MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 12:34 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

ee, jestes pewien ze w ostatniej chwili nie zamienila sie miejscami z kuzynem- Warszawiakiem, chamem i cwaniakiem ? ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W kwestii wlaczania sie do ruchu ze slepego pasa. W duzym ruchu bardzo przydatne sa takie pasy, a im wieksza predkosc tym przewaznie dluzszego pasa sie wymaga. Jednak nawet tu we Wrocku czesto obserwuje bezmozgowie kierowcow pomykajacych glowna droga. Widzac auto na slepym pasie po prawej udaja ze go nie widza i tylko dociskaja pedal do podlogi, zeby bron Boze nie wyskoczylo im przed maske.. W D albo CH zaobserwowalem calkiem odmienna technike.. Auta jadace prawym pasem jechaly dalej ze stala predkoscia, ewentualnie lekko zwalnialy (noga z gazu na 3s. ) zeby umozliwic plynne wlaczenie sie do ruchu takiego podporzadkowanego delikwenta.. I nikomu korona z glowy nie spada z tego powodu.
U nas niestety dobrodziejstwo slepego pasa (jesli juz jest) nie jest umiejetnie wykorzystywane.. Nie uogolniam tutaj (zeby sie znowu ktos nie wsciekl i nie nawyzywal mnie od rasistow, antysemitow, homofobow, czy innych), po prostu czesto ludzie za kolkiem nie mysla, a jesli juz to tylko o strefie 2m wokol wlasnej d..py. Ale na szczescie w miare cywilizowania sie naszego kraju widac jednak uprzejmych kierowcow, ktorzy poprawnie przewiduja sytuacje na drodze, wykonuja plynne manewry, wlaczaja migacze i umozliwiaja innym bezpieczna i mniej stresujaca jazde. Dotyczy to zarowno Warszawiakow jak i kierowcow z innych miast. Oby tak dalej!!!
..
..
..a teraz lece na podmiejska 35-tke sprawdzic czy moj MB potrafi jeszcze jechac 200km/h.. :)
..
..oczywiscie zartowalem!!! [zlosnikz]
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja się zapytam, ilu z wypowiadających sie w tym wątku JEŹDZIŁO przez jakiś czas po Warszawie, nie JECHAŁO raz przejazdem nad morze, albo słyszalo o tym od wujka, tak jak ja jeszcze kilkanaście lat temu ("Taak, Warszawiacy, ależ oni ostro jeżdżą...").
Warszawa jest cholernie wymagająca do jazdy, jeździ się szybko (ba, zdecydowanie za szybko), włącza się do ruchu na styk itd. Trzeba mieć oczy dookoła głowy i trzeba znać nie tyle kodeks drogowy, co te niepisane zasady, wg których się jeździ. Za to akurat z wpuszczaniem się wzajemnym w Warszawie i okolicach nie ma problemów - oczywiście trudno oczekiwać, że od razu każde auto stanie i wyśle delegację z zaproszeniem, żeby łaskawy pan raczył, ale ludzie kumają o co chodzi, w przeciwieństwie do mniejszych miast. Po prostu są w Wwie miejsca (plus natężenie ruchu), gdzie bez tego się nie da i każdy o tym