Waldi pisze:
Nie zgodze sie z tym stwierdzeniem gdyz wielokrotnie na sali sądowej słyszałem wyroki sądowe zatrzymujące tylko poszczególne kategorie prawa jazdy radzę dogłębniej postudiowac ten temat bo jest specyficzny.
Cytuj:
Art. 87. (102) § 1. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 złotych.
§ 2. (103) Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1,
podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.
§ 3. (104) W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów.
Po 1 - wykładania językowa - i mamy wyraźnie liczbę mnogą i brak jakiejkolwiek wzmianki że można zabrać np.B a innym razem C w zależności od widzimi się
Po 2 - trzeba wziąć pod uwagę Ratio Legis - które po dokonaniu wykładni tego przepisu potwierdza tylko że nie celowe było by orzekanie zakazu prowadzenia pojazdu np w kategori C , a dozwolone w kategorii B....
Ponieważ osoba popełniła wykroczenie kierująć pojazdem mechaniczym a nie kategorią B, C , A itp
szukałem w necie przy różnych rozstrzygnięciach , również w orzecznicstwie SN i wszędzie jest tylko wzmianka o obligatoryjnym zatrzymaniu prawka a nic nie ma o rozróżnieniu na kategorie....
I dla mnie jest to jak najbardziej logiczne.
także jeśli Waldi masz jakieś ciekawe dane na ten temat to podziel się - może jakieś linki ?? chętnie poczytam .
Pozdrawiam