MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 4:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Czy popierasz obowiązek jazdy na światłach przez cały rok ?
Czas głosowania minął wt kwie 15, 2008 9:41 pm
Tak 62%  62%  [ 58 ]
Nie 38%  38%  [ 36 ]
Liczba głosów: 94
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Powiem jeszcze tak, patrzac na wielu Polakow jezdzacych bez swiatel po zmroku i w deszczu to sie ciesze z nowych przepisow dotyczacych swiatel. Jak ma to poprawic bezieczenstwo to jestem za.
Chociaz sa w tym przypadku glosy za i przeciw (efekt cieplarniany,korki w miescie,kontrast : oswietlony samochod - nieoswietlony pieszy,slabiej widoczne swiatla stopu).
Natomiast martwi mnie sprawa piratow drogowych i psycholi za kierownica, szalejacych po drogach bezkarnie,nagminnie lamiacych przepisy ( gdy to widze noz w kieszeni mi sie otwiera) Za to nasz "ukochany" rzad powinien sie zabrac na pierwszym miejscu. Generalnie mentalnosc polskich kierowcow odbiega od standardow europejskich. Problem tkwi w egzekwowaniu prawa przez nasza policje. Policja woli zlapac 500 nadziabanych dziadkow jadacych rowerem , niz 10 samochodowych furiatow leczacych kompleksy za kolkiem ( typ. Boski - niezniszczalny). W miescie obowiazuje ograniczenie do 50km/h , staram sie nie przekraczac 70 a i tak mnie wszyscy wyprzedzaja, wiec zanim w naszym kraju nie zacznie byc egzekwowane prawo ( czytaj fotoradar co 200 metrow) to o bezpieczenstwie jazdy na swiatlach ,czy bez nie ma co dyskutowac. Ale sie rozpisalem...

Tytuł:
wiarus senior

jestem zasmucony aż tak dużym odsetkiem głosujących "przeciw". Staram się podchodzić z szacunkiem do poglądów każdej osoby, ale tu mi się nijak nie mieści w głowie, jak można być przeciwko temu przepisowi. Po prostu tego nie rozumiem.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

W pierwszy dzień obowiązkowej jazdy na światłach w godzinach 14.00 a 14.35 na dystansie 24km widziałem 3 kolizje drogowe z udziałem 7 samochodów łącznie. Była piękna słoneczna pogoda.
Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4404550
Obowiązkowe włączanie świateł, to jedyny ostanio mądry przepis jaki wymyslono.

www.suchorz4x4.com

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jestem jak najbardziej ZA!
Pozdrawiam!

Daihatsu Cuore '92 - Bo tak...
Jawa 350 '82, WSK 125 '75, WSK 125 '79, WSK 175 '78, Komar, Trike 125 ,
Ex. PF 126p, Buggy 650, SHL M11, WSK 175, wiele innych..

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Noon pisze:
Święte słowa, za miastem obowiązkowo , w mieście wolna ręka,

Rozumiem, że w słowie MIASTO mieści się w Twojej głowie obszar zabudowany oznaczony znakiem D42 :

Obrazek
bo innego rozwiązania nie znajduje.
A więc kolego, lecisz sobie spokojnie drogą krajową z prędkością 90 km/h, w twarz słońce nawala tak, że ledwo dostrzegasz 5 metr przed pojazdem. Wiesz, że niedługo się to skończy, bo 500 metrów przed Tobą rozpocierają się drzewa i las, a tam na samym początku postawiony jest ów znak D42, ale jak się okazuje, ten obszar zabudowany to nie miasto a zwykła wiocha. Lewym pasem wyprzedza z prędkością 140 km/h ten własnie wieśniak, który wie, że w mieście światła nei są obowiązkowe. Ty go zobaczysz dopiero wtedy jak cień drzew pokryje Twoją twarz. Wtedy to tylko krzyż na drogę.

Więc przestańcie do cholery skamleć i zapalcie te pieprzone światła. Bo jak nie będzie nakazu a tylko i wyłącznie zalecenie to WY i tak ich nie zapalicie, bo po co tracić 0.01 l paliwa na 100 km. U nas nie może być wyjątku, miasto nie, poza miastem tak. Jest przepis i koniec, jak się nei podoba to nikt tu nikogo siłą nie trzyma!

