MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 3:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Albert pisze:
w DE dopuszczalna predkosc na autostradzie to 130 km/h .

myślałem że w (D) Vmax=~

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Albert pisze:
w sensie ze w ktorym kraju ? zarowno w DE , jak i PL, dopuszczalna predkosc na autostradzie to 130 km/h .
Tylko ze Polsce prawie nie ma autostrad :)

W D ograniczenie na autostradach (chyba ze akurat jest znak)? Pierwsze slysze?
Vmax(D)=inf, Vmax(CH)=120, Vmax(PL)=130 [km/h] |autosrada

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w DE ile fabryka da :)
Jedynie na ograniczeniach to wiadomo.
Ale jeżeli nie ma ograniczeń to ile fabryka dała ;)
Cóż to za piękna chwila, jechać spokojnie sobie 200 km/h w pełni legalnie :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No mnie sie to tez bardzo podobalo.. Choc tak bardzo spokojnie przy tych 200km/h nie bylo, bo krajobraz sie szybko zmienia i o dziwo co chwile mialem na plecach jakiegos samolota ktory lecial duuuuuzo szybciej.. A jak wiecie awaryjne hamowanie z tych 200 do jakichs 100, ktorymi porusza sie prawy pas nie nalezy ani do przyjemnych ani bezpiecznych rzeczy..
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Borys pisze:
A jak wiecie awaryjne hamowanie z tych 200 do jakichs 100, ktorymi porusza sie prawy pas nie nalezy ani do przyjemnych ani bezpiecznych rzeczy..
Pozdrawiam!

Noo ja wczoraj jak rozpędziłem moje W124 do 350km/h (odcięcie zapłonu :( ) to mi jeden maluchem wyjechał na lewy pas jakieś 3m przed moim zderzakiem! Na szczęście w porę otworzyłem maskę i moje auto uniosło sie nad malaczem i bezpiecznie wylądowałem na łące. Szok! :D :D

ps. a na poważnie to troche odbiegliśmy od tematu klutury jazdy w Warszawie ;)

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

Oo==oO

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

... i bardzo slusznie ze ktos to w koncu zauwazyl :)

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop

bardzo dobrze ze taki temat jest poruszony na tym forum :) mam nadzieje ze ludzie z tego forum spojrzą troche inaczej na zamotanych kierowców i bedzie dla nich bez róznicy jak dojadą 5 minut pózniej do celu bez wzgledu jakie to miasto :D

Tytuł:
swój chłop

A ja tam lubie jezdzic po warszawce. Kazdy cisnie rure ile wlezie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kilka słów z praktyki. Co dzień przemierzam 70km w jedną, później w drugą stronę do pracy. Pracuje we Wrocłąwiu, gdzie jak w każdym dużym mieście w Polsce jest wyścig od świateł do świateł. Kiedy stoje pierwszy na światłach i rucham, to (sorry) SPECJALNIE blokuje innych za mną żeby mnie nie wyprzedzili! Czasem się nie uda i jakiś "wskoczy" przede mnie, rozpędzi się do 90, potem HAMUJE na czerwonym, ja się z resztą ferajny kulam do świateł 60km/h i co? Musze hamować, mimo, że akurat zapala się zielone, bo jakiś ścigant MUSIAŁ mnie wyprzedzić. Gdyby nie wyprzedził, cała kolumna równo składnie i dokładnie przejechała by na "fali". A już totalnie spaprana sprawa jest gdy nawet jest późno, mały ruch. No i jak zwykle ja się kulam, a kolesie: kto pierwszy ten lepszy i ustawi się każdy na 3 pasach że choć mam zielone, oni jechali skrajnym lewym, to i tak nie przetocze się przez skrzyżowanie bez hamowania do zera.
Nawet na trasie jadąc jak z tempomatem 90 (czasem 100 ;) ) i mnie "skoczki" biorą (ci co wiecej na lewym pasie jadą niż swoim prawym, nich wyprzedzają... ) w momencie gdy dojerzdzam do przedmieścia Wrocławia, co już powyprzedzać sobie bez DZWONA nie idzie co widze? na pierwszych światłach kilka "śmigantów" stoji 3-4 auta przede mną :D W sumie to nie ma kursu żeby nie było to dla mnie przeżycie, bo albo musze depnąć w hamulec co by jakiś z przeciwka zdążył na swój pas przed śmiercią albo musze hamować bo koleś rozpaczliwie zajezdza mi droge wciskając się między mój przód a tył auta przede mną, którego nie udało mu się wyprzedzić.
Ja osobiście mam takie wnioski, aby kłaść nacisk podczas nauki "L" i później też, żeby kalkulować jazdę, nie zawsze prędkość=szybciej do celu. Gdybyśmy mieszkali w D to na autobahn rozumiem, im wiecej mu wdepniesz tym szybciej dojedziesz. Ale PL to nie raj.
Kolejny wniosek ZA MAŁO KAMER na krzyżówkach!

