MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 10:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

stary Mercedes nie do jazdy????????????????????

chyba sie koledze cosik pomylilo

albo moze mial kolega naprawde bardzo zuzyty egzemplaz starego mercedesa.........

a co do coupe, to ja mam mieszane uczucia co do wszelkich Mercedesow, ktore odbiegaja od normy wolnego i trwalego sedana.

jak ktos lubi stylowe coupe, to radze poszukac wsrod Muscle Carow amerykanskich - typowalbym na jakiegos Buicka lub Mustanga~70

Tytuł:
wiarus senior

szable pisze:

albo moze mial kolega naprawde bardzo zuzyty egzemplaz starego mercedesa.........

Nic mi się nie pomyliło moj samochód jest w dośc dobrym stanie jak jeżdzi niektórzy z tutaj obecnych widzieli w Trzebnicy ,jezdzę nim na co dzień ale w lecie czasami 300km a i tak uważam że sa to weterany którym należy sie troche inne traktowanie niż jazda na co dzień i np przedzieranie się przez śnieżne zaspy.
Pozdrawiam

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

marcin280e pisze:
szable pisze:

Nic mi się nie pomyliło moj samochód jest w dośc dobrym stanie jak jeżdzi niektórzy z tutaj obecnych widzieli w Trzebnicy ,jezdzę nim na co dzień ale w lecie czasami 300km a i tak uważam że sa to weterany którym należy sie troche inne traktowanie niż jazda na co dzień i np przedzieranie się przez śnieżne zaspy.
Pozdrawiam

Samochód został wymyślony, zaprojektowany i skonstruowany po to aby jeździć. Starego MB nie może spotkać lepsza starość, jak renowacja + dbający właściciel i codzienna jazda. Ile 123 jeździ, nawet jeszcze jako TAXI? Przecież nie można tych aut odstawić na kołki i basta. Jedyny problem to nie zaspy śnieżne tylko sól - sensowne zatem jest aby w zimie nie jeździć staruszkiem, lub zabezpieczyć jasienią a na wiosnę płukanie. Ale jeździć naszymi dziadkami TRZEBA, nawet na codzień.

PS - większość moich znajomych jest zdania, że nie powinienem Defenderem jeździć w terenie, bo szkoda i się niszczy :-? - to po cholerę mi auto terenowe?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Klubowicz

Sa takie opinie, ze nawet jak MB nie da sie juz jezdzic, bo jest tak padniety to mozna postawic go w ogrodku i kuc w oczy sasiadow [zlosnik], pewnie Twoi znajomi maja podobna opinie o defenderze.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
marcin280e pisze:
Moim zdaniem popełniasz błąd w rozumowaniu a to dlatego że stary Mercedes jest generalnie nie do jazdy,z różnych powodów chociażby dlatego że jest stary i zbyt cenny aby go użytkować na co dzień.

Czyżby wyszedł na jaw jakiś dziwny podział? Na tych którzy czerpią głównie przyjemność z jeżdżenia, i na tych którzy czerpią głównie przyjemność z posiadania?
Zdarzyło mi się być w paru miejscach na świecie [Niemcy, Francja, Belgia. Luxemburg, Holandia, Hiszpania]. Widziałem ludzi na codzień używających aut z lat '50 i '60, i to czasem nawet jako auta służbowe [Buick Roadmaster '58, a w środku zamontowany telefon - w czasach kiedy komórki dzieliły się na samochodwe i walizowe]. Ja ze swej strony nigdy nie posiadałem rewelacyjnych aut, najmłodsze były 8-letnie. Nie jestem przyzwyczajony do szybkich i komfortowych samochodów - W115 na codzień chyba przeżyję :-)
SEBI - gdybym za tydzień nie wyjeżdżał na 3 miesiące, to pewnie kupiłbym od Ciebie tą srebrną dwusetkę :-) widziałem to auto parokrotnie we Wrocławiu, i naprawdę mi się podoba :-)

pozdrawiam

Bartek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
114/115 diesel lub benzyna 4 cyl, sedan (oczywiście)

Z silnikami beznynowymi czterocyl. to W115, W114 to TYLKO silniki benzynowe szesciocylindrowe.