Już nie moge tego czytać, wieczny problem z byle gó... !

W mojej głowie poza ogólnym obszarem wytyczonym przez znak D42 mieści się jeszcze trochę zdrowego rozsądku.
No i widzisz, na Twoim przykładzie sam sobi odpowiedziałeś że jak właśnie będą niesprzyjające warunki to czy będą światła czy nie to i tak wafel zobaczysz, a już napewno nie tego "wieśniaka bez świateł z 140km/h na budziku".
Po za tym nikt tu nie skamle tylko wyraża swoją opinię. Ja swoją podtrzymuję, tego typu rozwiązania nie prowadzą do drastycznego spadku wypadków, poprostu trzeba mieć między uszami głowę i wtedy wszystko będzie ok. To samo tyczy się ograniczeń prędkości , ile by ich nie nastawiano to i tak nikt nie jeździ zgodnie z nimi (przypuszczam że łącznie z Tobą, miłośnikiem przepisów) bo zakazy i nakazy to nie droga do tego aby było lepiej na drogach, to wszystko to kwestia świadomości i wychowania/kultury którą się nabywa od dziecka.
A co do "nikt nikogo tu nie trzyma" to lekko przesadzasz, lubię mój kraj , nie lubię ponad 400 baranów którzy co chwilę coś mi zakazują albo dobijają debilnymi rozwiązaniami które łoją mnie po kielni !!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Noon pisze:
No i widzisz, na Twoim przykładzie sam sobi odpowiedziałeś że jak właśnie będą niesprzyjające warunki to czy będą światła czy nie to i tak wafel zobaczysz, a już napewno nie tego "wieśniaka bez świateł z 140km/h na budziku".

Ty chyba albo nie wiesz co jest widoczne na drodze, albo sobie żarty stroisz.
Odpowiedz mi, w którym momencie zobaczysz samochód wylatujący z ciemnego lasu: jak bęzdie miał włączone światła, czy jak ich nie będzie mieć ?

Noon pisze:
Po za tym nikt tu nie skamle tylko wyraża swoją opinię. Ja swoją podtrzymuję, tego typu rozwiązania nie prowadzą do drastycznego spadku wypadków

Dla mnie wystarczy, że z 10 000 zabitych ocali jeden jedyny procent. To juz jest o 100 zabitych mniej. Mało ????????

Noon pisze:
poprostu trzeba mieć między uszami głowę i wtedy wszystko będzie ok.

Dopóki kultura za kołem sterniczym sie nie poprawi u wszystkich, nic nie będzie ok. I dlatego obiema rękoma podpisuję sie pod tym przepisem !

Noon pisze:
A co do "nikt nikogo tu nie trzyma" to lekko przesadzasz, lubię mój kraj , nie lubię ponad 400 baranów którzy co chwilę coś mi zakazują albo dobijają debilnymi rozwiązaniami które łoją mnie po kielni !!!!

Akurat w tym momencie sie mylisz, uratowali Twoja kieszeń od niepotrzebnego leczenia setek osób, którzy nie zauwazyli nieoświetlonego samochodu. Więc przelicz sobie ile płacisz za dodatkowe 100 km, a ile za kolejna osobe w szpitalu, która leczy się z twoich podatków.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:

Dla mnie wystarczy, że z 10 000 zabitych ocali jeden jedyny procent. To juz jest o 100 zabitych mniej. Mało ????????

Nakaz wszystkim przemalowanie samochodu na bialo lub pomaranczowo i obowiazak zakladania kasku - ocalisz pwenie z 10% - to jest dopiero liczba!!

