma innymi względami.
Kreska na mapie - ot czym jest ich "projekt".

WeebShut pisze:
Rozreklamować to (w skali Europy) jako krainę, w której rosną ostatnie storczyki i gdzie ginace gatunki ptaków ( czy innych zwierząt ) znajdują swoje schronienie.

Wątpię w ogromne zainteresowanie ludzi marną błotną roślinką, którą tak naprawde podniecają się tylko miłośnicy roślin i mający swoje cele tzw. ekolodzy, choć oczywiście warto ją chronić.
Ale załóżmy, że Twoja wizja sprawdza się, do Rospudy przybywają dziesiątki tysięcy turystów rocznie (nie wiem jak dojadą skoro obwodnica jeszcze nie istnieje ). Więc co robią ci turyści? Brną przez torfowiska obejrzeć miodokwiat krzyżowy, jako że jest to "niepozorna 30 cm bylina" połowę okazów zadepczą, a reszta po obwąchaniu i obmacaniu przez tysiące osób z pewnością szybko dokona swego żywota.
Już w tej chwili okoliczni mieszkańcy narzekają że rozreklamowana Rospuda powoli staje się śmietnikiem.
Kto ten śmietnik sprząta? - pewnie wielbiciele i obroncy przyrody wszelakiej zwani ekologami. Ależ nigdy w życiu! Międzynarodówka ekologiczna interesuje się tylko storczykiem, co ich będą obchodzić sterty śmieci w rzece.
WeebShut pisze:
...gdzie ginace gatunki ptaków ( czy innych zwierząt ) znajdują swoje schronienie.

Po rozreklamowaniu chyba już nie znajdą :/
WeebShut pisze:
A pozatym srajmy na przyrodę, przecież tych kilka drzew i tak nic nie zmieni.

Jeżeli niektórzy tzw. ekolodzy zaczynają już pokrzykiwać, że 100 letnia sosna w lesie gospodarczym to pomnik przyrody to mi się powoli kosa w kieszeni otwiera...
Jak mawiają starzy górale :Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

A najlepsze jest to że projekt tej obwodnicy był już podobno gotowy przed wstąpieniem Polski do UE i zatwierdzeniem terenów "Natury 2000", ciekaw jestem jak tu wygląda sprawa działającego wstecz prawa...

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

WeebShut pisze:
nawet ludzie mieszkający w Augustowie powinni pomyśleć trochę dalej niż na rok do przodu

co on powinni myśleć to już chyba ich sprawa, a że tak myślą, no cóż może mieszkańcy Augustowa mają jakie takie pojęcie o realiach, w których żyjemy i realia pokazują że praktycznie nie ma innej możliwości poprowadzenia tej obwodnicy inaczej niż przez raspudę

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Skoro można przesunąć lotnisko z uwagi na susły to może przesuńmy Augustów z uwagi na Rospudę??
:lol: :lol:
kali pisze:
w ścianach mojego starego mieszkania zainstalowali okienka do podglądania pająków

Ależ Twoja "pajęcza fantasmagoria" wcale nie jest taka nieprawdopodobna, kto zabroni jekiemuś chronionemu ptaszydle założyć gniazdo w Twoim kominie? Myślisz że legalnie będziesz mógł je usunąć? W życiu! Możesz się otruć, zaczadzić, a razem z Tobą 10 Twoich dzieci, ale ptaszydło rzecz święta!
W Hiszpanii zastanawiano się nad przyznaniem praw człowieka szympansom, więc dlaczego nie pająkom?
Robale wszystkich krajów łączcie się!!

No dobra poniosły mnie trochę rewolucyjne zapędy [zlosnik]

I jeszcze taki linczek wygrzebałem, pewien pan z UW się wypowiada:
[url=Obwodnica Augustowa nie zniszczy Doliny Rospudy]http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8767887,wiadomosc.html?ticaid=1432d[/url]

