MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 6:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
Szukałem ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na temat zakupu auta bez opłaconego OC. Czy ktoś przerabiał już ten temat osobiście? Jak z tym właściwie jest?
Pozdrawiam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Zadbaj o to, żeby rozpocząć swoje OC na zakupione auto z datą tą samą co na umowie, a więc ubezpiecz auto na numery rejestracyjne poprzednika, chyba że zdążysz kupić, zarejestrować i ubezpieczyć w ciągu jednego dnia. To, czy sprzedający będzie miał problemy i sprawa wyjdzie na jaw zależy od kilku rzeczy i jeśli sprzedawca nie jest twoim dobrym kolegą albo wujkiem, nie musisz się tym przejmować i jest to tylko jego problem. Ty tracisz tylko przywilej trzydziestodniowego korzystania z jego polisy, którą powinen mieć, ale która też jest o tyle problematyczna, że w przypadku braku wypowiedzenia na czas, automatycznie sie przedłuży.

Ostatnio zmieniony pt maja 04, 2007 6:24 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A jeżeli wpiszę datę poniedziałkową na umowie i w poniedziałek przerejestruję samochód na siebie i ubezpieczę to też nie będzie żadnych problemów?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

maniakw123 pisze:
A jeżeli wpiszę datę poniedziałkową na umowie i w poniedziałek przerejestruję samochód na siebie i ubezpieczę to też nie będzie żadnych problemów?

Najważniejsza jest zgodność dat z umowy i z polisy. Oczywiście teoretycznie możesz tak zrobić, ale sprzedający może na to nie pójść, bo do poniedziałku możesz tym autem narobić mu problemów na jego konto. Chyba że nie jest tego świadomy albo mu to nie przeszkadza.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Przepraszam że się podepnę ale też mnie to interesuje. Czy sprzedający będzie miał problemy z powodu niepłaconego OC i czy istnieje sposób żeby nie miał ?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Problemy zaczną się, kiedy dowie się Fundusz Gwarancyjny. A dowiedzieć może się najprędzej, kiedy z umową i dowodem rejestracyjnym pójdziesz do WK, aby zarejestrować auto, a pani poprosi cię o okazanie polisy pod rygorem powiadomienia FG, jeśli jej przy sobie nie masz. Przepis nakazujący urzędnikowi to zrobić jest w różnych częściach Polski różnie traktowany i może, zwłaszcza w małych urzędach, zdarzyć się, że nikomu nawet to do głowy nie przyjdzie. W większych miastach, gdzie urzędy mają ISO, urzędasy szkolą się na potęgę, patrzą sobie na ręce a jeden drugiego by zjadł, spodziewaj się takiej kontroli.

Wyjątkiem są auta powyżej 40 lat, przy których nie wymaga się ciągłości OC i są traktowane po ludzku. Przepisu nie znam, ale sprzedałem rocznik '62 bez polisy.

Jeśli więc chcesz ochronić sprzedawcę, kup polisę na podstawie dowodu i umowy K-S, ale zanim podasz dokumenty do okienka. Na polisie OC będą numery rej. poprzednika, a po wystawieniu nowego dowodu, numery zaktualizuje ci agent. Możesz też liczyć na prawdziwość informacji, że baza z której korzysta FG sięga aut rejestrowanych po raz pierwszy w roku 2003 i później. Jeśli nikomu więc nie dasz powodów do informowania FG, czyli kupisz polisę jak wyżej oraz nie wjedziesz przedtem w środku miasta i na oczach policjanta w drugie auto albo nie zrobisz też nikomu kuku podczas jazdy próbnej, będzie dobrze.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dzieki (me: how) za wyjaśnienie. Chcę kupić sobie przyczepkę kempingową za bezcen ale ma od 8 lat niepłacone ubezpieczenie, a włąsciciel jest moim sąsiadem i nie chcę go wpakować w kłopoty...

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

nagro pisze:
Chcę kupić sobie przyczepkę kempingową za bezcen

Pewno N126? ;) Toz to lata a nie jezdzi [zlosnik]

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

beet pisze:
nagro pisze:
Chcę kupić sobie przyczepkę kempingową za bezcen

Pewno N126? ;) Toz to lata a nie jezdzi [zlosnik]

Ważne że na głowę nie pada jak już stoi :P Sąsiad wycenił ją na niebagatelną kwotę 500 zł a jest jeszcze w całkiem dobrym stanie... :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Ee to nic tylko brac :) Jeszcze jak ma przedsionek, to juz w ogole cymes ;) Za te pieniadze to sie nawet dobrego namiotu nie kupi. Udanej transakcji ;)

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Czyli jeśli zawrę umowę na obecnych tablicach rejestracyjnych to zapłacę oc od dnia zakupu, później zarejestruję auto na siebie i zaktualizuję oc i w ten sposób ja będę zadowolony a sprzedający nie będzie miał żadnych problemów. Dobrze rozumiem?

hmm
Byłem w ubezpieczalni i pani powiedziała mi, że mogę ubezpieczyć auto w dniu zakupu na obecnych blachach i później je przerejestrować ale obecny własciciel i tak zapłaci karę za nieopłacanie ubezpieczenia.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie wiem jak z przyczepkami, ale samochod mozna ubezpieczyc z pominieciem nr rej. Wystarczy kupic polise na nr. nadwozia. Potem spisac umowe i jest luz, jakby co to polise mozna kupic przed zakukupem samochodu.

Pozdrawiam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

maniakw123 pisze:
Czyli jeśli zawrę umowę na obecnych tablicach rejestracyjnych to zapłacę oc od dnia zakupu, później zarejestruję auto na siebie i zaktualizuję oc i w ten sposób ja będę zadowolony a sprzedający nie będzie miał żadnych problemów. Dobrze rozumiem?

hmm
Byłem w ubezpieczalni i pani powiedziała mi, że mogę ubezpieczyć auto w dniu zakupu na obecnych blachach i później je przerejestrować ale obecny własciciel i tak zapłaci karę za nieopłacanie ubezpieczenia.

Nikt nie odpowie ci: tak lub nie. Postępując jak wyżej wyprzedzasz ruch i unikasz sytuacji, w której ta informacja trafi do FG. Pani nie powiedziała ci jak sądzę, w jaki sposób FG dowie się o tym, że przed polisą, którą zamierzasz wykupić nie ma innej. Agent ubezpieczeniowy chce zarobić, więc zainteresowany jest jej sprzedażą, a nie donoszeniem na klienta, a tym bardziej straszeniem go, co skutkować będzie w twoim przypadku tym, że nie dasz mu pieniędzy. Jeśli sprzedający sam na siebie doniesie, to owszem, zapłaci karę. Jeśli nagle zaczną prześwietlać historie ubezpieczeń wszystkiego co się rusza, to pewnie też, ale gdyby tak było na allegro auta, przy których ktoś niedopilnował ciągłości OC sprzedawanoby za bezcen. Jeśli agent pyta o numer poprzedniej polisy i ją gdzieś zapisuje, to chodzi mu o dowód posiadania zniżek.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zastanów się, czy jest możliwe, a jeśli tak, to czy opłaca się zapłacić zaległe składki.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Czyli próbuję opcję z wykupem ubezpieczenia na obecnych blachach, zobaczęco z tego wyjdzie :)
Dzięki za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00