MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 11:37 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dajcie juz spokoj.. Temat oklepany na tym Forum w conajmniej kilku tematach.. Jedni sa za, drudzy przeciw, kazdy ma mniej lub bardziej sensowne argumenty na poparcie swojego zdania.
Zapalajmy swiatla, zapinajmy pasy i nauczmy sie jezdzic nieco ostrozniej i z wyobraznia przede wszystkim!!! Apeluje tutaj do kierowcow codziennych i niedzielnych, do mlodych i starszych, do spokojnych i tych troche bardziej porywczych. Wszyscy jestesmy uzytkownikami tych samych wspolnych drog, wiec nauczmy sie respektu do praw fizyki oraz kultury. To procentuje znacznie lepiej niz przekonywanie siebie i innych do wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanocnymi..
Dzisiaj na krajowej ósemce miedzy Wroclawiem a Kudowa byl tragiczny dzwon.. Droga byla zatkana od 9 rano do poznego popoludnia... Zginela z tego co wiem conajmniej jedna osoba. Nie da sie opisac atmosfery jaka panowala w tym czasie na CB-radiu w tej okolicy wsrod kierowcow. Wszyscy nagle jechali grzecznie i zgodnie z przepisami.
Jesli mialbym w ciagu roku wymienic nawet 10 zarowek z racji "glupiego przepisu" jazdy calorocznej na swiatlach, to chyba warto, jesli mialoby to w jednym przypadku na tysiac zapobiec takiej tragedii.
Pozdrawiam i zycze szerokosci!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Może ten Pan wymyślił dobry sposób, bo jak go np. nie stac na wydatek tych kilkuset złotych na powiększone spalanie i wymiane żarówek [ok] [ok], ale jak go policja złapie to zapłaci mandat i tak będzie musiał coś zapłacic. Ja nie mówie, że jest to głupi pomysł, tylko wydaje mi się, że, wcześniej czy później zdarzy się tak, że policja zobaczy, że te światła nie świecą i złapią go czego mu nie życzę. Za sam pomysł [brawo] [brawo] trzeba sobie jakoś radzic.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Żeluś pisze:
Ja nie mówie, że jest to głupi pomysł

Bo to nie jest glupi pomysł, to jest debilny pomysł.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Żeluś pisze:
Za sam pomysł trzeba sobie jakoś radzic.

nie wyrastaj chlopie w tym przekoinaniu ;-)

Żeluś pisze:
nie stac na wydatek tych kilkuset złotych na powiększone spalanie i wymiane żarówek

jak go nie stac to niech kupi rower, juz pomijam zasadnosc tych argumentów.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

..tak sobie mysle, ze moze nie bede wyjezdzal autem z garazu, tylko zamontuje sobie na oknach takie rolowane billboardy z przewijajacym sie krajobrazem. Skoro gosc chce stwarzac przed policja pozory zapalonych swiatel, to moze tak by stworzyc pozory samej jazdy? Wiem wiem, glupi pomysl, zaraz ktos powie, nie bedzie slychac warkotu silnika i szelestu opon.. Ale od czego jest wyobraznia? Jak widac niektorym jej nie brakuje :)
Pozdrawiam!

P.S. Dzisiaj mimo pieknej pogody kilka razy zdarzyla mi sie sytuacja ze nie widzialem jadacego z naprzeciwka, wyprzedzajacego kolumne ciezarowek, nieoswietlonego jakimikolwiek swiatlami auta.. Nie jestem ani ulomny ani niedowidzacy. Po prostu w upale, przy pewnych katach widzenia asfalt zlewa sie z powietrzem i otoczeniem w jedna wielka kupe i nie jest czasem tak latwo rozroznic na kilkaset metrow szarawych sylwetek auta od otoczenia. Jednak mimo prazacego slonca (jasniej chyba byc nie moze) pozostale, jadace na swiatlach mijania auta byly doskonale widoczne i bez najmniejszego problemu mozna je bylo w ulamku sekundy zaobserwowac i ocenic ich stan (czy w ruchu, czy stoja, czy to smietnik albo drzewo).. Niech mi teraz ktos powie, ze jednak bezpieczniej jest bez swiatel..

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie lubie jechac bez wlaczonych swiatel.

Od okolo 8 lat robie okolo 50-60kkm sluzbowo i okolo 30-40kkm prywatnie. Prywatnie to znaczy wlasnym autem i np. Zonka za kierownica.

Na swiatlach od zawsze.
Zwykle Narvy daja rede przez okolo 2 lata.
Philips Vision Plus o mniejszej trwalosci ale o wiekszej jasnosci juz 1.5 roku.
Kable sie nie upalily, reflektory OK, alternatory OK, aku OK.
Tyczy sie to Berlingo, w123, Trabanta, Getza, Vito, Astry.

Test w trasie 500km ze swieczkami i bes nie dal zadnej zmiany. Bardziej dynamiczny styl jazdy i spale o wiele wiecej...

Czemu na swiatlech? Bo wielu kierowcow zachwuje sie jak debile i nawet widzac ledwo 10m nie wlacza swiatel bo jeszcze nie ma nocy.
Bo wielu, bardzo wielu o swicie w niskim sloncu czy przy niskim zachodzacym nie wlaczy swiatel.
Bo fioletowe maluszki i lanosy wychadzace zza sciany lasu sa niewidoczne.
Bo jezdzimy po ciasnych i marnych drogach co nas bardziej meczy i powoduje wieksza dekoncentracje.
Bo wiecznie nas poganiaja aby szybciej dojechac i jezdzimy podkurzeni.
Przynajmniej ja tak miewam.

W Polsce jak cos nie jest nakazem i karane to nie dziala.
Wypadaloby jeszcze za nie wlaczanie kierunku kasowac z zalozenia i dopiero prosci o udowodnienie wlaczenia. Wiem, jestem zlosliwy i pewnie "gupi" bo jestem za swieczkami w dzien.

Co do tematu zastepczego, oczywiscie musze sie zgodzic.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00