MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 9:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

paleciak jest ręczny nie trzeba mieć uprawnień ;)
http://florentyna.com.pl/index/conditions.php
zadzwoń pogadaj.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Jarzyn pisze:
Nie umiem prowadzić paleciaka

Kazdy potrafi :) A najlepiej zrob sobie kurs obslugi wozka widlowego, i w Polsce i na wyspach rozmowa jest od razu inna, zarobki zreszta tez. Kolega w te wakacje bedzie w UK trzeci raz, hurtownia cebulek kwiatowych bodajze.. dowiem sie konkretow, to napisze, bo robota niezbyt ciezka, a na samochod w 3 miesiace zarobil. Ja sie nigdzie nie ruszam w te wakacje, bo ojciec bedzie mi placil za stawianie ogrodzenia na dzialce [zlosnik]

A zreszta, patriota jestem, ale pana Krzaczka nie pojechalem wyganiac z Juraty, jak dobrze zaplaci to na ojca hektarach moze stawiac wyrzutnie [zlosnik]

Zycze szczescia w poszukiwaniu roboty

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No cóz...moja panna pracowała w agencji pracy, rekrutowała ludzi. Na chwilę obecną jeżeli szukasz pracy w UK, mówię tu tylko teraz o Bristolu, to ją dostaniesz dość łatwo. Idąc do agencji mają sporo robótek na budowach, sprzątaniu mieszkań,cattering, call centre (angielski perfekt) no i kierowców TIRów chętnie przyjmują z kategoriami C+E, niestety rzadko która agencja respektuje polskie licencje na wózki widłowe, trafiają się też ekstremalne zlecenia typu malowanie olbrzymich słupów WN(pylon)- praca po 8-10h w powietrzu na linach ale płacą sowicie [zlosnik] i polaków najchętniej zatrudniają. Jeżeli znasz język w podstawowym wymiarze to znajdziesz sobie pracę np. w IKEI na magazynie, na wózeczku lub restauracji.

Na ten czas minimalna placa krajowa to 5.35Ł brutto i tyle trzeba się spodziewać w pracy załatwianej przez agencje, oczywiście kierowcy i extremaliści mają od 9Ł/h wzwyż. [zlosnikz]
Jeżeli jesteś z tych co lubią grzebać w furach, znajdziesz pracę w Kwik-Fit-cie
http://www.kwik-fit.com/ sam tam pracowałem przez pierwsze 3 miesiące [zlosnik] spoko praca za 6,5/h miło i sympatycznie w angielskim tempie...luz blusssss.

Oczywiście pracy w gazetach jest b dużo i tam bym proponował najpierw szukać jeżeli nastawiasz się na szybki zysk. Jeżeli nie władasz dość dobrze angielskim to pozostają jeno agencje pracy, których w samym Bristolu z 50 jest.

Ostatecznością pozostaje pomoc kuchenna w restauracjach na czarno, i przeważnie na zmywaku i na nocki. Płacą całkiem nieźle ale niestety trzeba się deko poświęcać.

Pozdro Arti Zortox

MB S123 280TE 82r.-GRÜN Gurke=OGÓR
MB S124 280TE 96r.-BeetrooT
http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11764 ... CT7881.jpg

Tytuł:
swój chłop

Ja mam z agencjami odmienne doswiadczenie. Byłem w dwoch polskich agencjach , przy czym jedna okazala się sklepem jubilerskim z panem Rikiem mówiącym po polszemu i błyszczącym gołą klatą z wielką ketą. Druga była niby profesjonalna ale spraw zalatwiac to oni nie umieli. Wciskają kit ze bez home&office pracowac sie nie da, proponują jego zalatwienia za 2x wiecej niz w rzeczywistosci się daje , a tak naprawde to wystarczy NIN który zrobilem sobie po tygodniu pracy. Oczywiscie cała kasa idzie przez agencję, która to sobie sporo potrąca, i potrafi nie zaplacic jesli ociągasz się z home&officem. Juz zwykłe job center bardziej mi pomoglo niz rodacy...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ni będę tworzył nowego wątku.
Może ktoś wie jakie trzeba spełniać wymagania, żeby osiedlić się w CH na stałe?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Na poczatek muszisz znalezc pracodawce, ktory wystapi w Twoim imieniu o pozwolenie na prace. W tej chwili jestesmy traktowani jak EU11 i od reki powinienes dostac pozolenie B na 5 lat bez wpisanego pracodawcy (jak bedziesz mial pecha to dostaniesz roczne B, ale nie ma problemu z odnawianiem). Radze szukac pracy w pierwszej polowie roku kalendarzowego - caly czas sa kontyngenty ilosci wydanych nowych pozwolen i moze zabraknac pod koniec roku.
Po okresie 5 lat mozesz wystapic o pozwolenie C (przy tym pozwoleniu sam placisz podatki a nie przez pracodawce i mozesz wymeldowac sie ze Szwajcarii na jakis czas bez utraty tego pozwolenia, co w przypadku B nie jest mozliwe).
Po 12 latach ciaglego zameldowania w danej gminie mozesz wystapic o nadanie obywatelstwa.

ps. przedwczoraj w Trojce mowili, ze walcowy we Wroclawiu dostaje 8k na reke :o

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Fajnie tam jest? :-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jarzyn pisze:
Fajnie tam jest? :-)

Nie :lol:

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Nie

Dlaczego? :-) Ludzie niemili?
Na infrastrukturę i widoki chyba nie można narzekać.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zartuje oczywiscie ;-) Chociaz ludzie do milych nie naleza - czasami nawet sa hamscy w zachowaniu... no ale co kraj to obyczaj. No i niestety kraj o ustroju policyjnym, wszystko musi byc jak w ksiazce napisali. Do minusow jeszcze nalezy powszechna drozyzna i brak wyboru w sklepach (za to elektronika powszechnego uzytku jest duzo tansza niz w Polsce).
Ale poza tym panie jak w raju. Zima narty, w lecie jezioro i gory, palce lizac!! No i Wlochy rzut kamieniem, nad morze mozna sobie na dlugi likend wyskoczyc (500km, ~6h).

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Zartuje oczywiscie Chociaz ludzie do milych nie naleza - czasami nawet sa hamscy w zachowaniu... no ale co kraj to obyczaj. No i niestety kraj o ustroju policyjnym, wszystko musi byc jak w ksiazce napisali. Do minusow jeszcze nalezy powszechna drozyzna i brak wyboru w sklepach (za to elektronika powszechnego uzytku jest duzo tansza niz w Polsce).
Ale poza tym panie jak w raju. Zima narty, w lecie jezioro i gory, palce lizac!! No i Wlochy rzut kamieniem, nad morze mozna sobie na dlugi likend wyskoczyc (500km, ~6h).

To super! Państwo policyjne i donosy obywatelskie też mi się podobają - przynajmniej porządek jest.
Ile razy większe są płace niż w Polsce?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jarzyn pisze:
To super! Państwo policyjne i donosy obywatelskie też mi się podobają - przynajmniej porządek jest.
Ile razy większe są płace niż w Polsce?

No mi sie panstwo policyjne bardzo nie podoba... ale to kwestia gutu i przyzwyczajen.
A jakie sa place w Polsce?

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00