wie. W mniejszych miastach nie jest to niezbędne, bo jak nie teraz, to za chwilę sie wjedzie i jak kierowca stwierdzi, że ktoś mu jeszcze jedzie z lewej, to siedzi i się drapie, zamiast patrzeć, czy ktoś go nie wpuści. Tak samo z pieszymi: ja się często zatrzymuję, to w Wwie włażą generalnie od razu i dobrze głową kręcą we własnym dobrze pojętym interesie, czy jakiś misio nie leci lewym, rozmawiając przez komórę. Mam świeże porównanie z Ełkiem: na podstawie zachowania pieszych wnioskuję, że panuje tam zwyczaj rozjeżdżania ich na przejściach, bo jak się człek zatrzyma, to wytrzeszczają gały i stoją dalej, podczas gdy z naprzeciwka wali niewstrzymany strumień samochodów (z szybkością 30 km/h, ale jadą, co tam pasy - no i jak już walimy po rejestracjach, to NEL, a jakże, żadne tam WW), a jak pieszy zrozumie o co chodzi, to przebiega wyciągniętym kłusem, jak najszybciej! Jak bum cyk cyk, byłem akurat teraz kilka dni w Ełku i miałem ze cztery takie sytuacje, nie mogłem wyjść z podziwu!
Jak ktoś w stolicy dojeżdża do końca rozbiegówki i tam staje, a potem czeka na półminutowa przerwę w ruchu, to będzie klął na chamstwo. A jak ktoś się rozpędzi bodaj trochę, znajdzie dziurę trochę dłuższą od samochodu i płynnie wskoczy, to będzie w porządku, chociaż ten za nim musi trochę ująć gaz albo i pocisnąć hamulec. I nic nie zastąpi znajomości trasy (to dla miejscowych) oraz patrzenia daleko do przodu i płynnego wpasowywania się w ruch (to dla wszystkich).
Kiedyś mi się fryzura jeżyła na myśl o samodzielnym wyjeździe do miasta w dzien roboczy. Parę lat minęło i jakoś sam zwarszawiałem. (Ostatnio postanowiłem trochę przyhamować...) Ale wpuszczam bardzo często. Jesli chodzi o inne rejestracje, to pamiętajcie, że nie widać ich na kilometr.
PS 1: Borys, spodziewam się wprawdzie, że z punktu widzenia kierowcy ciężarówki sprawa może wyglądać gorzej, więc wcale nie twierdzę, że jest różowo.
PS 2: Dobra rada: jak ktoś folguje sobie słownie za kierownicą, to dobrze jest pozamieniać okreslenia powszenie znane na "misio", opcjonalnie "słodki misio". :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja nigdy nie jezdzilem po Warszawie ale niestety czasami musze sie po Polsce poruszac samochodem - niestety mam niemile wspomnienia z samochodami szczegolnie na warszawskich rejstracjach (choc nie tylko bo na wroclawskich i rzeszowskich czasami tez sie zdarza). Natomiast gornoslaskie rejstracje z reguly sa dosyc przyjazne, no moze poza panicznym strachem przed jechaniem prawym skrajnym pasem (ale podobnie juz niestety jest we wschodnich Niemczech) - co zmusza do lamania przepisow i wyprzedzania z prawej.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

