MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 11:02 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam wszystkich...

Mam, pewnie jak spora część z nas, problem z buczącym dyferencjałem.... Przy 70 i miedzy 90 a 120 wyraźnie słychać jak buczy i i co najgorsze dzieje się to przy jeździe równomiernej - także na trasie jadę sobie albo 85 albo powyżej 125 km/h.

Sposobu na naprwienie tego elementu szukałem przez rok i nic ciekawego oczywiście nie znalazłem. Rok temu wymieniłem olej na jakiś tam super, jakieś 4 miesiace temu wymieniłem olej ponownie i dodałem super środek SPT i nadal pomrukowi M110 towarzyszył wkur...cy kojot dobiegający z okolic centralnego punktu tylnej osi.

Zestaw naprawczy ataku i koła zdawczego w ASO to 2200 zł co dla mnie byłoby do przyjęcia po roku zbierania kasy, ale z kolei nie ma kto tego złozyć - temat też wam doskonale znany,.....

Mój przypadek - czyli trzecia seria dyfer 3,58 z ABS ogranicza do minimum możliwość znalezienia dobrego dyfra używanego do minimum...

A jednak przedwczoraj kupiłem dyfer takowy podobno dobry więc byłem naprawdę happy. Tak szczęśliwy, że postanowiłem pobawić się obecnym buczącym urządzeniem nawet spisując je na straty....

Kupiłem ceramizer... - wczoraj ponownie zalałem dyfer świeżym Castrolem i dodałem magiczną strzykawkę tego kosmicznego specyfiku....

I o dziwo coś się dzieje i to na plus. Przejechałem wczoraj około 80km i rzeczywiście prędkości przy których dyfer buczał zaczęły się zmieniać przy niektórych nawet zaniknęły!!!! Narazie obserwuję co się dzieję bo czasami zabuczy a czasami jest cisza. Miałem wczoraj niesamowitą radochę, że mogłem sobie pojechać spokojnie 95 i słyszałem tylko delikatnie mruczący silnik i powietrze i nic więcej!!!!!!
I dzisiaj tak samo do pracy w ciszy przy delikatnie grającym bekerze z uśmiechem na ustach.

Nie jest idealnie ale na pewno jest spora poprawa!

Będę was dalej informował co się dzieje - jutro jadę do Szczecina i zobaczymy czy dyfer nie rozleci się na pół czy może zrobi się z niego torsen czy może rzeczywiście przestanie buczeć raz na zawsze.
Cały ten proces ma się zakończyć po ok 1500 km

P.S. Wczoraj zachęcony pierwszymi efektami jeździłem, wedle instrukcji, po mojej wiosce na wstecznym biegu czym delikatnie mówiąc wzbudziłem nielada zdziwienie i zainteresowanie.

[zlosnik]

Pozdrawiam
Paweł

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A sprawdziles czy nie ma luzu na lozyskach? Szczegolnie na walku ataku?

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jejku Ty żyjesz - qde juz myślałem że coś sie stało. [zlosnik]

Informuj o dyferku bo w moim w123 też troche jeszcze wyje a przy sprzedaży nie wyjący dyfer to dobry argument [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
A sprawdziles czy nie ma luzu na lozyskach? Szczegolnie na walku ataku?

Jakoś tam mocno to nim nie szarpałem - nikt z oglądając go z zew. nie zauważył niczego podejrzanego...
Przy zblokowanych kołach wałem można ruszyć jakieś 2-3 mm , a więc luzów takowych też nie ma..... tylko sobie śpiewa : (

ixes pisze:
Jejku Ty żyjesz - qde juz myślałem że coś sie stało.

Informuj o dyferku bo w moim w123 też troche jeszcze wyje a przy sprzedaży nie wyjący dyfer to dobry argument

No tak byłem na odwyku forumowym no i z marnym skutkiem [zlosnik]
tak z innej beczki - przetransportowaliście już ten zderzak do EIRO???? - bo o nim na smierć zapomniałem :oops:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Monter Napisz, gdzie kupiłeś ten specyfik i może wrzuć jakieś foto, bo pewnie nie tylko ja jestem ciekaw jak to wygląda.

Będę śledził Twoje poczynania uważnie. A propos, jestem ciekaw, czy można zastosować ten preparat do manualnej skrzyni biegów.

Trzymam kciuki za pomyślne wyniki eksperymentu.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Czy można to stosować profilaktycznie?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Jarzyn .. z definicji stosuje sie to profilaktycznie w celu zmniejszenia tarc i wygladzenia powierzchni trących .. wiesc niesie ze takie elementy po ceramizarze np cylindry nie nadają sie do tulejowania .. tak gładkie są ..
Monter .. jestem zaskoczony efektami .. daj znac koniecznie po 1500 km .. domyslam sie ze totalnej pasci i tak to nie pomoze, ale w miare dobremu dyfrowi moze pomoc .. .

PS> tez o zderzaku zapomnialem ;)) jak bedziesz sie wybierał do Krakowa badz Kielc .. dryndnij .0606388854

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wszystko jest na stronie

www.ceramizer.pl

Właśnie wróciłem z 50-cio kilometrowej traski i stwierdzam, że nadal go słychać ale jest poprawa, więc czekajmy co sie dalej stanie.

eiro :co do zderzaka to sie odezwę.... w przyszłym tygodniu jadę przez Toruń, Wa-wę i pod Lublin a za dwa tyg. na południe i powinienem być w okolicach Krakowa lub nawet Kielc...

Ostatnio zmieniony pt kwie 13, 2007 1:43 pm przez Monter, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sa ceramizery jaknajbardziej do skrzyn manualnych - stosowalem w Voytku - po zalaniu wyrazna poprawa (2ka ciasno wchodzi w tych skrzyniach - taki fabryczny ficzer). Niestety po wymianie oleju na swierzy powrucilo do standartu

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zderzak mam wezmę do P-nia jutro chyba że jesteś w domu jutro rano to mogę jechać przez Kościan i Twoją mieścinę?? Pasuje ? [zlosnik]

Ile dałeś ze ten specyfik ??

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ixes pisze:
Ile dałeś ze ten specyfik ??

Na stronie podają, że 45 zł.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Paweł jak tam postępy? [oczko]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]