MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 5:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Czy popierasz obowiązek jazdy na światłach przez cały rok ?
Czas głosowania minął wt kwie 15, 2008 9:41 pm
Tak 62%  62%  [ 58 ]
Nie 38%  38%  [ 36 ]
Liczba głosów: 94
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Czyli gosc lamie istniejace przepisy (natenczas) - skad wiec przekonanie, ze nie bedzie lamal tych nowych?

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Czyli gosc lamie istniejace przepisy (natenczas) - skad wiec przekonanie, ze nie bedzie lamal tych nowych?

Pewności niestety nie ma....ale jak znam życie policjanci mogli go w tamtej sytuacji nie ukarać mandatem....

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W 100% za.
A jeśli chodzi o -

Noon pisze:
wolna ręka, to samo zdanie mam odnośnie zapinania pasów przez kierowcę

Zgoda, ale tylko kiedy jedzie sam.
W razie ew. dachowania lub mocniejszego BUM będzie latał jak g...w betoniarce, pozwiedza sobie różne zakamarki kabiny, może nawet na zewnątrz wyjrzy.. 8) .
Ale z pasażerami taki easy rider to już porażka.
Ja w każdym razie bym wolał żeby mi po jakimś karambolu, głowy z czyjegoś nieprzypiętego tyłka nie wyciągali... :evil:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

don_edek pisze:
W 100% za.
A jeśli chodzi o -

Noon pisze:
wolna ręka, to samo zdanie mam odnośnie zapinania pasów przez kierowcę

Zgoda, ale tylko kiedy jedzie sam.
W razie ew. dachowania lub mocniejszego BUM będzie latał jak g...w betoniarce, pozwiedza sobie różne zakamarki kabiny, może nawet na zewnątrz wyjrzy.. 8) .
Ale z pasażerami taki easy rider to już porażka.
Ja w każdym razie bym wolał żeby mi po jakimś karambolu, głowy z czyjegoś nieprzypiętego tyłka nie wyciągali... :evil:

Twoj samochod wiec mozesz dac pasarzerowi wybor - albo pasy albo na piechote - nie widze potrzeby regulowania tego odgornie (tak, tak wiem, w Polsce jest porabany przymusowy panstwowy system ubezpieczen zdrowotnych - wszyscy zaplacimy wtedy wiecej - no ale i to mozna a nawet trzeba zmienic)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
no ale i to mozna a nawet trzeba zmienic

Na razie wystarczająco sie nazmieniali, czy na lepsze to sobie samemu trzeba odpowiedzieć.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mi to tam ryba. Przemyślałem to i powiem ze jak każą palić to zapale. Ale prawda jest taka ze gdyby zakazali palić światła wszyscy zaczęli by zapalać i truć dupe ze co to za durny przepis... Co kraj to obyczaj

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Kwestia jest taka - ja pale praktycznie caly czas... jest zima to musi byc zimo... ale nie potrzebuje do tego nakazu - mam swoj rozum i nie boje sie go uzywac!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

:) Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś.
Jeśli w aucie jedzie więcej niż jedna osoba, to wszystkie powinny być przypięte. Powód jest co najmniej oczywisty.
A co do odgórnych regulacji...jak komuś potrzeba więcej wolności, niech wsiądzie na crosa lub jakąś krowę i bryka po łąkach. Ale na drogach musi być ordnung bo inaczej sie trup ściele.

W126 300SE

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

don_edek pisze:
:) Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś.
Jeśli w aucie jedzie więcej niż jedna osoba, to wszystkie powinny być przypięte. Powód jest co najmniej oczywisty.
A co do odgórnych regulacji...jak komuś potrzeba więcej wolności, niech wsiądzie na crosa lub jakąś krowę i bryka po łąkach. Ale na drogach musi być ordnung bo inaczej sie trup ściele.