ps. W poznaniu fajnie rozwiązali temat przedmieści :) Kiedyś też tam jezdziłem kilka razy w tygodniu, są światła (przejście dla pieszych) z odczytem prędkości. Jak zap...alasz to ci się czerwone zapali. Jak jedziesz 60, masz zielone. Kilka razy byłem świadkiem "strąbienia" przez miejscowych jakiegoś furiata co tym sposobem hamował ruch. A to uczy... :) <br>Dodano po 6 minutach.:<br> dodam że moje W124 też potrafi robić za "śmiganta" i robi przy tym wrażenie :) ale po co.....

dodam jeszcze że kiedyś pracowałem jako przedstawiciel handlowy. I wiecie co? jak się jest szczawikiem 20letnim w służbowym SC albo Pandzie to gucio mnie obchodziło że na 3 biegu kończe wyprzedzanie TIRa przy 130km/h... Albo że z pasa do skrętu w prawo/lewo jade prosto bo korek. Obchodziła mnie tylko prowizja od sprzedaży. Im wiecej punktów sklepowych zaliczyłem tym większa kasa. A mandaty? Mandaty wliczone w ryzyko... Straszne ale prawdziwe. Mi minęło jak mi się córka urodziła. Ale ilu kierowców jest kawalerami bez dzieci w autach służbowych????? :D Szok myśleć.

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

Oo==oO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja do tego podchodze inaczej. Nie uogólniam jakimiś stereotypami. Mi, czy w Poznaniu, Lodzi, Warszawie, Toruniu, Gdansku, Koszalinie jezdzi sie dobrze. Zawsze znajdzie sie jakas grupka scigantow, ale nie stanowia problemu, najwyzej zetra sie z banda kilkaset metrow przedemna.

Jesli jest ktos spragniony prawdziwej kultury na drodze niech jedzie do Szwajcarii.

Obecnie: FF '07 1.6 TDCi - też się kula ;)

Tytuł:
wiarus junior

Wiadomo,STOLYCA :)
Warszawska Szkoła Extremalnej Jazdy Na Krawędzi .....
Rozumu i rozsadku:)
Tu sie inaczej nie da.
Pedał w podłoge,alleluja i do przodu.
Migacze?Lusterka?
To dla miętkich....twardym trza byc :)
Respekt tylko dla przecinaków i Nissanów Patrol.
Reszta......

Tytuł:
swój chłop

faktycznie, 130km/h nie jest wymagane, jest tylko ZALECANE w DE.
pomylio mi sie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Okej, rozmawiałem z kimś na temat tego wątku. Ta osoba opowiedziała mi następujące zdarzenie: kierowca spoza Warszawy skręcał w prawo włączając się do ruchu, znalazł się na tzw. ślepym pasie. Migał w tym czasie w lewo i klął parę dobrych minut na warszawskich kierowców sk...synów, którzy nie chcą wpuścić kolesia z obcą rejestracją, jednak zamiast płynnie wjechać w traffic jak mu miejsce robli to oczekiwał, że się cały pas dla niego zatrzyma, a on wtedy dostojnie ruszy. Sorrry Warszawa to jest takie natężenie ruchu, że trzeba dostosować się do niego i zmienić swoje przyzwyczajenia, a nie na siłę wdrażać zasady poruszania się z Pcimia (który świetnie znam, albowiem niedaleko mieszkam i często przejeżdżałem). Na pewno pomoże. Z doświadczenia wiem, że po paru dniach jeżdżenia kierowcy z mniejszych miejscowości szybko łapią o co chodzi (bezmózg by nie złapał) i śmigają lepiej niż miejscowi. Pozdrawiam i zapraszam do Warszawy na podoszenie kwalifikacji : ))))))

Tytuł:
swój chłop

melvis pisze:
Pozdrawiam i zapraszam do Warszawy na podoszenie kwalifikacji : ))))))
chyba andrenaliny i wysokosci skladek ubezpieczeniowych :P:P:P

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wczoraj byłem w Łodzi, podjeżdżam spokojnie do świateł, bo już zaczyna się świecić żółte, a tu obok mnie przemknął jakiś samochód.

Patrzę ci ja, i co widzę rejestracja zaczyna się na WW.......,

Mknący samochód kawałek daej wyprzedził jeszcze inne samochody na przejściu dla pieszych, po czym z lewego szybciutko pojechał na prawy pas i poczekał na mnie na następnych światłach. Oczywiście po zapaleniu się światła zielonego auto wyrwało niczym z procy ścigając się z wiatrem. I tak do celu podróży, który jak się okazało był dla mnie i kierowcy opisywanego samochodu ten sam.

Kierowcą pomykającego po łódzkich ulicach bolidu marki Skoda Octavia była koleżanka z firmy, rodowita Łodzianka :). Od razu przypomniał mi się ten wątek :).

Chciałbym zatem pozdrowić wszystkich, którzy po numerach rejestracyjnych wystawiają metrykę urodzenia auto prowadzącemu. [zlosnik]

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00