MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 8:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
2,4 powstało na potrzeby transportera po dołożeniu dwóch garnków do 1,6,
Czy 2,4 nie jest aby pieciocylindrowe?...

2,5TDi jest 5-cylindrowe, starsze 2,4 ma 6 garnuszków (z rotacyjną pompą Boscha) i narodziło się własnie tak jak napisałem. Wszędzie mi mówią, że to bardzo dobry silnik (tylko dbać o nagrzewanie i schładzanie, bo długi), i rzeczywiście ładnie ciągnie, z paliwem oszczędnie się obchodzi i o nic nie pyta, tylko że coś trochę buczy, jakby panewka jaka ;), więc może te historie o korbowodach, co to z wyrobów VW wychodzą bokiem... [szalone] Pojeździmy, zobaczymy...
Nawiasem mówiąc, dynamikę Kanta mogę sobie wyobrazić w następującym eksperymencie myślowym: odejmujemy od mojego klekota turbinę i intercooler, dajemy starszą pompę i wtryski, obrzynamy dwa gary, skracamy przełożenie mostu, a potem stawiamy drugie 940 na dachu i gotowe. [zlosnik]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
arbies pisze:
kielbik pisze:
Moja zona twierdzi, ze twoj Joker jest w lepszym stanie niz nasz Cluub Joker.
bo masz wersję "Cluub" a nie Club" czyli jakaś podróba. Ja na Twoim miejscu (szczególnie przy takim stanie samochodowym) słuchałbym żony i nie dyskutował. Kobiety zawsze mają rację! [usmiech] ;)
Mam wersje full original, juz poprawilem :)
arbies pisze:
A wracając do dynamiki to jest tak jak piszę, moje zeznania są czyste i klarowne. Według mnie i wielu innych używtkowników dynamika to nie to samo co elastyczność, a Tobie chyba o to drugie chodzi. Faktycznie na 5 biegu przyśpieszyć nie można, ale ze skrzyżowania ruszyć dynamicznie to nie problem. Fakt, że do prędkości 60km/h włączam wszystkie 5 biegów (średnio bieg co 12km/h [zlosnik] ) a i namachać się nieźle trzeba dźwignią biegów – ale odejście jest! [cool]
Dynamika to dynamika, tzw. elastycznosc to tylko jeden z jej elementow. Mam sporo doswiadczen z dynamika w kantach i zdania na jej temat nie zmienie, wg mnie jest porownywalna z dynamika maucha. Ale moze mi sie juz w glowie poprzewracalo (ostatni raz kiedy prowadzilem auto z mniej niz szescioma cylindrami to bylo podczas wycieczki do muzeum w Stuttgarcie).

P.S.

Duzo czasu zajelo ci zanim nauczyles sie wlaczac jedynke bez problemu? :)

'71 250 CE, angol

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

<br>Dodano po 1 minutach.:<br>
kielbik pisze:
Duzo czasu zajelo ci zanim nauczyles sie wlaczac jedynke bez problemu? :)

Fakt, nie jest to prosta sprawa, ale do przeżycia. U mnie śmiało można startować z 2 biegu i wtedy mam normalny układ „H”.

Kielbik, za co odpowiada akumulator za siedzeniem kierowcy? Tam wchodzi jakaś super mała wersja akumulatora ile powinien mieć amp./h?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
arbies pisze:
U mnie śmiało można startować z 2 biegu i wtedy mam normalny układ „H”.
Poczekaj az wsiadzie zona z dzieckiem i skrzynka piwa. Wtedy juz nie bedzeisz taki beztroski :P A poza tym bez wstecznego sie nie obejdziesz a ten wlacza sie tak samo ch... :)

arbies pisze:
Kielbik, za co odpowiada akumulator za siedzeniem kierowcy? Tam wchodzi jakaś super mała wersja akumulatora ile powinien mieć amp./h?
Akumulator za siedzeniem kierowcy obsluguje wyposazenie kempingowe kiedy auto jest na postoju (ogrzewanie postojowe, lodowka, pompa wody). Niby jest oddzielony od instalacji elektrycznej samochodu jakims przekaznikiem ale juz pare razy udalo mi sie rozladowac oba akumulatory. Oba akumulatory powinny miec 63 Ah i byc do VW (maja inna stopke i sa trohe nizsze ale w sumie to standatowe aku, ktore dobierzesz wg kazdego katalogu)

'71 250 CE, angol

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00