ixes pisze:
Jesteś wielki
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
.
Wiem
ixes pisze:
Możesz mi wysłać tą książeczkę pocztą?
Wysle z Polski, chyba ze, w podziece za moja dobroc, chcesz mnie narazic na dodatkowe koszty
Zreszta pogadamy jak ja odbiore chociaz nie wiem kiedy mam to zrobic bo jak wracam z pracy to maja juz zamkniete. Z poczta podobnie...
ixes pisze:
I czy ona ma opisane przebiegi? Bo w tej co mam niemieckiej na każdej stronie jest 15kkm/30kkm/45kkm itd do 200kkm. Jezeli nie ma to super bo wtedy jest tam gdzieś miejsce na wpisanie przebiegu.
Wszystkie ksiazeczki w samochodach wszystkich marek tak maja, to jest przebieg przy ktorym przeglad powinien nastapic. Oczywiscie nigdy nie da sie trafic co do kilometra - dokladny przebieg wpisuje sie po lewej stronie tym gdzie marka oleju i data wykonania przegladu.
ixes pisze:
Przegląd powiedzieli że to : olej z filtrem, f. powietrza, plyn hamulcowy, plyn spryskiwacz , plyn chlodzący i jeszcze takie tam - ale nic dokladnie nie powiedzieli od A do Z to i to.
Jeszcze sprawdza stan klockow, wydechu i amortyzatorow a nastepnie zaproponuja ci wymiane w doskonalych cenach. 1000-1100 zl za cos, co w "normalnym" warsztacie kosztowaloby max 300-400 zl... Reszte placisz za pieczatke, przy czym kazdy inny warsztat tez taka pieczatke moze przybic. Nawet w Niemczech bardzo zadko sie zdaza, zeby samochody starsze jak 10 lat byly serwisowane u Mercedesa. Ksiazke przebiegow prowadzi wtedy "zwykly" warsztat i tez wszystko jest dokumentowane jak sie nalezy. Taka jest strategia ASO wszystkich marek, oni chca naprawiac auta wypasionych klientow, wzglednie auta na gwarancji przy ktorych sie nie namecza bo wszystko jeszcze latwe do odkrecenia.
ixes pisze:
Jest może rozpiska co i przy jakim przebiegu wymienia się na przglądach w MB?
Jest: w ksiazeczce - dla samochow z silnikami benzynowymi na stronach 83 do 90, dla dieseli - 91 do 97, oczywiscie wszystko po niemiecku

ixes pisze:
Jeszcze raz prosze Cię o wysłanie książki -jeżeli możesz.
Jednak chcesz mnie narazic na koszty...
Zobacze jak sie wyrobie.
ixes pisze:
Nie wiem czy jest różnica w książce, moj ma VIN WDB2010231F rocznik 89 jeżeli jeszcze nie masz tamtej a będą mieć książkę dla tego VINu to weź ta
Dodano po 15 minutach.:
numery mojej starej książki to 124 584 04 93 a Bestell Nr. to 6550 1510 00
Na pierwszej stronie są wypisane modele do których pasuje : w126.0 , w124.0, w124.1 , w107.0, w201.0, w201.1
To ta sama ksiazeczka. Spoko, spoko...