Bukol pisze:
-oszczędna jazda, piękny terkot dieselka

Ja osobiscie wole mily, rasowy pomruk benzynki [zlosnik] a im wiecej garow gra tym lepsza orkiestra

Bukol pisze:
-mizerne osiągi

To nie sa auta do scigania (wszelkie wyjatki potwierdzaja tylko regule [zlosnik] )

Bukol pisze:
-silniki 6 cylindrowe, dobre osiągi (szczególnie 280CE)

/8 z silnikami 280 i 280E zasadniczo nie roznia sie osiagami (vide ostatnia, trzecia, konkurencja prob sprawnosciowych w Trzebnicy), roznia sie natomiast brzmieniem na plus dla 280 bez "E" (nie jest to tylko moje zdanie)

Nie odbieraj tego, Bukol, jako osobistej krytyki, bo nie o to mi chodzi. Jest to moje zdanie, jako uzytkownika takiego, a nie innego auta.

Pozdrawiam

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
wiarus senior

Ja na codzień jeżdże W115 240D i nie narzekam, a kręce dziennie 100-200 km. Może nie jest tak wygłaskany jak kolegi Sebi'ego i dużo mu do niej brakuje, ale sobie radzi i przez pół roku nie zawiodła- oby tak dalej.
A co do wyboru sedan/coupe to moim zdaniem sedan, a to ze względu na pociągłą sylwetkę. Chociaż coupe kiedyś w kolekcji też chciałbym mieć- dwa sedany i W114 karawana już mam.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

misiek pisze:
Nie odbieraj tego, Bukol, jako osobistej krytyki, bo nie o to mi chodzi. Jest to moje zdanie, jako uzytkownika takiego, a nie innego auta.

Pozdrawiam

Oczywiście że nie odbieram tej wypowiedzi w kategorii krytyki :lol: . Popełniłem byka z tym 114/115 i z cylindrami i dobrze, że to wyprostowałeś. Co do brzmienia: zgadzam się że gaźnikowy brzmi lepiej niż szpryca. Niemniej jednak uważam, że dieselki brzmią ,,rasowo inaczej,, [zlosnik] .

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
dieselki brzmią ,,rasowo inaczej,, [zlosnik] .

Dobre, dobre... [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
swój chłop

Cześć.
Pół roku temu miałem podobny wybór.
Moja rada. Jeżdzij i oglądaj. Szukaj auta z tym czymś...
Nie nastawiaj się na remonty to długa droga i można sie w naszych warunkach szybko zniechecić. Na forum MB rozmawiasz z grupą ludzi na których w życiu trudno jest trafić. Większośc warsztatów patrzec będzie na ciebie jak na zwykłego klienta i tak samo potraktują Twoje auto, a Mercedes wymaga ręki pasjonata!!!
Auto do remontu może stać dłużej niż byś chciał i nie zależy to od Twoich pieniędzy.
Ja postanowiłem, że łatwiej będzie mi poznać świat Mercedesa autem popularniejszym. Oba auta są piękne i jak będziesz miał sprawny egzemplaż - bedziesz zadowolony. [cool]

W115 280 Sedan

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

MareK pisze:
Auto do remontu może stać dłużej niż byś chciał i nie zależy to od Twoich pieniędzy.

dobrze prawisz :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

o i tu cos wtrace ..... moje stoi juz tak dlugo (prawie wyremontowane) ze nie pamietam kiedy je postawilem ...... bo niestety wszystko zalezy od pieniedzy ..... :( pozdrawiam

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Co do braku bocznych slupkow, to choc wyglada to super to przy jezdzie kolami do gory efekt moze byc nieciekawy
W reklamówce Mercedesa A dachowali 123C (wypadła z zakrętu) i przeszła to bez szwanku.
Cytuj:
..Nie do slubu..

A ja na przykład wiozłem 2xw tym miesiącu moją Coupetą znajomych do ślubu :) I byli zadowoleni :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
o i tu cos wtrace ..... moje stoi juz tak dlugo (prawie wyremontowane) ze nie pamietam kiedy je postawilem ...... bo niestety wszystko zalezy od pieniedzy ..... :( pozdrawiam

pociesze Cie, ze moj tez juz dlugo stoi na warsztacie ponad rok. Ale tak ma byc, ze nie jest robiony szybko (szybki numerek), malo dokladnie, nieprecyzyjnie, czy sztukowany raz na jski czas. To musi byc zrobione dobrze. Tak mi sie wydaje. Zreszta i czasy sa juz inne, aby pasjonowac sie naprawa i posiadaniem, a nie robieniem po to aby tylko jezdzic.
A swoja droga od wiekow samochody sportowe maja swoj urok i tak mi sie wydaje, ze copue jest ciekawszym samochodem, rzadziej spotykanym na ulicy. Stad moja opinia, ze coupe sa ciekawsze.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja swoim jezdziłem na codzien i sprawował się super [zlosnikz]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00