Podazajac taka demagogiczna sciezka rozumowania doszlibysmy do calkowitego zakazu poruszania sie pojazdami silnikowymi.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior

TReneR pisze:
Nakaz wszystkim przemalowanie samochodu na bialo lub pomaranczowo i obowiazak zakladania kasku - ocalisz pwenie z 10% - to jest dopiero liczba!!

a jak wśród tej niewiele znaczacej liczby będzie ktoś z twojego bliskiego otoczenia....co wtedy?
nawet gdyby to był ułamek procenta to i tak warto*
leczenie rannych kosztuje więcej niz zużyte paliwo.
rozejrzyj sie,nie jestes sam....
*)nie dotyczy polityków

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Ty chyba albo nie wiesz co jest widoczne na drodze, albo sobie żarty stroisz.
Odpowiedz mi, w którym momencie zobaczysz samochód wylatujący z ciemnego lasu: jak bęzdie miał włączone światła, czy jak ich nie będzie mieć ?

Odniosłem się do Twojego przykładu. Jak będą niesprzyjające warunki to i tak nic nie zobaczysz. W takich przypadkach ja jeżdżę wolniej a nie przysługujące mi 90km/h . Tak jak napisałem trzeba myśleć a nie bezwzględnie egzekwować prawa/przepisy bo czy go zobaczysz 5 metrów przed maską bez świateł czy 10 m ze światłami to i tak nie uciekniesz przy debilach którzy popychają ile wlezie

WeebShut pisze:
Dla mnie wystarczy, że z 10 000 zabitych ocali jeden jedyny procent. To juz jest o 100 zabitych mniej. Mało ???????

Mało, trzeba walczyć z przyczynami a nie skutkami a tych nawet 100 mniej zabitych to ewidentnie skutek.

WeebShut pisze:
Dopóki kultura za kołem sterniczym sie nie poprawi u wszystkich, nic nie będzie ok. I dlatego obiema rękoma podpisuję sie pod tym przepisem !
!!!!

Ok. Ja jestem zdania że za obszarem zabudowanym jak najbardziej.

WeebShut pisze:
Akurat w tym momencie sie mylisz, uratowali Twoja kieszeń od niepotrzebnego leczenia setek osób, którzy nie zauwazyli nieoświetlonego samochodu. Więc przelicz sobie ile płacisz za dodatkowe 100 km, a ile za kolejna osobe w szpitalu, która leczy się z twoich podatków.
!!!!

Ja im dziękuję za jakiekolwiek ratowanie moich pieniędzy. Niech oni od nich stoją jak najdalej. Lepiej niech wymyślą że każdy ma mieć obowiązkowo dodatkowe ubezpieczenie OC z którego będą pokrywane leczenia, albo każdy pokrywa sam z własej kieszeni.

Zrozum jedno, przepisy mają na celu "teoretycznie" nas uchronić przed tym co może się zdażyć na drodze, ale były by niepotrzebne jak by była inna mentalność ludzka. Czy liczba śmiertelnych wypadków spadkóa po ograniczeniu prędkości do 50km/h w mieście ? Nie !!! Trzeba walczyć ale nie za pomocą przepisów które i tak mało dają tylko z kulturą ludzką. Nauczmy ludzi myśleć to bie będziemy musieli być tak obwarowani przez zakazy i nakazy.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Żebyście kurde jego mać, posłuchali raz w życiu jak charczy człowiek pognieciony przez blachę, to nie tylko zapalilibyście 4 żarówki i przypnali się szelką, ale i wreszcie zaczęli jechac tyle ile znaki pokazują.

Dokladnie!
Michal, jestem jak zawsze pod wrazeniem trafnosci i zwiezlosci Twojej wypowiedzi.. Ludziom sie wydaje ze wszystko da sie jeszcze zrobic, ze da sie jakos wywinac z awaryjnej sytuacji, ktorej jeszcze nie przezyli... Tak na prawde rzadko kiedy zastanawiaja sie, jakie moga byc skutki nadmiernej (co do aktualnych warunkow drogowych) brawury... A w przypadku tragedii placza jak dzieci. 3 dni temu pod moja miescina byl tragiczny wypadek.. Chyba Corsa (nie wiem dokladnie, bo nic z tego nie zostalo) zaliczyla dwa przeciwlegle rowy i skonczyla na polu.. Raczej byly ofiary bo widzialem worki... W nastepnych wioskach widzialem oblawe policyjna na uciekiniera, ktorego dupneli dopiero prawie pod moim domem.. Jesli ludzi nie da sie nauczyc kultury jazdy prosbami i rozsadnymi przykladami, to trzeba batem!
Podpisuje sie pod nowym przepisem wszystkimi 5-cioma konczynami!
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
TReneR pisze:

a jak wśród tej niewiele znaczacej liczby będzie ktoś z twojego bliskiego otoczenia....co wtedy?
nawet gdyby to był ułamek procenta to i tak warto*
leczenie rannych kosztuje więcej niz zużyte paliwo.
rozejrzyj sie,nie jestes sam....
*)nie dotyczy polityków