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wypowiedź prof. Tomaszewicza, do której link podal Grigorij, pochodzi z 12 marca. Po pierwsze pomimo tego, że jest to "pan z UW", to jest to wypowiedź prywatna - prof. Tomaszewicz otrzymał zakaz wypowiadania sie na ten temat w imieniu uczelni, ponieważ po pierwsze nie wypowiada się zgodnie z oficjalnym stanowiskiem Rady Naukowej, a po drugie wbrew temu co jest napisane w tej notatce nie prowadził badań na torfowiskach Rospudy (nawet nie jestem pewien, czy stacja w Sajzach, z która jest związany, je prowadziła - a on sam, wg moich informacji, nie). Tu jest link, że ma bana: :) http://www.biol.uw.edu.pl/Rospuda/
Poza tym pan profesor zajmuje się makrofitami wodnymi, a nie torfowiskami. ("Zarys hydrobotaniki" - Z. Podbielkowski, H. Tomaszewicz. O torfie i torfowcach jest tam parę zdań.) No i w ogóle ciekawe, jaki ma być związek pomiędzy budową obwodnicy a zarastaniem lub niezarastaniem torfowiska - może ktos mi odpowie? Się znaczy jak wybudują, to nie będzie zarastać i w ten sposób się uratuje???
A o tych gniazdach w kominie i pająkach to chyba żeście juz zaczadzieli albo browaru nadużyli. :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Grigorij0 pisze:
Ale załóżmy, że Twoja wizja sprawdza się, do Rospudy przybywają dziesiątki tysięcy turystów rocznie (nie wiem jak dojadą skoro obwodnica jeszcze nie istnieje ). Więc co robią ci turyści? Brną przez torfowiska obejrzeć miodokwiat krzyżowy, jako że jest to "niepozorna 30 cm bylina" połowę okazów zadepczą, a reszta po obwąchaniu i obmacaniu przez tysiące osób z pewnością szybko dokona swego żywota.
Już w tej chwili okoliczni mieszkańcy narzekają że rozreklamowana Rospuda powoli staje się śmietnikiem.
Kto ten śmietnik sprząta? - pewnie wielbiciele i obroncy przyrody wszelakiej zwani ekologami. Ależ nigdy w życiu! Międzynarodówka ekologiczna interesuje się tylko storczykiem, co ich będą obchodzić sterty śmieci w rzece.

Grigorij z całym szacunkiem do Twojej wypowiedzi, ale po prostu pieprzysz ;-) Czy Parki Narodowe, każdego rodzaju Puszcze, górskie szlaki itd itp są śmietniskiem ? Jakoś od lat ludzie tamtędy przechodzą, przebywają w tych miejsach dłużej i nie widze, żeby to były smietniska. Także podejrzewam, że także potrafiliby docenić dolinę Rospudy.

Grigorij0 pisze:
eżeli niektórzy tzw. ekolodzy zaczynają już pokrzykiwać, że 100 letnia sosna w lesie gospodarczym to pomnik przyrody to mi się powoli kosa w kieszeni otwiera...

OK to już przesada, ale sam przyznasz, że chciałbyś kiedyś swojemu dziecku pokazać coś ciekawego, i pokazać mu rezerwat, w którym nic niejest sztucznie sadzone, a drzewa rosną tak samo jak kilkaset lat wstecz. Czy lepiej lecieć piękną obwodnicą i mówić swojemu synowi "Synu na tym pustkowiu, jeszcze w 2007 roku była piekna dolina Rospudy, ale za to teraz możemy poszczycić się nową technologią, gdzie na bagnach wybudowali tą rewelacyjną 3 pasmową drogę."

kali pisze:
No jest to pomysł całkiem niezły patrząc z mojego punktu widzenia, tylko z tego co mi wiadomo to w każdym normalnym jak to piszesz kraju inwestycjami zajmują się „biznesmeni” , a Państwo ściąga tylko z tych ich biznesów podatki. Nie słyszałem, aby lokalne, co więcej centralne władze zajmowały się budową hoteli czy czegoś tam jeszcze co nie jest z punktu widzenia gospodarki kraju przedsięwzięciem strategicznym.

Źle się wyraziłem, jeżeli odebrałeś to w ten sposób, Państwo zanim pobierze podatki, musi zachęcić inwestorów. Wystarczyłoby obniżyć podatki dla tych, którzy stworzą nowe miejsca pracy i pootwierają lokale gastronomiczno - wypoczynkowe, salony SPA itd itp.

Naprawdę można to zrobić mądrzej, tylko trzeba chcieć, a to właśnie chęci w tym kraju brakuje najbardziej.

Tytuł:
wiarus senior

WeebShut pisze:
Naprawdę można to zrobić mądrzej, tylko trzeba chcieć, a to właśnie chęci w tym kraju brakuje najbardziej.

Chęci... Chęci? Chęci?!? Chęci... Nie chęci, tylko OLEJU W GŁOWIE!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Czy lepiej lecieć piękną obwodnicą i mówić swojemu synowi "Synu na tym pustkowiu, jeszcze w 2007 roku była piekna dolina Rospudy, ale za to teraz możemy poszczycić się nową technologią, gdzie na bagnach wybudowali tą rewelacyjną 3 pasmową drogę."

To jest z kolei Twoja przesada, czy budowa wiaduktu spowoduje "pustynnienie" doliny? Nie spowoduje, a biadolenie nad "przebitym" (???) torfowiskiem i tym podobne wymysły można między bajki włożyć.
WeebShut pisze:
Grigorij z całym szacunkiem do Twojej wypowiedzi, ale po prostu pieprzysz Czy Parki Narodowe, każdego rodzaju Puszcze, górskie szlaki itd itp są śmietniskiem ?