Dobrze zrozumialem - Twoj samochod i Ty decydujesz czy pasazer musi miec zapiete pasy, bo to Twoje zdrowie i zycie moze byc przez niego zagrozone - do tego nie trzeba odgornych nakazow!!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Pozdrawiam <br>Dodano po 1 minutach.:<br> hehe, al ja pisałem z punktu widzenia pasażera co go wiezie nieprzypięty kerowca :)

W126 300SE

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Tłumaczył chłop kriwe na miedzy ... czy Ty nie rozumiesz, że ze światłami zobaczysz go wystarczająco szybko ? czy w nocy samochód widzisz 10 metrów przed maską ?

Szczerze wątpię abyś go zobaczył dużo szybciej, przy tak ograniczonej widoczności i tej prędkości jak z przykładu osobiście uważam że i tak nic nie jesteś w stanie zdziałać.

WeebShut pisze:
Oczywiście że tak !! Jestem tego samego zdania, ale niezapalanie świateł przez debili w warunkach ograniczonej widoczności to też PRZYCZYNA !

Tu chociaż trochę się zgadzamy. Ale gdyby był rozważany przypadek z dozwoloną prędkością lub zbliżoną do niej nie było by PRZYCZYNY i nie trzeba było by z nią walczyć . Twój przykład poprostu jest ekstremalny.

WeebShut pisze:
No i kręcimy sie w kółko. Czyli ciemny las, wioska w środku, tam obszar zabudowany, pieprzyć to, nie zapalajmy świateł bo nie trzeba.

Patrz wyżej, za ekstremalny przykład

WeebShut pisze:
Nawet nie będe tego komentować. Jestes w stanie zapłacic dodatkowe 500 zł rocznie, ale świateł nie włączysz bo zużycie na 100 km wzrośnie Ci o 0.001 litra. No cóż. Tak jak powieział And, naród polski ma to we krwi, żeby marudzić, a sam nic lepszego by nie wymyslił (powiem więcej, dodatkowe OC to dopiero debilny pomysł).

Ja tu nie piszę o wzroście paliwa bo to akurat mnie nie boli tylko o ogólnych zasadach wymyślania przepisów które często gęsto są nieprzemyślane nieżyciowe i do bani. Walą mnie po kosztach. Co chwilę są wymyślane bzdurne zakazy i nakazy od których głowa boli. Człowiek nie lubi jak mu się takie rzeczy narzuca co chwilę. Co do OC to w zasadzie wykup NNW wystarcza ...... 30 - 50 zł ba rok to tak dużo ???

Podkreślam jeszcze raz , światła TAK ale za miastem (jak kto woli za terenem zabudowanym) i tego się będę trzymał.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Noon pisze:
Szczerze wątpię abyś go zobaczył dużo szybciej, przy tak ograniczonej widoczności i tej prędkości jak z przykładu osobiście uważam że i tak nic nie jesteś w stanie zdziałać.

Nie rozumiem Cię, przy jak ograniczonej widoczności ? Zaciemnione miejsce to aż tak ograniczona widoczność ? Czy w nocy samochód też widzisz w ostatnim momencie ? Widzisz różnicę pomiędzy mgłą ( bardzo ograniczona widocznośc), a ciemnym lasem( gdzie światła wystarczająco pomagają przy oślepiającym słońcu ).

Noon pisze:
którzy co chwilę coś mi zakazują albo dobijają debilnymi rozwiązaniami które łoją mnie po kielni !!!!

Noon pisze:
Ja tu nie piszę o wzroście paliwa bo to akurat mnie nie boli

To co Cię w końcu boli ? Co Cię bije po kieszeni ? Jaki masz w końcu problem z zapalaniem świateł ? Poza obszarem zabudowanym tak a w mieście nie. A co to za różnica ? Gdzie widzisz problem włączenia świateł w mieście? [szalone]

Tytuł:
wiarus senior

Gdy przyzwyczaimy się już do tego , że wszyscy jeżdżą na światłach , to może to być groźne , gdyż nie będziemy zauważać tych , którzy świateł nie włączą ( na pewno tacy się znajdą,bo nie jest możliwe by 100 % kierowców zawsze włączyło światła ).
Bardzo możliwe jest wtedy, że w sznurze aut z włączonymi światłami nie dostrzeżemy tego jednego auta bez świateł i uderzymy właśnie w nie , wymuszając np. pierwszeństwo.
Nie jest to agrument przeciwko nowej ustawie aczkolwiek sytuacja możliwa.
Ciekawe kto w takim przypadku będzie sprawcą wypadku ?