To ja Ci proponuje - zostaw samochod w garazu - potencjalnie kogos ocalisz - przeciez sam napisales, ze warto!? Co Ty na to?

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
To ja Ci proponuje - zostaw samochod w garazu - potencjalnie kogos ocalisz - przeciez sam napisales, ze warto!? Co Ty na to?

Bezsensowny argument. Jeździć trzeba. Starajmy się to robić jak najbezpieczniej.

Nie mogę się doczekać dnia kiedy w Polsce co kilkaset metrów będzie ustawiony ukryty foto-radar.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:

Niestety tak miałem teraz, póki nie zginie osoba z twojego otoczenia, która miała zaledwie 25 lat i całe życie przed sobą, bo idiota nie dośc, że leciał na czołówkę, to nawet nie chciał zapalić świateł, to liczby zabitych na drodze sa tylko zwykłymi cyferkami.

agaj666 pisze:
nawet gdyby to był ułamek procenta to i tak warto

Jestem tego samego zdania. Nawet uratowanie 30 osób jest warte, bo niestety ale w tych 30 może się znaleźć ktoś z Twoich bliskich [szalone]

Noon pisze:
Tak jak napisałem trzeba myśleć a nie bezwzględnie egzekwować prawa/przepisy bo czy go zobaczysz 5 metrów przed maską bez świateł czy 10 m ze światłami to i tak nie uciekniesz przy debilach którzy popychają ile wlezie

Tłumaczył chłop kriwe na miedzy ... czy Ty nie rozumiesz, że ze światłami zobaczysz go wystarczająco szybko ? czy w nocy samochód widzisz 10 metrów przed maską ?

Noon pisze:
Mało, trzeba walczyć z przyczynami a nie skutkami a tych nawet 100 mniej zabitych to ewidentnie skutek.

Oczywiście że tak !! Jestem tego samego zdania, ale niezapalanie świateł przez debili w warunkach ograniczonej widoczności to też PRZYCZYNA !

Noon pisze:
Ok. Ja jestem zdania że za obszarem zabudowanym jak najbardziej.

No i kręcimy sie w kółko. Czyli ciemny las, wioska w środku, tam obszar zabudowany, pieprzyć to, nie zapalajmy świateł bo nie trzeba.

Noon pisze:
Lepiej niech wymyślą że każdy ma mieć obowiązkowo dodatkowe ubezpieczenie OC z którego będą pokrywane leczenia, albo każdy pokrywa sam z własej kieszeni.

Nawet nie będe tego komentować. Jestes w stanie zapłacic dodatkowe 500 zł rocznie, ale świateł nie włączysz bo zużycie na 100 km wzrośnie Ci o 0.001 litra. No cóż. Tak jak powieział And, naród polski ma to we krwi, żeby marudzić, a sam nic lepszego by nie wymyslił (powiem więcej, dodatkowe OC to dopiero debilny pomysł). <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
Jarzyn pisze:
Nie mogę się doczekać dnia kiedy w Polsce co kilkaset metrów będzie ustawiony ukryty foto-radar.

Ja też. Będe wiedział, ze ja i moja rodzina dotrzemy do celu bezpiecznie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mirmur pisze:
W pierwszy dzień obowiązkowej jazdy na światłach w godzinach 14.00 a 14.35 na dystansie 24km widziałem 3 kolizje drogowe z udziałem 7 samochodów łącznie.

W pierwszy dzień marca nieobowiązkowej jazdy na światłach
(naliczyłem ich w drodze z pracy kilkunastu) ::

Obrazek

Mój ulubiony kolor ZOMO wtapiający się w asfalt.....

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00