Pieprzenie było zamierzone [zlosnik] Oczywiście pisałem z przesadą, ale jakoś nie wyobrażam sobie wytyczania szlaków po torfowisku, albo czerpania doznań estetycznych z kontemplacji gniazda orlika krzykliwego, który widząc stado turystów pod swoim gniazdem nigy w życiu się już tam nie pojawi.

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior

Mnie bardziej martwi , że Niemcy odzyskują swoje majątki na Mazurach ( pierwsze wyroki sądów polskich w tej sprawie były korzystne dla Niemców i Polacy muszą opuścić zamieszkałe od lat domy) .
Teraz pozwów będzie cała masa a wręcz lawina a nasz pronacjonalistyczny rząd nie robi nic by temu zapobiec !
A niby tacy patrioci i tak się tym chwalą :)
Już powinni zrobić porządek w księgach wieczystych i uruchomić dyplomację !!! A nie robią nic i są nieporadni jak dzieci :(
Kiedyś się śmiałem z tego i nie wierzyłem ,że Niemcy wrócą ale po naszym wejściu w struktury UE to niestety prawda .
Prawo UE jest ważniejsze .
Mam złe przeczucia w tej kwestii i boję się,że to pójdzie w złym kierunku.

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
uż powinni zrobić porządek w księgach wieczystych i uruchomić dyplomację !!!

Chyba Kolega ma jakieś przeterminowane informacje w tej dziedzinie, albo skutecznie go one omijają. Radzę poszukać dogłębnie bo ostatnio ten temat był omawiany w mediach.

Wika pisze:
pronacjonalistyczny rząd

Śmiała definicja, czy dla Ciebie partriotyzm=nacjonalizm ? Bo ja jednak widzę tu różnicę.
Wika pisze:
Prawo UE jest ważniejsze .
Mam złe przeczucia w tej kwestii i boję się,że to pójdzie w złym kierunku.

Ja również...

A tak wogóle wątek chyba dotyczył Rospudy, czy mi się źle wydaje? Co mają Niemcy do Rospudy? Może chcą ją nam zabrać-łobuzy!?

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior

Chciałem zwrócić tylko uwagę na to , że po wejściu do Unii nie możemy samodzielnie decydować już o wielu sprawach . Francja czy Niemcy gdy budowały swoje autostrady a powstało ich wiele i to na obszarach chronionych np. w Alpach nie miały takich ograniczeń i eko-terroru. Wiele dróg nie powstałoby jeśli musieli by stosować się do takich wymogów .
My , państwo biedne , musimy niestety spełnić wszystkie wymagania chyba tylko po to by nasze inwestycje były jeszcze droższe i dłużej je realizowano .
Chciałem także zwrócić uwagę , że są sprawy poważniejsze jak właśnie konieczność zwrotu majątków Niemcom. Nie wiem jakie masz informacje na ten temat ale ja czytałem , że polskie sądy nakazały już zwrot pierwszych domów i wysiedlenie Polaków .
O działaniach dyplomacji słyszałem ale są one tak skuteczne jak w temacie zniesienia wiz do USA , więc wolałem to przemilczeć .
Jeśli masz nowsze informacje na ten temat , to uświadom mnie .
Zdaję sobie sprawę,że zaniedbania z księgami wieczystymi to nie wina obecnego rządu ale problem istnieje i nie można go lekceważyć .
Obecny rząd nazwałem pronacjonalistycznym nie bez powodu i nie chodzi o to , że dla mnie patriotyzm to nacjonalizm choć tak też jest i to często .

Pozdrawiam

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Jeśli masz nowsze informacje na ten temat , to uświadom mnie .

Do sejmu już trafił (albo niedługo trafi) projekt ustawy uwłaszczającej użytkowników wieczystych, pozniej poszukam szczegółów bo nie chcę walnąć babola.
Wika pisze:
patriotyzm to nacjonalizm

Jeżeli nacjonalizmem jest duma narodowa i chęć posiadania własnego Państwa, a nie tylko własnej strefy w Euro-kołchozie to możesz mnie nazywać nacjonalistą. Tylko, że w ten sposób tzw. ekologów możnaby nazwać komunistami, albo bolszewikami.

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior

Wika pisze:
..nie chodzi o to , że dla mnie patriotyzm to nacjonalizm

Tak dokładnie napisałem .
Jeśli cytujesz tylko dwa słowa wyrwane z kontekstu ( patriotyzm to nacjonalizm ) , to wypaczasz sens mojej wypowiedzi .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
i nie chodzi o to , że dla mnie patriotyzm to nacjonalizm choć tak też jest i to często .

Sory, ale to zdanie jest nielogiczne...
To w końcu ten patriotyzm to nacjonalizm czy nie, bo jeżeli "tak też jest" to równocześnie istnieją dwa przeciwstawne i wykluczające się stany. Ale nie cepiam się szczegółów, rozumiem o co Ci chodzi, ale nadal podtrzymuje swoje zdane na ten temat.

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00