Witka
spalaniem bym sie nie przerazal bo te silniki byly robione pod katem spelniania najwyzszych norm czystosci; ekonomia spalania i maksymalizacja sprawnosci silnika to byly priorytety konstruktorow.
Spali ile wlejesz, to prawda, ale w tym roczniku powinien byc pieciobiegowy automat co czyni sprawe mniej bolesna.
Wersje przed liftingiem mialy 408KM, ta powinna miec 394.
skoro cie pocieszylem to cie teraz dobije
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Nie mam takiego samochodu i cos mi sie zdaje ze konkretow od nikogo tutaj nie uslyszysz - ale kiedys bylem zainteresowany tym silnikiem i sterowaniem do niego to powiem co mi sie tam w pamieci kolacze. W skrocie sprawa wyglada tak, ze V12 zostalo zmontowane z dwoch szesciocylindrowych M104 - ponoc dwa osobne sterowania
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
(sprawdz czy sie nie myle) a wszystko po drodze sprzegniete jednym kompem. Sterowanie jest kaprysne i czule, a w polaczeniu z wiazka elektryczna o krotkiej zywotnosci (ekologiczna po roku '93
) dostajesz mieszanke wybuchowa, na szczescie nie doslownie... ale kase bedziesz wozil taczkami, w kierunku nie takim, ktory by ci sie podobal
.
Komputery w tym cacku sa bardzo kaprysne i nie znasz dnia ani godziny.
Dalej jest kwestia pedalu gazu, bo nie ma zadnego przeniesnia mechanicznego. Tam pewnie siedzi cos a'la potencjometr i ponoc jest drogie. Po wymianie samochodowi troche schodzi na "nauczeniu sie" jazdy z nowa czescia.
Hamulce dedykowane do wersji szesciolitrowej.
To chyba tyle. Ja ci radze dobrze sie zapoznac z samochodem, a skoro masz dostep do internetu to wybadaj co na jego temat mysla uzytkownicy z bogatszych krajow (amerykanie).
Nie rozumiem czemu pytasz o gaz, skoro samochod z aukcji ma juz pierwszorzedny gaz zalozony. Jesli to wtrysk gazu w stanie cieklym to chyba nie ma o czym debatowac.
Ten samochod to rowniez moje marzenie, z tych "mniej" klasycznych.
Jak przestane sie bac komputerow to sobie takiego kupie (w tym czasie powinien juz byc tani
)
tu jeszcze dorzuce ci linki:
http://www.v12uberalles.com
na tej stronie dowiesz sie ile samemu mozna zrobic przy tak luksusowym samochodzie. Duzo linkow ma.
http://www.benzworld.org/forums/w140-s-class/
a to jedno z lepszych forow dyskusyjnych. Czytanka na cala noc.