kocur - sama prawda. Najlepsi sa zawodnicy, co sie wypowiadaja o Wwie, a "sami nie byli, ale byl sfagier ".

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

eee tam po Wawce sie lepiej jezdzi niz ta trasie Lubli-wawa,dawno nie bylem w dzien!,bo tak to po nocy to stwierdzam ze wawka ok!

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:
eee tam po Wawce sie lepiej jezdzi niz ta trasie Lubli-wawa,dawno nie bylem w dzien!,bo tak to po nocy to stwierdzam ze wawka ok!

Tak się zawsze zastanawiam, dlaczego ludzie o miejscowości, z której pochdzą mówią i piszą Duża litera i pełną nazwą, a o innych w skrócie i małą ?

Co do trasy Lublin - Warszawa to jest tak naszpikowna fotografami, że jeden udany przejazd i możesz już się na kurs zapisywać :)

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

W każdym mieście jeździ się inaczej... Do specyfiki danego miesta trzeba się przyzwyczaić. Nie można wysnuwać wniosków jeżeli się jeździ raz na jakiś czas, że tak powiem gościnnie... Owszem zasady ogólne (Kodeks) jest taki sam, ale ta specyfika jest różna... Np. w W-wie często się przeskakuje kiedy zapala się żółte światło, a np. w Krakowie czy Katowicach (miasta do których swego czasu często zaglądałem) jest już inaczej. Sam na początku miałem problemy, bo bym się o mało co nie wpakował w tyłek aut, których kierowcy gwałtownie, niemal z piskiem hamowali gdy tylko zapaliło się żółte... Z wpuszczaniem do ruchu w W-wie problemów nie zauważyłem. Sam wpuszczam i jestem wpuszczany. Na pewno jazda po tym mieście do łatwych nie należy. Ale jak kto nauczy się jazdy tutaj, ma spore szanse poradzić sobie w innych miastach. Niestety w Warszawie często widać przerażonych kierowców z mniejszych miejscowości, którzy zwyczjanie czują się zagubieni na warszawskich ulicach - kupa samochodów, pieszych i do tego jeszcze chocby tramwaje [oczko]
Co do postrzegania Warszawy przez mieszkańców innych miast - niestety zła opinia o nas przeważa, nie tylko na drogach. Ale zwracam uwagę, że woj. mazowieckie jest dośc spore, a tym samym nie wszystkie numery rejestracyjne zaczynajace sie na W... to Warszawa... Poza tym trzeba pamiętać, że Warszawa jest w bardzo dużym stopniu miastem z ludnoscią napływową. Lyudzie przyjeżdzają tu chociążby do pracy, a na weekendy wracają w swoje rodzinne strony, służbowym samochodem z rejestracją na W.. - jeżeli odwala tsam jakieś bydło na drodze, to opinia spada od razu na Warszawiaków... Cwaniacy, gnojki i chamy mieszkają wszędzie, nie tylko w 100licy. Dlatego jestem gorącym przeciwnikiem takiego uogólniania i oceniania osób na podstawie miasta ich zamieskzania czy samochodu, jakimi jeżdzą [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kali pisze:
Co do trasy Lublin - Warszawa to jest tak naszpikowna fotografami,

tylko na odcinku Lublin-Kurów,a nastepny jest Rykach i wiecej narazie nie ma

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
swój chłop

Borys pisze:
W kwestii wlaczania sie do ruchu ze slepego pasa. W duzym ruchu bardzo przydatne sa takie pasy, a im wieksza predkosc tym przewaznie dluzszego pasa sie wymaga. Jednak nawet tu we Wrocku czesto obserwuje bezmozgowie kierowcow pomykajacych glowna droga. Widzac auto na slepym pasie po prawej udaja ze go nie widza i tylko dociskaja pedal do podlogi, zeby bron Boze nie wyskoczylo im przed maske..

Wzruszyles mnie.
Jadac prawym pasem i widzac auto na rozbiegowce, ktore zamiast cisnac rure zeby wyrownac predkosci i wskoczyc na moj pas, dojezdza do konca rozbiegowki i zalosnie staje z kierunkowskazem to nie bede mial litosci i na pewno nie bede hamowal zeby taka oferme wpuscic. Niech czeka na odpowiednio duza dziure...
Jesli sie napedzi i wskoczy przede mnie to tak powinno byc, na pewno mu nie utrudnie. Ale zaproszenia na pismie wysylal nie bede.
Natomiast jesli to bedzie tir i bedzie na rozbiegowce to zwolnie i wpuszcze. Jest wiekszy [zlosnik] i czasem takiemu trzeba ulatwic.
Po za tym stojac godzine w korku nie masz juz ochoty na wpuszczanie przed siebie roznych oferm, co to ruszaja spod swiatlem gdy odstep przed nim zrobi sie 100m, albo juz na zielonym swietle hamuja przed sygnalizatorem, bo pewnie zaraz sie zrobi zolte...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Z racji, że warszawiacy czytają ten wątek ;) mam pytanie, ile w Warszawie kosztuje siatka 10kg cebuli? Albo kilogram? Taka na bialo obrana, albo nie obrana.... <br>Dodano po 25 minutach.:<br> pytam poważnie

