MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 12:24 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

Pytasz czy ubezpieczalnia bedzie respektowala wycenę innego rzeczoznawcy... otóż zazwyczaj nie będzie. Będą nadal się upierać przy swoim. W takich przypadkach niezależne wyceny robimy po to by mieć podstawy do roszczeń sądowych. Potem i tak sąd powołuje swojego biegłego.

Koszty sądowe pokrywa przegrany, ale jak pójdziesz do adwokaciny to on Ci powie "bedzie Cie to kosztowało 10% od wywalczonej sumy" [zlosnikz]

Tytuł:
wiarus junior

erio pisze:
WojtekW ... wiem ze chcesz pomoc .. ale takie rozmowy to prowadzcie na PW ...

troche to smierdzi oszustwem ubezpieczeniowym, jak to nie poszkodowany, ale doradzający wspomina pierwszy o bólach kręgosłupa ... :-?

Nie rozumiem co tutaj moze smierdziec ?

Generalnie chodzi o to, z ludzie zupelnie nie wiedza czego moga zadac od ubezpieczyciela. Czy rozmowa o tym, jakie poszkodowany ma prawa jest zlamaniem prawa lub oszustwem ubezpieczeniowym? zadna miara ! A przeciez jesli cos takiego u niego wystapilo to odszkodowanie mu sie nalezy jak "psu zupa"

Ludzie nie wiedzac ze moga zadac tego od ubezpieczyciela - w zdecydowanej wiekszosci przypadkow odstepuja od roszczenia. a przeciez rzeczy o ktorych wspomnialem to normalne nastepstwa duzej czesci wypadkow komunikacyjnych... Inna sprawa jest to ile poszkodowanych dochodzi swoich praw.

Sam zreszta napisalem, ze to lekarz musi stwierdzic ze obrazenia sa/moga byc skutkiem wypadku....

Ostatnio zmieniony śr kwie 18, 2007 2:05 pm przez WojtekW, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ok ok .. moze jestem przewrażliwiony .. wniosek jest tylko jeden .. walcz o swoje, ni epopuszczaj

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

Wielkie dzieki, za wszelkie koncepcje i pomoc :)

Nie popuszcze. Chce odzyskac tyle, ile mi sie nalezy, ni mniej, ni wiecej.

Ide jutro do lekarza, zeby wystawil zaswiadczenie, oczywiscie nie uzyje tego odrazu, dopiero jezeli sie okaze, ze maja zamiar wyplacic kwote, ktora nie wystarczy na remont, to wtedy bede mial "asa" w rekawie.

Erio, mowiles o wydrukowaniu ogloszen z Allegro, mam poprostu przekopiowac do word'a ich tresc, cene, date i wydrukowac? [zlosnik]

szaman pisze:
W razie "W" służe pomocą

Czyli? [zlosnik]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

druknij zeby miec wycene runkową przed sądem... moze nie usna tego za dowód .. ale lepiej miec niz nie miec

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
postmajtek

erio - cos tam wiesz, ale nie do końca

wydruki z ogłoszeń możecie sobie niestety w ... wsadzić.

dla sądu ważna jest opinia sądowego biegłego, a bez sądu i ubezpieczalnia nie wypłaci więcej niż będzie chciała wypłacić.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

szaman .. nikt nie mowi ze wiem wszystko, ale to co powiedzialem napewno nie zaszkodzi ...
wiem ze dla sadu wazny jest biegły, wiem tez ze biegły sądowy kosztuje na wejsciu minimum 1000zł. .. rzadko kto bedzie do tego dązył dobrowolnie ...

dlatego trzeba przedstawiac jak najwiecej danych z roznych xrodel, oferty sprzedaży podobnych towarow zeby pokazac wartosc rynowa podobnego egzemplarza, wyceny PZMOT, a jak sąd bedzie chcial rzeczoznawce to argumentowac brakiem funduszy na powolanie rzeczoznawcy .. cholera nie wiem ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

zacznij od znalezienia firmy ktora zajmuje sie walka z PZU
nie bój sie pójść do sądu naprawde to nic strasznego
kiedys na forum bylo o tym ze PZU ma pokryc szkode a nie jej czesc i nie ma mowy o jakims porywaniu czesci kosztow przez poszkodowanego z racji tz amortyzacji

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hehe przypomina mi sie akcja z mojej ostatniej stłuczki. PZU nei chciało mi wypłacić pełnej kwoty faktury za holowanie pojazdu. Auto z miejsca wypadku było holowane na moją posesje czyli ok 6 km. Faktura opiewała na kwote coś 360 zł ;). PZU pomimo faktury chciała mi dać tylko 220 zł za holowanei ( bo uwzględnili jakiś ryczałt). Tylko haczyk tkwił w tym że n policje czekałem jedyne 3,5 godziny i kierowca holownika policzył sobie godziny które musiał ze mna czekać na drogówke. PZU stawiało straszne opory z wypłatą pełnej kwoty z faktury. Napisałem odwołanie, a oni mi je odrzucili. Wkurzyłem się, zabrałem kopie odwołania, ich decyzje i fakture za holowanie. Nie gadałem nawet z tymi co obsługują lud tylko waliłme do naczelnika, który podpisał się pod decyzją o nieprzyznaniu mi całego zwrotu pieniadzy za holowanie. Rozmowa w 4 oczy, pare prób zbycia mnie tanimi textami i ostatecznie mój sukces :) Naczelnik napisał notatke służbową z rozmowy ze mną i po jakimś tygodniu całosc pieniędzy była na moim koncie.
Wniosek: Nie rozmawiaj z tymi co obsługują ludzi, bo oni i tak nic nie moga zrobić. Odrazu ciśnij do kierownika tego burdelu.
Po całej akcji nawet zapamiętają twoje nazwisko ;) Jak dzwoniłem do PZU i się przedstawiłem to odrazu wiedzieli o co chodzi, nawet nei potrzebowali nr sprawy ;)

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
wiarus junior

Fymek pisze:
Wielkie dzieki, za wszelkie koncepcje i pomoc :)

Nie popuszcze. Chce odzyskac tyle, ile mi sie nalezy, ni mniej, ni wiecej.

Tylko wez pod uwage, ze nalezy ci sie odszkodowanie nie tylko za auto ale jesli masz dolegliwosci zdrowotne, to tez ci sie nalezy za to odszkodowanie, niezaleznie od tego ile dostaniesz za mercedesa....

moze sie okazac ze PZU wyceni szkody i wyplaci za mercedesa wiecej niz chciales, to jesli boli ciebie glowa lub kregoslup z powodu wypadku, to nie bedziesz sie staral o odszkodowanie ?

Tytuł:
swój chłop

Dzieki za wszelkie sugestie i koncepcje :)

Wycenili na 4300 zl - bez zadnych problemow. Jestem zadowolony [zlosnik]

Pozdrawiam,
Fymek.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Fymek pisze:
W sobote "wjechal" mi w tyl jakis zagadany osiol... Wyglada to tak (drugi raz w ciagu roku - szlag mnie trafi :evil: ) :

Pozdrawiam,
Szymek.

Przykro mi.

Tytuł:
swój chłop

Wiecie moze jak wyglada sprawa odszkodowan w przypadku pojazdow zabytkowych?
Takiego pojazdu - raz wpisanego do rejestru zabytkow nie mozna z niego wykreslic i jedyna opcja na "pozbycie sie" jest sprzedaz lub kradziez, wiec jesli dobrze rozumuje, nawet stary samochod mozna oddac do ASO na naprawe i nic ubezpieczyciel nie moze mataczyc?
Mial moze ktos dzwona zabytkowym?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00