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Nie rozumiem Cię, przy jak ograniczonej widoczności ? .

Już spieszę z odpowiedzią. Chodzi o to że ja cały czas odnoszę się do
Twojego przykładu

WeebShut pisze:
A więc kolego, lecisz sobie spokojnie drogą krajową z prędkością 90 km/h, w twarz słońce nawala tak, że ledwo dostrzegasz 5 metr przed pojazdem. Wiesz, że niedługo się to skończy, bo 500 metrów przed Tobą rozpocierają się drzewa i las, a tam na samym początku postawiony jest ów znak D42, ale jak się okazuje, ten obszar zabudowany to nie miasto a zwykła wiocha. Lewym pasem wyprzedza z prędkością 140 km/h ten własnie wieśniak, który wie, że w mieście światła nei są obowiązkowe. Ty go zobaczysz dopiero wtedy jak cień drzew pokryje Twoją twarz. Wtedy to tylko krzyż na drogę.

WeebShut pisze:
Zaciemnione miejsce to aż tak ograniczona widoczność ?

Nie , ale patrz wyżej co napisałem w odniesieniu do twojego przykładu który powtarzam, jest ekstremalny. I tam jest aż tak ogranicona widoczność że światła Tobie też nie pomogą.

WeebShut pisze:
To co Cię w końcu boli ? Co Cię bije po kieszeni ? Jaki masz w końcu problem z zapalaniem świateł ? Poza obszarem zabudowanym tak a w mieście nie. A co to za różnica ? Gdzie widzisz problem włączenia świateł w mieście?

Co do bicia po kieszeni to mówiłem ogólnie o większości pomysłów kolesi za sterem i nie odnosiło się to w bezpośredni sposób do jazdy na światłach. Boli minie to że nakazuje mi się coś co chwilę "bo to zwiększy moje bezpieczeństwo..... bo to będzie dla mnie dobre" niebiorąc pod uwagę tego że w pewnych momentach przepis jest niepotrzebny bo nic nie wniesie. Wydaje mi się że myślę rozsądnie i nie potrzebuję aby ktoś myślał za mnie. Problem widz w momencie gdzy poraz wtóry wsiadam do pojazdu i nagle w ferworze walki (zamyślenie, proble, roztargnienie chwilowe) nie zapalam świateł a sympatyczny pan w czapce koloru białego i orzełkiem nad daszkiem informuje mnie o mandacie karnym w wysokości 200 zł i 4 punktach karnych. To mi się nie podoba !!!! Wiem zaraz napiszesz że takie cudo co zapala światła automatycznie kosztuje jedynie 20 zł , zgadza się tyle że trzeba mieć czas aby się zająć montażem tego ustrojstwa a poco skoro w mieście można by sobie było odpuścić zapalania tych świateł. Osobiście odkąd pamiętam za miastem zawsze zapalałem oświetlenie i do tej pory to wystarczało bo widziałem że większość kierowców też to robiło.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie będę już dyskutował na temat temat przykładu, bo ja swoje Ty swoje i nigdy do porozumienia nie dojdziemy, ale :

Noon pisze:
Problem widz w momencie gdzy poraz wtóry wsiadam do pojazdu i nagle w ferworze walki (zamyślenie, proble, roztargnienie chwilowe) nie zapalam świateł

Odpowiedź jest krótka i zgadzam się z nią w 100%

Jarzyn pisze:
Myć zębów nie zapominasz? Proponuję wyrobić sobie pełny automatyzm.

Pozatym stwierdzenie, że w mieście możnaby sobie odpuścić jest idiotyczne, dla Ciebie miasto to Wrocław, dla Kowalskiego to Kozia Wólka pod Skierniewicami.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00