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Skoro temat niepoprawnych (podobno) kierowcow warszawskich oraz kwestie wpuszczania aut z pasa rozbiegowego mamy wyczerpany, pragne przytoczyc dzisiejszy przypadek wieczorny.
Jade sobie spokojnie 35-tka do chatki z Wroclawia, jestem za Bielanami i widze ze mam na tylku auto. Jade jak bozia przykazala 90 a gosc wyraznie mi sie do tylka przykleil. Standardowo w takich sytuacjach dotykam pare razy hamulec, zeby gosciowi dac sygnal ze za blisko jedzie, bo za bardzo lubie oryginalna geometrie bagaznika mojej Laluni.. Gosc zalapal po dobrej pol minucie mrugania, po czym wyprzedzil mnie w szalonym pedzie i po heblach... Z 90-ciu zrobilo sie 50 i tak sobie jedziemy. Dodatkowo zeby frajda byla wieksza wlaczyl tylne przeciwmgielne. Uroczo. Jako ze jechalem z rodzinka, nie chcialem robic wiochy podobnej to tego co on przedstawil, az tak mnie nerwy za kolkiem nie ponosza.. Auto to stary Galant na rejestracjach DWR (prawdopodobnie z Tynca, bo tam w koncu skrecil)..
Zwracam honor warszawiakom. Najgorsi sa sobotnio-niedzielni kierowcy ze sloma w butach, ktorzy o poruszaniu sie po publicznych drogach wiedza tyle co swinie o gwiazdach.
Pozdrawiam i zycze wszystkim spokojnej i bezpiecznej jazdy!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Borys pisze:
Najgorsi sa sobotnio-niedzielni kierowcy ze sloma w butach

I ci, którym parcie na przód peletonu zamyka klapki i nic poza końcem kolumny nie widzą ...

Tytuł:
swój chłop

Myslalem, ze tylko pacany z Brzegu rej OB xxx deptaja bezsensownie po hamulcu oslepiajac i dezorientujac niepotrzebnie kierowce za soba... A Ty jeszcze to robisz standardowo, brawo...
To, ze Ty jedziesz 90km/h to nie znaczy ze kazdy tez tak musi. Daj sie wyprzedzic, a nie wprowadzasz zamet blyskaniem swiatlami stopu. Jakies przewrazliwienie, ze ktos jedzie za Toba - to normalne na drodze.
Pozwol, ze dam dobra rade, jesli uwazasz, ze ktos jedzie za blisko to nie wal mu po gałach swiatlami STOPU, szczegolnie gdy on juz, juz zaczyna wyprzedzac, tylko uzyj spryskiwacza szyby przedniej.
Po pierwsze nie wkur%^&isz go, po drugie nie oslepisz, po trzecie sam zrobi odpowiedni odstep.

124 E300D i 190 D

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Hej Szeryfie,czasem nie ma jak zjechać gdyż brak pasa awaryjnego,często się zdarza.

Nic mnie tak nie wkuxxxx na drodze jak nagle widze za sobą samochód,tak blisko,że w lusterku nie widać przodu.Tylko kawałek maski i szybę.
Co to za jazda metr za zderzakiem?Kiedyś kiedy miałem samochód w rodzaju peugeot 205 z dośc solidnym hakiem,kilka razy jeden czy drugi pajac musiał zając się zderzakiem swojego auta w warsztaciku.
Żaden nie miał pretensji.

Wiadomo po co różne ciołki podjeżdżają aż tak blisko,ma to skłonić do przyspieszenia pojazdu poprzedzającego.Ale jek jest ograniczenie do 90 i ja w tej chwili chce jechac przepisowo ,to co mnie obchodzi gostek,który poniże 120 uwaza,że stoi w miejscu?Nie będę się dostosowywał do takiego typa.Jade 90,a jak ma ochotę i miejsc niech wyprzedza,jeśli jest możliwośc zawsze zjadę.

Ale zachowanie jest bardzo głupie ,raz ,że to ten który wjechał w tył płaci,a dwa z OC sprawcy po skasowaniu tyłu nie kupie nowych oryginalnych czesci,z gwiazdkami .

Kiedyś kiedy miałem auto z manualna skrzynią i brak osłonki na drążek biegów,czasem mrugałem ,ale wstecznym ,przy 90km\h mina ciołka za mną bezcenna :) :)

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00