MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 7:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant

Mitu pisze:
Ocet pisze:
Zapisuje się do grona kapryśnych.

Chyba żartujesz? [zlosnikz] Ty się nigdzie nie musisz zapisywać, jesteś honorowym członkiem, wręcz prezesem, co więcej nie możesz się stamtąd wypisać, masz dożywtnie członkostwo. [zlosnik]

[happy]

Myślałem, że już zostałem wykreślony za brak aktywności. Pracowałem nad byciem cicho całkiem sporo:)

Mitu pisze:
Jeśli nie macie dość to może jeszcze Ocet coś napisze :roll: ...

Ja uważam, że zarabiamy coraz więcej, co jest powodem do optymizmu. 6.3 jest dobrą motywacją do zwiększania swoich dochodów. W zasadzie znam się na tych samochodach nie wiele, tyle tylko co z powodu mojej 108, którą nabyłem przypadkowo, kierowany impulsem chwili niemal 20 lat temu. Nigdy nie były to moje ulubione samochody.

PS. : Odnośnie kosztów, to pamiętam tytuł z jakiejś niemieckiej strony:
"6.3 - eine schrecklich schnelle Weg sich zu ruinieren"
autorem strony był właściciel 6.3

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przepraszam za moją absencję w tym temacie.
Georem, model fantastyczny, egzemplarz mniej, jednak dzięki za pamięć [ok] Gdybym miał grymasić to przede wszystkim na pierwszy ogień poszloby wnętrze (tapicerka, deska oraz liczne detale o których pisał prezes-malkontent [oczko] ). Poza tym dla mnie priorytetem byłaby wersja europejska... mimo, że jest detal, który wyjątkowo w amerykańskiej bardziej mi odpowiada - reflektory.
Co jakis czas i pod takim kątem przeglądam sobie ogłoszenia niemieckie, wniosek jest taki, że nie ma się co spieszyć z zakupem, bo stodziewiątek z tym motorem jest dość sporo. Czekam z niecierpliwością na (chyba) pierwsze sprawne em-sto w trójmieście, jednak niech to będą inni, zbyt wiele szlaków już przecierałem [oczko]

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

misiek pisze:
Czekam z niecierpliwością na (chyba) pierwsze sprawne em-sto w trójmieście

A niesprawne już było? Kto? Gdzie? Jak? [oczko]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

misiek pisze:
Czekam z niecierpliwością na (chyba) pierwsze sprawne em-sto w trójmieście, jednak niech to będą inni, zbyt wiele szlaków już przecierałem [oczko]

[zlosnik]

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

misiek pisze:
Co jakis czas i pod takim kątem przeglądam sobie ogłoszenia niemieckie, wniosek jest taki, że nie ma się co spieszyć z zakupem, bo stodziewiątek z tym motorem jest dość sporo.

Takową rekreację [zlosnik] również uprawiam, ale ładnych egzemplarzy brak. Nawet w Mirbach nie jest dobrze :-? .

misiek pisze:
Czekam z niecierpliwością na (chyba) pierwsze sprawne em-sto w trójmieście, jednak niech to będą inni, zbyt wiele szlaków już przecierałem [oczko]

Czyli twierdzisz, że jak Adam wpadnie w te wakacje błękitnym w odwiedziny do Ciebie to jedziemy do Niemiec? [zlosnik]
Jakie znowu szlaki przecierałeś? Chyba piszesz o innej marce... ;)

PS Gdzieś wyczytałem takie powiedzenie o flagowych modelach:
"Przy 450 SEL 6.9 pieniądze trzeba inwestować wiadrami, a przy 300 SEL 6.3 wiadra to za mało - potrzebne są taczki! Natomiast przy 300 SE LWB bez wywrotek się nie obędzie...". Muszę się przyznać, że jakbym musiał wybrać tylko jeden z tych trzech to wybór padłby na ten ostatni - jest po prostu najbardziej magiczny ze wszystkich MB!

Tytuł:
kombatant

Mitu pisze:
wybór padłby na ten ostatni - jest po prostu najbardziej magiczny ze wszystkich MB!

Więcej nie będę się z Tobą dzielił marzeniami, bo wystarczy, że ja nie spie po nocach:P

A co reflektorów 6.3 - jeśli mnie pamięć nie myli to wersja europejska miała takie w standarcie (z dokładnością do samych światełek, w europie wersja z klasycznymi żarówkami).

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
swój chłop

Pamietajcie ze silniki amerykanskie sa mocno odprezone i sami amerykanie slinia sie na mysl o posiadaniu wersji europejskiej, czy to 6.3, czy 6.9.

Nigdzie nie czytalem o problemach dotyczacych samego silnika M100 - jesli nieruszany to niezniszczalny. Wszyscy natomiast mowia o pompie wtryskowej, ktora jesli stoi to moze juz nie powrocic do sprawnosci. Dlatego wszyscy znawcy tematu mowia zeby brac egzemplarze z duzymi przebiegami, bo przebieg maly na przestrzeni 30lat oznacza ze samochod wiecej stoi niz jezdzi. A, co oczywiste, pierwszym odruchem posiadacza klasyka jest wrzucenie samochodu do garazu i wyjatkowo oszczedna eksploatacja.
Dorwanie drugiej pompy to jak szukanie swietego graala, ew. wspomniane taczki pieniedzy do wydania.

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Czyli twierdzisz, że jak Adam wpadnie w te wakacje błękitnym w odwiedziny do Ciebie to jedziemy do Niemiec? [zlosnik]

Chyba na białołękę, bo do sopotu to ma opory nawet esdekiem jezdzić [zlosnik]

Mitu pisze:
Jakie znowu szlaki przecierałeś? Chyba piszesz o innej marce... ;)

A kto powiedział, że miałem na myśli motoryzację?

Mitu pisze:
ale ładnych egzemplarzy brak

I nie ma na to lekarstwa. Znalezienie w stanie "wsiadasz i jeździsz" jest praktycznie niemożliwe, zakup w stanie gorszym wiąże się z remontem, co jak sam wiesz, nie jest ani lekkie, ani łatwe ani przyjemne, co więcej odciska znaczące piętno na psychice w postaci wiedzy o wszelkich niedociągnięciach i niedomaganiach remontowych [szalone]
Może zatem lepiej odpuścic sobie materialne zabawki?

mMm2 pisze:
A, co oczywiste, pierwszym odruchem posiadacza klasyka jest wrzucenie samochodu do garazu i wyjatkowo oszczedna eksploatacja.

Dla mnie nie jest to takie oczywiste, świeżo zakupiony samochód, nieważne czy nowy czy używany, zawsze "eksploatuję" przez dobre kilka dni czy nawet tygodni dość intensywnie [cool] Później, wraz z upływem czasu, upływa też niedosyt, zatem i eksploatacja staje się rozsądniejszą.

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00